Hírek

Így kerültek tízmilliárdok a rezsiből magánzsebekbe

Ezekről ne maradj le!

Így kerültek tízmilliárdok a rezsinkből magánzsebekbe (Index)
Orbán haverja 40 milliárd forintért építhet uszodát (Átlátszó)
Gondoltad volna? Ennyi  munkahely esett áldozatul a vasárnapi zárva tartásnak (Vastagbőr)

Így kerültek tízmilliárdok a rezsiből magánzsebekbe
A MET egy offshore hátterű, eleinte az MVM számára is ismeretlen tulajdonosi körrel rendelkező cég. Súlyos milliárdokat kerestek azon, hogy rajtuk keresztül érkezett Magyarországra a sokszor olcsóbb gáz nyugat felől. Méghozzá versenyeztetés nélkül, három hosszú éven át. Ez derült ki az iratokból, amelyek kiadását bírósági ítélet kényszerítette ki. (Index)

Orbán haverja 40 milliárd forintért építhet uszodát
38,3 milliárd forintnyi közpénz a 2017-es Budapesti vizes világbajnokság központi helyszínére. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen a megbízás értő és baráti kezekbe került. A mostanában egyre többet szereplő Orbán-haver, Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. nyerte el a munkát. A megbízást adó nonprofit kft bizalmi emberekkel van tele. (Átlátszó)

Habony embere bekerült a tutiba
Lánczi Tamás rendkívüli munkabírású ember. Egyszerre a Századvég elemzője, Habony Árpád londoni cégének ügyvezetője, a nemrég alapított állami blogbirodalom szerzője, és most még egy újabb fontos (értsd jövedelmező) állást kapott. Bekerült a nagykereskedelmi dohánymonopóliumi joghoz jutott British American Tobacco igazgatótanácsába. (Index)

Eddig 2421 munkahely lett vasárnapi áldozat
Mégpedig a 4 főnél többet foglalkoztató cégek szüntettek meg munkahelyeket. 1799 részmunkaidős, 622 pedig teljes munkaidős állás szűnt meg. Ez két hónap alatt 1,3 százalékos csökkenés az ágazat egészét figyelembe véve. Mindeközben jelentősen, 16 százalékkal többet dolgoztak a kiskereskedelemben foglalkoztatottak. Mellesleg, a dohány nagykereskedelem újraosztása is álláshelyekbe fog kerülni. (VS, 444, Vastagbőr)

Az Átlátszó nem hagyja annyiban!
Az oknyomozó portál néhány más civil szervezettel együtt az Alkotmánybírósághoz fordult, mert úgy vélik, hogy a Paksi Atomerőmű bővítésével kapcsolatos adatok titkosítása nem állja ki az alkotmányosság próbáját. Szerintük a nemzet biztonságát éppen, hogy nem a gigantikus volumenű atomerőmű beruházás évtizedekre történő titkosítása szolgálja. (Átlátszó)

Disney-giccsek lettek erődtemplomokból
Miután évszázadokon keresztül dacoltak a viszontagságokkal, uniós forrásokból történő felújítások során visszavonhatatlanul károsítottak több A-kategóriás műemlék-épületet Erdélyben. Ezért egyes templomok ma leginkább ócska kalandfilmek díszleteit idézik. (Átlátszó Erdély)

Ha van még két perced:

A Duna élővilágát és Paks I-et is hazavághatja Paks II Jávor Benedek szerint. Ezt Paks II mindeddig titkos hatástanulmányai alapján állítja a PM politikusa. (Index)

Magánokirat-hamisítás vétségében, nem jogerősen bűnösnek talált a bíróság egy fideszes alpolgármestert.  (HVG)

Orosz-magyar tulajdoni hátterű cég nyerhet nagyot a szerb határra tervezett kerítés megépítésén, amely a költségvetés általános tartalékából húznának fel. (Index, Portfolio)

Kamatokkal együtt 75 milliárd forintba kerül majd a 3-as metró régi szerelvényeinek felújítása, ahelyett, hogy kicsit többől vennénk vadi újakat.  (444)

A nyári szezonban sem kapnak felmentést a balatoni boltosok a vasárnapi tilalom alól. Majd ősszel döntenek. (Index)

Saját vagyonukkal felelnének a könyvvizsgálók 50 millió forintot meghaladó kár esetén. Az új jogszabályt a brókerbotrányok tették szükségessé a hivatalos álláspont szerint. (HVG)

Felháborodást keltett intézményen belül, hogy a Debreceni Egyetem Mocsai Lajost díszdoktorrá kívánja avatni. Tavaly vitatott körülmények között lett rektor. (Népszabadság)

A bankok is felelősek a FIFA körüli botrányokért: nem követik elég nagy figyelemmel a nagy kockázatú ügyfeleik (így a sportvezetők) pénzmozgásait (444, Reuters)

Autók, villák és egyéb ingatlanok tucatszámra, dollármilliókért – részletek a dél-amerikai labdarúgó szövetség egykori elnökének piszkos ügyeiről. (Inside World Football)

Segítsd a Mutyimondót!
Ez a hírlevél és a Klubrádióban, a Tiloson, vagy a Civil Rádióban hallható rádiós kiadás egy egész csapat munkája. Ha tetszik, támogasd havonta annyival, amennyit megengedhetsz magadnak! Ha érdekel, csak nyomj egy emailt a [email protected] és elmondjuk, hogyan.

Megosztás