Hírek

Elképesztő helyreigazítási kérelmet küldött a Fradi

Ezekről ne maradj le!

„Nem öncélú beruházás” a felcsúti kisvasút, amit a Swietelsky építhet (Hír24)
Csakúgy szórja az MMA a százmilliókat (Magyar Narancs)
Elindult a nyomozás az ORÖ által működtetett iskolával kapcsolatban (Index)

Ha van 3 perced:

„Nem öncélú beruházás” a felcsúti kisvasút, amit a Swietelsky építhet
A közbeszerzésekből jól ismert, azokban az ötödik legsikeresebb cég, a Swietelsky írhatott alá szerződést a Mészáros Lőrinc vezette Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvánnyal, amely az egész projekt kivitelezéséért felel. Közbeszerzés nem volt, mert az uniós támogatás csak az összköltség durván kétharmadát éri el, így nem kellett pályázatot kiírni. A Miniszterelnökség kiemelt projektté nyilvánította a beruházást, amely szerintük nem öncélú, különben is: semelyik településnek nem tiltják, hogy fejlesztési forrást szerezzenek. (Hír24)

Elképesztő helyreigazítási kérelmet küldött a Fradi. Ja, meg kérnek 10 milliót!
Az Átlátszó hónapok óta foglalkozik az FTC és szurkolói közötti feszült viszonnyal, ezalatt sokszor kerestük a klubot kérdéseinkkel, amelyekre nem érkezett válasz. Most végre kiadtak érdemi információkat, például azzal kapcsolatban, hogy hányan vásároltak bérletet idén. De küldtek egy 5 pontos helyreigazítási kérelmet és 10 millió forintos kártérítést szeretnének. Sérelmezik például, hogy leírtuk, elszámították magukat a szurkolók ellenállását tekintve, holott nem is végeztek számításokat erre vonatkozólag. (Átlátszó)

Csakúgy szórja az MMA a százmilliókat
Születésnap, csak papíron létező intézmény, épület, aminek el sem kezdődött a felújítása. Csak néhány példa, mire költi az MMA egyre növekvő állami támogatását. 2011-es alakulásakor 100 millióból gazdálkodott a Fekete György vezette intézmény, idén már több, mint 5 milliárdot kaptak. Az intézményen belül egyre növekszik a bürokrácia: egyre több a tagozat és egyre többen dolgoznak az évente kétszer ülésező bizottságok körül. Azonban nem kell aggódni, az MMA tagjai minden fontos kulturális eseményre el tudnak kirándulni a pénzből. (Magyar Narancs)

Elindult a nyomozás az ORÖ által működtetett iskolával kapcsolatban
Az Országos Roma Önkormányzat által működtetett szakisolában több visszaélésre is fény derült: milliós összeget költöttek krétára, megduplázták a lehívott normatívát úgy, hogy közben nem változott a tanulók létszáma. A gazdálkodást teljes egészében az ORÖ végezte, így az iskola gyakorlatilag áldozatul eshet ennek az ügynek. Ami nagy kár lenne, hiszen az intézményben kiváló szakemberek segítették a tanulókat a felemelkedés reményéhez. (Index)

Régi fidelitasos nyerte a Szerencsejáték Zrt. tenderét
Mivel a cég tevékenysége törvényileg nem tartozik közbeszerzés hatálya alá, a kreatív tervezési és médiavásárlásokra meghívásos pályázatot hirdettek. A nyertes Kuna Tibor két cégének konzorciuma, a Young & Partners és  Trinity Communications. Utóbbi múlt héten nyerte el az MTVA kommunikációs feladataitnak ellátását. Kuna egyébként a Fidelitasból indult, ahol szoros kapcsolatot ápolt Szijjártóval, majd később volt a frakció kabinettitkára is. (HVG)

Ha van még két perced:

380 millió forintba került a menekültek elleni gyűlöletkampány. Arra egyelőre nem válaszolt a Miniszterelnökség, melyik médiumokban hirdettek. (Átlátszó)

Tovább folynak a vizsgálatok a „Híd a munka világába” programmal kapcsolatban. Az EU csaknem 5 milliárd forintot adott a programra, amiben sok a gyanús pénzkölés. (MNO)

Szállítmányonként 5-10 euróért engedték be az EU-ba a rossz minőségű élelmiszereket a kormánytisztviselők. Most hatukat előállították. (MNO)

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságot is lehetne korruptnak nevezni – csak amíg az adott szereplők le nem buknak ezt lobbierőnek hívják. Többek közt ezért sincs esélyünk a rendezésre. (168 óra)

Az LMP szerint botrány, hogy a főváros azóta hajlandó elismerni a hármas metró életveszélyességét, amióta sürgőssé vált a mutyigyanús tender elbírálása. (Hír 24)

A legnagyobb adótartozó magánszemélyek gyakran eltűnnek, a cégeket pedig külföldi magánszemélyeknek játsszák át. (HVG)

Feljelentést tett az MSZP az ESZOSZ szociális projektje kapcsán: a szövetkezet milliárdos, a költségvetésből származó összeget használhatott fel a céltól eltérően. (NOL)

Az RTL is érdeklődik az Origo megvásárlása iránt, írta meg a Népszabadság. Érdekes, hogy a további jelentkezőkről is ők számoltak be elsőként. (444)

Megosztás