Hírek

A magyar, az orosz, az olasz, a vietnami és a kínai ülnek a bankban

Ezekről ne maradj le!

Oda az egyetemi autonómia (Átlátszó)
Felmentették a volt MVM-vezért (Sonline)
Civil kontroll kell a közbeszerzésekhez (SZON)

Ha van 3 perced:

Oda az egyetemi autonómia
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem szép lassan olyan monopóliumot épített ki magának a felsőoktatásban, amely veszélyezteti a többi egyetem autonómiáját. Saját magának új szakokat indít, és tiltja, hogy azt más egyetemek is elindítsák. De miért asszisztálnak ehhez az egyetemi vezetők? (Átlátszó)

Felmentették a volt MVM-vezért
Bár 15 milliárd forint kárt okozhatott az MVM-nek, ráadásul mindezt bűnszervezetben, a Kaposvári Törvényszék felmentette Kocsis Istvánt, az energiacég volt vezérigazgatóját. A per amiatt indult 2013-ban, hogy a cég vezetősége előnytelen szerződéseket kötött külföldi vállalatokkal. (Sonline)

Civil kontroll kell a közbeszerzésekhez
A Transparency International korrupció ellen küzdő civil szervezet vezetője szerint a közbeszerzések tisztaságának kulcsa, hogy legyen felettük civil kontroll. Ez csökkenti a beruházások költségeit és a korrupciót. Komolyan, ebben az országban csak a civil szervezetek nézik a haza érdekeit?  (SZON)

Mutyi lesz ez a letelepedési!
Évente 50 milliárd forint kerül offshore cégekhez a letelepedési kötvények kereskedelméből. Most az egyik cég ajánlata alapján kiderült, hogy akár 60 millió forintot is kereshet kötvényenként a forgalmazó, a vízumkérők pedig olcsóbban jutnak hozzá a tartózkodási engedélyhez. (Átlátszó)

Hogy jut egy vietnamitól egy kínaiig a pénz?
Úgy, hogy odaadja azt egy magyarnak meg egy orosznak, akik elviszik egy olasznak készpénzben. Egy bőröndbe 10 millió forint úgy fér, hogy fogsz 20 ezer darab 500 euróst becsomagolod, lejelented a reptéren, átlépsz a határon, aztán beszállsz egy páncélautóba. Valós történet alapján. (444)

Ha van még két perced:

Már az Európai Parlament is a korrupcióval vádolt FIFA-vezér lemondását követeli. Közleményt szavaztak meg erről, amiben a többi korruptat is elküldik. (NOL)

Fenyő János volt munkatársa ad el speciális bilincseket a parlamenti őrségnek. Korábban sokkolópisztolyokat vettek 10 millió forintért, állítólag a nem halálos fegyver a trendi. (Index)

Orbánnak semmi köze az offshore gázügyekhez, avagy a Met Zrt. állítólag azért sikeres, mert a Molnál felismerék, hogy a gázpiacon trendváltozás várható. (HVG)

Okirathamisítás, pénzmosás és adócsalás lehet a román miniszterelnök rovásán. Börtönbe küldené a korrupcióellenes ügynökség, bár állítólag hátsó szándékkal. (Origo)

Nem nagyon van veszteséges dohánybolti vállalkozás. A legnagyobb nyereséget a Fidelitas-vezér testvérének cége érte el. Vidéken viszont alig van haszon. (NOL)

Jó ajánló a Quaestor: egy fővárosi cég új gazdasági igazgatóját a Quaestorból igazolták át. A zűrhöz, úgy mondják, nincsen neki köze. (Index)

Vida Ildikó menesztését készítették volna elő, de közbeszólt Gulyás Gergely. Szóval mégsem rúghatja ki a miniszterelnök helyett a nemzetgazdasági miniszter a NAV-vezért. (NolIndex)

Segítsd a Mutyimondót!
Ez a hírlevél és a Klubrádióban, a Tiloson, vagy a Civil Rádióban hallható rádiós kiadás egy egész csapat munkája. Ha tetszik, támogasd havonta annyival, amennyit megengedhetsz magadnak! Ha érdekel, csak nyomj egy emailt a [email protected] és elmondjuk, hogyan.

Megosztás