Hírek

Csekkfüzet-diplomácia és felcsúti szuperliszt

Ezekről ne maradj le!

A látszat szép, de Orbán új barátja fontosabb (Index)
Simicska adhat helyet a kutyapártos óriásplakátnak (Bors)
Melyik a legkevésbé korrupt ország a világon? (Átlátszó)

Ha van 3 perced:

A látszat szép, de Orbán új barátja fontosabb
A Garancsi nevéhez köthető Market Építő Zrt. nyerte el az Magya Nemzeti Vagyonkezelő nem nyilvános közbeszerzési tenderén a 2017-es úszó vb központi helyszínéül szolgáló úszópalota építési jogát, ami áfamentesen 38 milliárd forintot jelent. Ráadásul már azelőtt aláírták a szerződést, hogy az erre vonatkozó kormányhatározat megszületett volna. (Index, NOL)

Simicska adhat helyet a kutyapártos óriásplakátnak
A Bors szerint az a felcsúti plakáthely, amelyet a Magyar Kétfakú Kutyapárt és a Vastagbőr blog bérelne az ellenkapmányhoz, a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Publimont Kft-é. A plakát szövege egyébként ez lesz: „Ha Magyarország miniszterelnöke vagy, be kell tartanod a törvényeinket!” (Bors)

Adatok egy párhuzamos valóságból
Hat év alatt sikerült úgy elkölteni a 10 ezer milliárd forintnyi uniós forrást, hogy összesen 1 db korrupciós bűncselekmény történt. A jogerős ítéletek száma (1 darab) alapján Magyarország a korrupciótól legkevésbé fertőzött ország egyike a világon. A budapesti Korrupciókutató Központ mégis tanulmányozni kezdte a pályázatokat. (Átlátszó)

Itt a felcsúti szuperliszt
A Mészáros Lőrinc cége által forgalmazott liszt már olyan áron megy az egyik nagyáruház üzleteiben, hogy gyanús, veszteséget is okozhat. Az Auchan szerint viszont csak ennyire akciós az ára, és nem akciósan is olcsóbb, mint versenytársai. Nem ez az első eset, hogy Mészáros és az Auchan egymásra találnak. (Nol)

Csekkfüzet-diplomácia a szaúdiaknál
Szaúd-arábiai titkos dokumentumok kerültek fel a WikiLeaks-re: 60 ezer irat, köztük vízumkérelmek, igazolványok másolatai és     hírösszefoglalók, amelyek végül a királyi kabinetnél kötöttek ki végső elbírálásra. Az iratok árnyalt képet mutatnak az uralkodóház „csekkfüzet-diplomáciájáról” és az ország Irán-ellenes lobbijáról. (444. NYT)

Ha van még két perced:

Szeptemberben jönnek a perbszédek a Hagyó-perben. A vád szerint a Budapest volt szocialista alpolgármestere által vezetett bűnszervezet másfél milliárd forintos kárt okozott. (Origo)

Megszűnhetnek a szabadstrandok: a kormány megvonná az önkormányzatoktól az idegenforgalmi adóhoz kapcsolt támogatást, mert nem idegenforgalmi fejlesztésekre fordították. (RTL)

Vádirat a nyíregyi Orbán-imázsvideó főszereplője ellen, a helyi városgazdálkodási cég volt vezetőjét jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolják. (Index)

Több mint egymillió eurós pénzmozgás miatt zárolt gyanús bankszámlákat a NAV. A külföldre utalt összegek alapján feketekereskedelem és pézmosás állhat a háttérben. (Hír24)

Katonák és rendőrök építhetik az új vasfüggönyt, a rendkívüli intézkedésekre félretett pénzből. A szerb kormányfő egyébként a kerítés ellen van, és erről Orbánnal is beszélni akar. (HVG, HVG via Napi Gazdaság)

Kína korrupcióellenes küzdelme miatt párttagok százezreit részesítik megrovásban, bilincsben vitték el az ország egyik legbefolyásossab emberét is. (Index)

Korrupció gyanújával őrizetbe vették Bukarest leggazdagabb kerületének polgármesterét. Állítólag részesedést követelt az önkormányzattal szerződő cégektől. (Index)

Felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtana az ügyészség egy angolai korrupcióellenes aktivistát. Már úgy volt, hogy ejtik ellene a rágalmazás vádját, az ügysészég mégis büntetné. (Guardian)

Adatlokalizációs törvénnyel kényszerítheti Oroszország az orosz felhasználók adatainak költöztetésére a külföldi szolgáltatókat. A Samsung már enged a nyomásnak. (Global Voices)

Segítsd a Mutyimondót!
Ez a hírlevél és a Klubrádióban, a Tiloson, vagy a Civil Rádióban hallható rádiós kiadás egy egész csapat munkája. Ha tetszik, támogasd havonta annyival, amennyit megengedhetsz magadnak! Ha érdekel, csak nyomj egy emailt a [email protected] és elmondjuk, hogyan.

Megosztás