Hírek

Így palizták be a magyar milliárdosokat trombitarézzel

Ezekről ne maradj le!

Így palizták be a magyar milliárdosokat trombitarézzel (NapiVS)
Giró-Szász napi egymilliót keresett csak osztalékból (HVG)
Míg nem néztél oda, elloptak egy országot! (Átlátszó/OCCRP)

Ha van 3 perced:

Így palizták be a magyar milliárdosokat trombitarézzel
Hallottál már a trombitarézről? Tömbben pont úgy néz ki, mint az arany, pedig nem az. Pénzintézetek, ismert milliárdos üzletemberek adtak több százmilliós kölcsönöket a Kézizálog Zrt-nek, fedezetül olyan aranytömböket fogadva el, amelyek trombitarézből készültek. A csalásra csak mostanában derült fény. Sem a pénzintézetek, sem a milliárdosok nem vállalják nyilvánosan, hogy rászedték őket.  (NapiVS)

Giró-Szász napi egymilliót keresett csak osztalékból
Ki gondolta volna, hogy a rendszerváltás igazi nyertesei a politikusok közelében tüsténkedő politológusok lesznek? Egymillió forint osztalékot hozott minden munkanap Giró-Szász András kommunikációs államtitkár korábbi cégénél, a Strategopolis Kft-nél. A bevételt tekintve viszont a Századvég vezeti a mezőnyt, az ugyancsak Fidesz-közelinek elkönyvelt Nézőpont, vagy a feljövőben lévő, Jobbik-kötődésű Iránytű is csak leszakadva követi. (HVG)

Míg nem néztél oda, elloptak egy országot!
A parányi balkáni országban eltűnt egymilliárd dollár a bankrendszerből, ami nálunk is sok, hát még egy olyan helyen, amely egyike Európa legszegényebb országainak, a bruttó hazai termék alig 8 milliárd dollár, az átlagfizetés pedig havi 200 dollár. Azt nem tudni hova lett a pénz, de a sejtés az, hogy a megalopásban benne volt az ország elitje, amely mellesleg évtizedek óta az orosz alvilág pénzét is mossa. (Átlátszó/OCCRP)

Áfát csaltál? Aludj nyugodtan otthon!
Meglepő módon az ügyészség kedveskedett egy megaáfacsalás gyanúsítottjainak, amikor indítványozta, hogy házi őrizetbe kerülnek, illetve lakhelyelhagyási tilalom mellett hazamehetnek. A NAV 1,2 milliárd forintos adóhiányt gyanít a csoport ténykedésének köszönhetően, cukorral mehetett a biznisz – vagyis ennyi adó be nem fizetésével, elcsalásával gyanúsíthatják a csoport tagjait. (HVG)

Ha van még két perced:

„Brókermarcsi” nyomára bukkantak a rendőrök, akik már sejtik, hova menekülhetettt az ügyfeleit 10 milliárd forintra megkárosító Kun-Mediátor Kft. vezetője. (HVG)

A 2002-ben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt jogerősen elmeszelt Várhegyi Attila lehet az MTVA új vezetője. (Index)

Zűrös beruházások kötődnek az NFM államtitkárához, de még a feleségének a rokonai is profitálnak a rengeteg fejlesztésből, amit kikapirgált magának. (HVG)

A Liga Szakszervezet volt elnöke visszautasítja a vádakat, hogy bármilyen köze lenne ahhoz az ügyhöz, amelyben már költségvetési csalás miatt nyomoznak. (NOL)

Hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt tett feljelentést a Lánchíd Palota ügyében az Eximbank és a Mehib vezetősége, amelyek elődjeiket okolják. (HVG)

Megváltoztatta a bankjegy-aláírását az MNB elnöke, Matolcsy immár nem „mutyival”, hanem egy absztrakt vonallal ír alá. (444)

Ukrán hackerek törtek be amerikai hírügynökségek rendszereibe, tömegével loptak el vállalati közleményeket azok közzététele előtt. Bennfentes kereskedésre használták. (VS)

A korrupcióellenes küzdelemmel is magyarázzák, hogy szélesebb jogköröket kapnak a cseh titkosszolgálatok, adóbevallásokhoz, bankszámlákhoz is könnyebben hozzáférhetnek. (NOL)

Korrupciós válságmenedzser irányítja a FIFA reformját. A NOB korábbi főigazgatóját nevezték ki annak a testületnek az élére, amely a szervezet reformját készíti elő. (Origo)

Pénzszórással vádolják az örmény antikorrupciós szervezetet, amit durván támogatnak az uniós és amerikai intézmények. Különösen egyes nagyértékű repjegyek miatt áll a bál. (Guardian)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket!
Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás