Hírek

Kik szemléznek újságot a kormánynak évi több mint egymilliárdért?

Ezekről ne maradj le!

4,4 milliárdból monitorozhat a Nézőpont-csoport (Index)
Kínosan ügyelnek, hogy semmi ne derüljön ki a budapesti olimpiáról (Népszabadság)
Miért hagyják veszni a katonák megtakarításait? (444)

Ha van 3 perced:

4,4 milliárdból monitorozhat a Nézőpont-csoport
Az erősen kormányközeli Nézőpont Zrt. egyik cége három és fél évre szóló, 4,4 milliárdos megrendelést kapott a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól. A cég feladata a döntéshozatalt támogató „média monitoring” lesz. Győri Tibor, Habony Árpád üzlettársa és Orbán Viktor egykori tanácsadója az év elején vette meg a Nézőpont 100 százalékos tulajdonrészét. (Index)

Kínosan ügyelnek, hogy semmi ne derüljön ki a budapesti olimpiáról
A közvélemény nem ismerheti meg a megvalósíthatósági tanulmányban foglaltakat, nincs még készen a pályázati anyag és kormánybiztost sem neveztek ki még a 2024-es budapesti olimpia rendezésére, de közbeszerzésekről már döntöttek. Kivétel nélkül mind 25 millió forintnál kevesebbről szól, tehát elegánsan elkerülték a nyílt versenyeztetést. (Népszabadság)

Miért hagyják veszni a katonák megtakarításait?
Elúszott 28 ezer belügyes – főleg katonák, volt katonák, rendőrök, titkosszolgák, hírszerzők és hozzátartozóik – 1,84 milliárd forintnyi megtakarítása a Honvéd Egészségpénztárnál. A pénzt a Buda Cash miatt bedőlt Buda Regionális Banknál tartották. Ennek négyötöde eltűnt, és azóta nem történt semmi az ügyben. Az elvileg független pénztár vezetése szerint nyomást gyakorol rájuk a minisztérium. (444)

Mire lesznek elegendőek a használt telefonok?
Lassan halad a Hungária Értékpapír-károsultak pontos összeírása. Annyit eddig is tudni lehetett, hogy több milliárd forintnyi önkormányzati befektetést is elnyelt a csőd. A jegybanki tulajdonban lévő Pénzügyi Stabilitási Felszámoló Nonprofit Zrt. viszont apró lépésekben halad a kártalanítással: 11 millió forintot szednének be használt irodaeszközök árveréséből. (Átlátszó)

Tényleg megbolondulnak a gazdagok?
„A gazdag emberek jelentős része gyermeki örömmel szeretné a gazdagságát mutogatni az újságíróknak is. Sokszor éreztem magamat újságíróként újra az óvodában.” Szubjektív összesítés, tulajdonképpen élménybeszámoló a rendszerváltás utáni vagyonos vállalkozói garnitúráról – az olajszőkítésből milliárdos vagyonokat felhalmozóktól a graphisoftos Bojár Gáborig. (Figyelő)

Gyorsan épül a kerítés, kicsit túl gyorsan is
Több gazda földjén már azelőtt elkezdődött a munka, hogy erről előzetesen akár csak informálisan tájékoztatást kaptak volna a tulajdonosok. A gazdák attól tartanak, sokba kerül majd nekik az, hogy földjükön átvezet a kerítés. A katonák pedig jutalmat kapnak, ha a megszabott ütemben építkeznek. (NOLVastagbőr)

Ha van még két perced:

Földharácsolás Romániában: sokszor azt sem tudni, ki a befektető. A „landrabbing”-nek  mérhető szociális, környezeti és kereskedelmi hatása van. (Átlátszó Erdély)

Bekötnék a NAV-hoz a cégek elektronikus számlázási rendszereit a kormány tervei szerint. Így alig maradna olyan cég, amelyikről ne lenne azonnali információja a NAV-nak. (HVG)

A fővárosban és Pest megyében csalnak legtöbbször az áfával. A kormányközeli napilapban azt hangsúlyozzák, hogy a NAV mennyire a helyén van. (Napi Gazdaság)

Egy LMP-s képviselő az ORÖ furcsa oktatási programjait firtatja. A piaci ár többszörösét költötték egyes átképzési tanfolyamokra. (Index)

Vagyonosodási vizsgálatot akar az MSZP Andy Vajna, ahogyan a közleményük fogalmaz „Magyarország legkártékonyabb gazdasági vándorlója” ellen (HVG)

115 millióért autóztak a kormánytagok az év első felében. A hírnek az is érdekessége, hogy erről a Magyar Nemzet tudósít. (Magyar Nemzet via Index)

Az EP-ben folytatódik a Gyurcsány-cég EU-s megrendelésének ügye, amelyet a kormány fúj felt. Az EP-ben egy uniós főbürokratát is meghallgatnak. (Magyar Nemzet)

„Elmúltnyolcév” újratöltve. Másodfokon folytatódik az egykori honvédelmi miniszter, Juhász Ferenc hűtlen kezelési pere. (Napi Gazdaság)

Nem nyomoznak tovább a hazaárulással megvádolt német újságírók ellen. A leváltott főügyész viszont arra panaszkodott, hogy a kormány befolyásolta az eljárást. (444)

134 millió dollárt sikkasztott az alacsony rangú pekingi hivatalnok, ebből 3 millió dollárt lényegében zsebre is tett. Most a pártból is kizárták. (444)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket!
Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás