Hírek

Akarod tudni, miért nem jutottál tovább? Megmondjuk!

Ezekről ne maradj le!

Zenekarmutyi: akarod tudni, miért nem jutottál tovább? (444)
Titkos állami megrendelések ügyvédi irodáknak (Index)
Milliárdos tőkével csináltak céget Matolcsyék alapítványai (Átlátszó)

Ha van 3 perced:

Akarod tudni, miért nem jutottál tovább?
Megmondjuk: csak. Nagyjából ezt a választ kapta az a pályázó, aki szerette volna megtudni, miért nem kapott támogatást a Nemzeti Kulturális Alap programjában, amely kezdő zenekarokat támogat kétmillió forinttal. Egyáltalán nem lehet tudni, hogy milyen szempontok szerint választották ki a nyerteseket. (444)

Busás állami megrendelések ügyvédi irodáknak
Elég gyakori eset, és gyakori téma a sajtóban is. Mostantól azonban csendben eltitkolják  ezeket a megrendeléseket, hiszen suttyomban törölte el a kormánytöbbség azt a rendelkezést, amely szerint az ügyvédi irodák pénzügyi beszámolóit közzé kell tenni. A képviselők ráadásul azt sem tudták, mire nyomnak igent. (Index)

Orbánék megvédik a médiamogul golfpályáját
Egy médiamogul golfpályáját megvédi a kormány, ráadásul azét a Bayer Józsefét, aki nemrégiben arra büszkélkedett egyik interjújában, hogy „a teljesítményünk és az eredményünk mindig magáért beszélt, ezért nem voltam, voltunk soha a politikának kiszolgáltatva.” A golfpálya persze más kérdés, de nem érthető, miért lett belőle stratégiai beruházás. (Napi)

Milliárdos tőkével csináltak céget Matolcsyék alapítványai
Előbb a jegybanki pénzt menekítették ki egy alapítványba, majd az alapítvány egy céget hoz létre – Matolcsyék így trükköznek a közpénzzel, a lényeg, hogy minél távolabb legyenek az ügyletek az átláthatóságtól. Az 1,2 milliárd forint alaptőkével létrehozott új cég a Budavárban székel majd, a vezetőségben pedig Matolcsy bizalmasa és rokona. (Átlátszó)

Lázár ismerőse megint a húsosfazék közelében
Hamarosan elstartol a központi dohányellátó, és a trafikosztáskor taroló, Lázár Jánossal jó kapcsolatokat ápoló Continental-csoport megint jó közel került a zsíros bödönhöz. A kormány a jelek szerint eltökélt abban, hogy naggyá növeszti a társaságot. Eddig nem látszanak a siker jelei, de a versenytársak szépen szívnak. (HVG)

A plakátháború állása
Miközben a Vastagbőr-MKKP gyűjtése az ellenplakátokra már 30 millió forintnál jár és Szombathelyen az MSZP már ki is tette ellen-plakátjait, Orosházán nem engedték, hogy a PM korrupcióellenes tüntetést tartson a plakátoknál. Tervüket az önkormányzati tulajdonú Városüzemeltetési Zrt. hiúsította meg. (ÁtlátszóNOLVastagbőrIndex)

Ha van még két perced:

Majdnem 900 millióért kap új autókat a kormány, „delegációs” célokra, vagyis, hogy szebb látványt nyújtson Matolcsy György, amikor végigvonul a városon. (Index)

Ellophatták Paks2 terveit. A paksi atomerőmű igazgatójának ellopott laptoján lehetnek a titkos információk, de aggodalomra nincs ok. Jelszóval volt védve. Hahaha. (Index)

Így csap le az orbáni igazságszolgáltatás a brókerbotrány felelőseire: nincs a Buda-Cash botrány vádlottjai között a cég alapítója. (Magyar Nemzet)

Átalakul-e a reklámipar a bónusztörvény miatt? Egy új jogszabály teljesen átszabja a médiaügynökségi tevékenység üzleti oldalát. (Kreatív)

Az EU Bírósága kimondta, hogy alapvető jogokba ütközik Orbán és Vajna kaszinóbiznisze. A hazai kaszinómutyi ugyanis korlátozza a szolgáltatásnyújtás szabadságának jogát. (Népszava)

Korrupció, hazugság, csalás, Orbán, lopás, Viktor, szar – ezek a leggyakoribb szavak, ami a politikáról eszükbe jutnak a felsőoktatásban tanulóknak. (Átlátszó Oktatás)

Áder János öt magyartól visszavonta az állampolgárságot. A bevándorlási hivatal szerint csak akkor vonható vissza a magyar állampolgárság, ha az érintett „csalárd módon” járt el. (Index)

Kuvaitban „elfoglalta” a kormány a nemzetközi korrrupcióellenes szervezet, a Transparency International helyi irodáját: kormánykinevezetekkel töltötték föl a vezetőséget. (TI)

Figyelmeztették, de nem állt le, továbbra is beszámolt a helyi politikusok korrupt ügyleteiről, végül megölték. Egy indiai újságíró kálváriája. (New York Times)

A Snowden-akták árnyoldalai. A Sunday Times számolt be róla, hogy a brit titkosszolgálat kétségbeesetten próbálja megvédeni ügynökeit, pedig Snowden nem ezt ígérte. (BBC)

Magánrepülők, méregdrága szállodák és adófizetői pénzből finanszírozott biztonsági szolgálat – leleplezik a volt brit miniszterelnök, Tony Blair üzleti birodalmát. (Daily Telegraph)

A korrupciós vádak, és az adóelkerülési ügy miatt megfosztotta címétől a spanyol király Szófia hercegnőt. (Time)

Segítsd a Mutyimondót!
Ez a hírlevél és a Klubrádióban, a Tiloson, vagy a Civil Rádióban hallható rádiós kiadás egy egész csapat munkája. Ha tetszik, támogasd havonta annyival, amennyit megengedhetsz magadnak! Ha érdekel, csak nyomj egy emailt a [email protected] és elmondjuk, hogyan.

Megosztás