Hírek

Nyári szünetben is százezreket autóznak el a képviselők

Ezekről ne maradj le!

Itt a Tiborcz-féle sikerszéria receptje (Átlátszó)
Nyári szünetben is százezreket autóznak el a képviselők (Blikk)
A paralimpikonok vezetője már megválasztása napján a hitelét intézte (HVG)

Ha van 3 perced:

Itt a Tiborcz-féle sikerszéria receptje
5,2 milliárd értékben elnyert közbeszerzések, ez az Elios idei teljesítménye eddig. Bár négy pályázat esetén már folyik a nyomozás, érdemes mélyebbre is ásni abban, hogyan valósulhatott meg az Orbán-vej cégének sikerszériája. Egy cégre szabott kiírások, előre előzetes információ a szerződés becsült értékéről, személyi átfedések az előkészítő és a nyertes között. (Átlátszó)

Trafikosztás után takarításon is kaszál
Egy egykori szekszárdi fideszes önkormányzati képviselő, a trafikosztás egyik nyertese most sem panaszkodhat, a hozzá, illetve testvéréhez köthető takarítócég sorra nyeri az állami és önkormányzati megbízásokat. Most csaknem dupla annyiért végzik 19 szekszárdi intézmény tisztítását, mint tavaly. Takarítják a NAV-ot, a Postát, a Mentőszolgálatot, Kormányhivatalt is. (HVG)

Na mire nem jut pénz a költségvetésben? Egy fillér se?
A korábbi hangzatos megnyilvánulások ellenére idén is nehezen találni a költségvetésben a korrupció elleni küzdelemre utaló jelet. Pedig szerényebb becslések szerint is százmilliárdos nagyságrendű károkat okoz. Pozitívum, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat állományát növelik és két milliárddal többet kapnak, bár ennyi pénzből fel lehetne állítani egy, a kormánytól független korrupcióellenes főügyészséget. (Átlátszó)

Gömöri már megválasztása napján a hitelét intézte
Amint főállású elnök lett a Magyar Paralimpiai Bizottságnál , Gömöri Zsolt még aznap be is adta a kérelmet, hogy kéri a munkáltatótól járó 3 milliót a végtörlesztéséhez – így tudta le rekordgyorsasággal, a törvényes határidő legutolsó napján a hitelét. (HVG)

Nyári szünetben is százezreket autóznak el a képviselők
Összesen 110 képviselő 9 millió forintot tankolt tavaly augusztusban benzinkártyáról, vagyis közpénzből. Ágh Péter, aki 237 000 forintért tankolt egy hónap alatt, azt mondja, hónap vége felé már saját zsebből fizeti a benzint. Ilyen érdekességek is kiderülnek az Országgyűléstől kikért havonkénti benzinkártya-nyilvántartásból. (Blikk)

Még nagyobb lesz az „új Közgép”
Az egyik Simicska-ellenlábast a Gazdasági Versenyhivatal döntése segíti. A Közgép egyik fő riválisának érdekeltsége, a Kőrösaszfalt a Magyar Építő Zrt. után három újabb céget kebelezhet be, miután a GVH engedélyezte ezt. A közbeszerzéseket sorra nyerő másik versenytárs a Duna Aszfalt pedig 3 új céget szerzett, amelyeknek összesített éves forgalma 9 milliárd forint. (Napi, HVG)

Ha van még két perced:

E-mailben rúgták ki az MVM-vezért, akit Simicska Lajoshoz lehetett kötni. A HVG értesülésére az állami cég azt válaszolta, majd a közgyűlés dönt. (HVG)

A ‘90-es években igen magas összeget fizetett a Nike – 70 millió dollárnyi kenőpénzt -, hogy a fociüzletben utolérhesse a piacot régóta uraló Adidast.(HVG)

Egy Garancsi István testvéréhez köthető cég újíthatja fel a galyatetői turistaházat. A Magyar Természetjáró Szövetség elnöke maga Garancsi, de állítólag nem tehet erről. (HVG)

Hiába voltak a pletykák, politikus nem került képbe a megölt prostituált kapcsolatai között. A neten terjedő szelfizős képek is hamisak. Legalábbis a hivatalos verzió szerint. (HVG)

Lázár állítólag azt mondta, úgy érezte, megnyílik alatta a föld, mert olyan pofátlanságra képesek, hogy lobbiérdekeknek vetik alá a törvényalkotást. Erős kijelentés ez tőle. (Index)

Közösen fakadtak ki a gyártók a központi dohányellátó miatt, mert szerintük a kormány diszkriminatív módon két kiváltságos piaci szereplő kiválasztása mellett döntött. (HVG)

Nagyon drága lesz a vasfüggöny, amelyet a magyar-szerb határon akar felépíteni a kormány, hogy visszatartsa a menekülőket. De mennyi lesz a mutyifelár? (Portfolio, 444)

Eltűnt 32 millió forintnyi pénz egy kecskeméti pénzváltóból, de egyelőre rejtély, hogyan tudtak ennyi pénzt  ellopni. (HVG)

Toplistát közölt az EU a gyanús adóparadicsomokról, illetve arról is, hog  a tagországok vezetnek-e nyilvántartást róluk – Magyarország például nem. (HVG)

Több mint ötven gyanús utalást találtak a FIFA-nál  a svájci ügyészek, az orosz és a katari futball világbajnokságok pályázataival kapcsolatos nyomozás során. (Magyar Hírlap)

Románia után Bulgáriában is lesz korrupcióellenes hivatal, amely a politika magasabb szintjein vizsgálná a korrupciós bűncselekményeket. (VS)

Nagyhal bukott le Kínában korrupció miatt, a központi kampány az állami értékpapír-kereskedelmi vállalat igazgatótanácsának elnökét érte el. (Napi Gazdaság)

Segítsd a Mutyimondót!
Ez a hírlevél és a Klubrádióban, a Tiloson, vagy a Civil Rádióban hallható rádiós kiadás egy egész csapat munkája. Ha tetszik, támogasd havonta annyival, amennyit megengedhetsz magadnak! Ha érdekel, csak nyomj egy emailt a [email protected] és elmondjuk, hogyan.

Megosztás