Hírek

Az elhagyott feleségek jelentik a legnagyobb veszélyt a korrupcióra?

Ezekről ne maradj le!

Itt a NAV-botrányról szóló jelentés! (Népszava)
Tiltott állami támogatást kaphatott több húsipari cég (HVG)
A HÖK közfeladatot lát el, és ennek durva következményei lesznek! (Átlátszó Oktatás)

Ha van 3 perced:

Itt a NAV-botrányról szóló jelentés!
A dokumentumot egy volt LMP-s képviselő készítette, aki szerint anélkül, hogy az adóhatóság tiszta lenne, elképzelhetetlen a korrupció felszámolása, a további vizsgálatokat pedig a kormánytól független szervezeteknek kell végezniük. A jelentés szerint indokolt lenne a kiemelt ügyek igazgatóságát visszaállítani, és újra ráfeküdni a nagy áfacsalók vizsgálatára. (Népszava)

Tiltott állami támogatást kaphatott több húsipari cég
A gyulai, a pápai és a kaposvári húsgyár két éve 5,3 milliárdos támogatást kapott az államtól, ami megmentette őket az összeomlástól. A támogatás valószínűleg tiltottnak minősül majd az uniós szabályok szerint, ha eljárást indít az EU. A magyar húsiparban már a szocialista kormányok idején is jellemző volt, hogy az állam, a versenyjogot sértve, teljesen átrendezte a piaci viszonyokat. (HVG)

A banánhéjtól a bíróságig
Érdekes névtelen történeteken keresztül mutatja be a Figyelő, hogy sokszor banális hibákat vétenek a korrupt politikusok és üzletemberek (pl. az elhagyott feleségek sokszor végzetesnek bizonyulnak), az újságíróknak pedig sikerül feltárnia az ügyeket, de a cikkek gyakran nem elegendőek ahhoz, hogy jogi következményeik is legyenek. Máskor pedig hiába beszél egy megbízható forrás, nincs elég bizonyíték a cikkhez sem. (Figyelő)

A HÖK közfeladatot lát el, és ennek durva következményei lesznek!
Az Átlátszó Oktatás az SZTE-HÖK-elnöki pályázataiért perelt. Elsőfokon még csak azt mondták ki, hogy az egyetemnek ki kell adnia a nyertes pályázatokat, de kitakarva a személyes adatokat. A másodfokú ítélet alapján viszont ki kell adni minden, tehát a vesztes pályázatokat is, úgy, hogy azon látszódjanak a nevek. A HÖK működése során keletkező dokumentumok közérdekű adatok, ez pedig fontos a későbbi ügyekben. (Átlátszó Oktatás)

Most a tábornokokra kerül sor
A 2012-ben pártfőtitkárrá, majd nemsokára elnökké választott Hszi Csin-ping komolyan veszi az állami korrupció elleni harcot. Az elmúlt hónapokban több korábbi nagyhatalmú vezetőt ítéltek életfogytiglanra, most a Központi Katonai Bizottság alelnöke van terítéken, aki egyébként a párt Politikai Bizottságának a tagja is volt. Az egész családja érintett az ügyben. (NOL)

Ha van még két perced:

Kikerülhet a jogi karanténból a korrupciós ügyben érintett Mol-vezér a horvát alkotmánybíróság számára kedvező ítélete nyomán. Akár külföldre is utazhat. (VG)

Csoda történt: Simicska embere a helyén maradhatott. Újabb három évre szóló megbízást kapott Dávid Ilona, a MÁV vezetője. (HVG)

Micsoda meglepetés! Manipulálta a Quaestor-botrány bemutatását az állami tévéhíradó, állítja egy friss tanulmány. A kormány narratíváját hangsúlyozták. (HVG)

Az Együtt két hete jelentette fel Nyírbogát volt polgármesterét milliós végkielégítése miatt. Most azt kérdezik a Fidesztől indult-e vizsgálat a jelenleg is képviselő ellen. (Népszava)

Körülbelül 120 millió forintba került 2015 első felében a minisztériumi vezetők 160 autójának üzemanyaga és szervízdíja. (VS)

Két német újságíró megírta, hogy a belföldi titkosszolgálat szeretné jobban megfigyelni a közösségi médiát és ehhez pénzt kértek. Hazaárulással vádolják őket. (444)

Ecuadorban a kormány, a nyár eleji tüntetéshullám ideje alatt érdekes módszerekkel zavarta az internetes kommunikációt, a tüntetők legfőbb csatornáját. (Global Voices)

Egy pakisztáni digitális jogvédő, aki a nőket érő digitális zaklatás ellen küzd felkerült a Time magazin “A Következő Generáció Vezetői” listájára. (Global Voices)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket!

Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás