Hírek

Teltházas a „tilos az aktuálpolitika”

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

Teltházas „tilos az aktuálpolitika”
A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia szóvivője közölte, hogy már a harmadik teltházas mérkőzést tartották a Pancho Arénában. A Hír24 rákérdezett arra, mennyi bevétel keletkezett ebből, mire kirderült, hogy alig 100 forintot kérnek a jegyekért, és ezt a bevételt is a jegyértékesítők kapják. Az új stadionban egyébként a házirend szerint „tilos az aktuálpolitika”, a Cink úgy vélekedik, ezt az intézkedést úgysem fogják tudni betartatni, hiszen azon még Rákosi sem tudott változtatni, hogy a meccseken kiabálnak az emberek.

Egymilliárdos autóbeszerzés a TEK-nél
HVG.hu tudta meg, hogy miután tavaly februárban a Miniszterelnökség nem járult hozzá ahhoz, hogy a Terrorelhárítási Központ mintegy 730 millió forintért vásároljon többek között új Audikat, most 960 millió forintért vehetnek kocsikat. A TEK egyébként régi kedvence az autóscégeknek: 2011-ben a terrorelhárítók úgy vettek listaár szerinti 15 millió és 40 millió forint közötti értékű Audi Q7-eseket, hogy a rendőrségen akkor új autók beszerzésére, a szűkös anyagi helyzetre hivatkozva nemigen költöttek. Akkor Pintér Sándor belügyminiszter például nem engedte azt sem, hogy a vezetők számára új gépkocsikat vegyenek. A TEK autóbeszerzését a kormány részéről azzal indokolták, hogy a luxusjárművek elengedhetetlenek a veszélyes bűnözők elleni harchoz.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Csúcsgépek az iskolába?
Egy furcsa számítógépes beszerzésről ír a Népszabadság. A lap számításai szerint mintegy 5-10 milliárd forint értékben,  több százezer forintos csúcsgépekkel szerelné fel az iskolákat az Educatio Nonprofit Kft., és nem nagyon érthető, miért van szükség az iskolai oktatásban ilyen szuper gépekre. A nyilatkozó  szakértők szerint a tervezett beszerzés pazarló, de felmerül a versenykorlátozás lehetősége is a közbeszerzésben, amelyben húszezer asztali PC-t, laptopot és tabletet tendereztetnek meg szokatlanul rövid határidő mellett.

Hálózatos csalás rokkantigazolványokkal
Komlón és környékén furcsa módon jelentősen megnőtt az olyan dolgozók száma, akik után egyes cégek a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására járó állami támogatást vettek igénybe. A dolog az adóhatóságnak tűnt fel, főleg, hogy a kifizetett állami támogatások összege már elérte a 800 millió forintot, az igazolások közül pedig több mint 600-at ugyanaz az orvos állított ki. A gyanú szerint a szakvéleményekkel csaltak, az állami támogatás valójában nem járt volna, mindez pedig – ha a gyanú bebizonyosodik – csalás.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Éden hotel a képviselőknek. Mivel az előző ciklusban többen visszaéltek a 116 ezer forintos képviselői szállásköltség-térítéssel, az új törvény szerint az Országgyűlési Hivatal lakásaiban kell lakniuk a vidéki képviselőknek, írja a Blikk. A lap kiderítette, nincsenek ilyen lakások, ezért egy ötcsillagos luxusszállodában fogják elszállásolni a politikusokat. Az Országgyűlés Hivatala cáfolta ezt az értesülést.

Oldalanként 98 ezer. Az Index szúrta ki a Közbeszerzési Értesítőből, hogy oldalanként minimum 98 ezer forintért rendelt tanulmányt Giró-Szász András kormányszóvivő egykori cégétől a Fidesz parlamenti frakciója. A Strategopolisnak kettő imázs monitoring tanulmányt kell elkészítenie a kormánypárt frakciójának összesen 9,8 millió forintért, egyenként max. 50 oldalon.

Új magyar milliárdos hasít. Napi.hu egy Győrből induló, a fideszes vezetésű városban nagy építkezési üzleteket bonyolító vállalkozóról ír, akinek cégei egyre több országos közbeszerzést is nyernek.

Sikkasztás-gyanú a postán. Egy somogyi lap értesülései szerint 30-40 millió forint tűnt el egy kaposvári postáról, a posta vezetése sikkasztásra gyanakszik, belső vizsgálatot indítottak. Hivatalos gyanúsított még nincs.

Termálvíz és hűtlen kezelés. Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt vádat emeltek a budapesti gyógyfürdők volt vezetője ellen, akit  2007-ben az SZDSZ delegálta a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. élére. A cég egyéb ügyeiről az Átlátszó is írt.

Cameron Orbánt majmolja. Az Ígyírnánk-blog arról ír, hogy nem nagyon igazolják a tények, azt amit a közmédia különböző riportjaiban terjeszt, nevezetesen, hogy a brit kormányfő Orbán Viktor zseniális megoldásait majmolja és David Cameron valójában lemásolta-e a közmunka magyar modelljét. Az állításból persze semmi sem igaz.

Civilek tiltakoznak Romániában. Anti-korrupciós szervezetek szerint korlátozza a korrupció ellenes fellépést az a nemrégiben elfogadott jogszabálymódosítás, amely szerint a polgármesterek aláírási jogkörrel ruházhatják fel egyes beosztottjaikat, akik ellen viszont a korrupció-ellenes különleges ügyészi szervezet nem nyomozhat.

Kenőcspénz (én kérek elnézést). Egy kínai vesztegetési ügy miatt az Avon kozmetikai óriáscég inkább befizet az amerikai államkasszába 135 millió dollárt, mintsem, hogy tovább folytassa a jogi küzdelmet.

Szolgálati közlemény: ma, azaz május 6-án este találkozhattok velünk a MÜSZI-ben az 1% Party és Twitter forradalom rendezvényünkön.

Megosztás