Hírek

Napi Mutyimondó: milliárdok Orbán fogorvosának, Rogán végre perel

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

Tessék mosolyogni!
Az Átlátszó arról ír, hogy az elmúlt másfél évben összesen 2,2 milliárd forint állami és uniós támogatást kaptak Orbán Viktor miniszterelnök fogorvosának különböző érdekeltségei a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül. A pályázatok többségéről azután hoztak döntést, hogy Orbán Viktor a miniszterelnökséget vezető államtitkár útján átvette az NFÜ irányítását. Ezen felül a választások előtti héten a rendkívüli kormányzati tartalékból is kapott 400 millió forintot a fogorvos egyik vállalkozása. A szerencsenap egyébként 2013. december 18-a volt. Aznap a három különböző érdekeltségének ítélt meg százmillió forintokat az állami szervezet.

Rogánnak végre lesz ideje perelni
Az V. kerületi polgármester a Fidesz-közeli TV2-ben nyilatkozott, de ott legalább szembesítették a vagyonnyilatkozatának kérdőjeleivel, különös tekintettel a Pasa-parki luxuslakás területére, tetőkertjére, garázsára és egyéb toldalékaira. (Ellentétben a köztévében, ahol a riporter az immár iskolateremtő Obersovszky Péter volt.) Rogán azt mondta, hogy egy tipikus Ron Werber-i kampány zajlott ellene, és a választás eredménye szerinte azt mutatja, hogy pont az ilyen gyűlöletkampányokból van elegük az embereknek. Kész szerencse, hogy vége a választásoknak, mert végre lesz ideje perelni – mondta. Rogán egyébként az Átlátszó-blogja szerint nem bűnözik, nincs rá szüksége: a véleményírás szerint a korábbi korszak kölcsönös elhallgatós, nagykoalíciós mutyijai tágultak a centrális erőtér univerzumává. A fideszes politikusoknak már bűnözökké sem kell válniuk, hogy mindezt, amit körülöttünk létrehoztak, megtehessék. Rogán Antal utólag, visszamenőleges hatállyal belenyúlhat mindenbe, felülírhat bármit, legyen az alkotmány vagy vagyonnyilatkozat. Minek kéne akkor itt bűnözni?

Valaki hazudik Hernádi-ügyben
Vagy a Mol-vezér, vagy a horvát államügyész. Az olajcég elnök-vezérigazgatója még a vasárnapi interjújában azt mondta egy horvát kereskedelmi tévének, hogy nem kapott idézést Horvátországtól, és nem követett el bűncselekményt. A horvát államügyész szerint viszont Hernádi hazudott, de a zágrábi ügyészség szerint ez a szíve joga. A nyilatkozaton egyébként a horvát államelnök is bepöccent, szerinte ezzel a Mol-vezér az igazságszolgáltatást akarja befolyásolni. Hernádit azzal vádolják, hogy kenőpénzért vásárolt befolyást az INA-ban.

Indul a nagy CBA-s áfacsalásos ügy
Három napba telik, mire ismertetik a vádat abban a több milliárd forintról szóló adócsalási ügyben Győrben, amelynek két gyanúsítottja is kötődik a CBA áruházlánchoz. A két vádlott cége 2008 és 2011 között különféle termékeket, jellemzően csokoládét, cukrot, étolajat vásárolt a további vádlottak érdekeltségi körébe tartozó cégektől, majd az árut papíron értékesítette egy szlovákiai kft.-nek. Klasszikus láncolatos áfacsalásos ügy, aminek a különlegessége az, hogy már a nyomozás is országos figyelmet váltott ki, miután kiderült, hogy két gyanúsított üzleti kapcsolatban állt a CBA áruházlánccal, bár maga a nyomozás közvetlenül nem érintette a céget. Az esetről annak idején az Átlátszó is írt.

A NAV legnagyobb fogásai tavalyról
Egy csaknem ötszáz céget eltüntető cégtemető, egy olajjal kereskedő bűnszövetkezet, valamint védett madarak, hamis márkajelzésű mosószerek és folyékony kokainba áztatott gyermekruha – ezek a NAV legnagyobb fogásai tavalyról. Az adóhatóság a honlapján tette közzé a legkomolyabb fegyvertényeit.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Indul a kelet-európai börtönprojekt
Elkészült a korrupcióval és szervezett bűnözéssel foglalkozó újságírókat tömörítő szervezet, az OCCRP a kelet-európai börtönök és fogvatartottak helyzetét elemző honlapja. A projektben az Átlátszó is részt vesz, lesz magyar anyag is majd. A statisztikai adatokat és videóinterjúkat tartalmazó oldal a következő hónapokban folyamatosan frissülni fog.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Kétharmad vagy nem kétharmad? Az Ígyírnánkmi-blog azt latolgatja, hogy milyen jelentősége van annak, hogy a még a külképviseleti szavazatokon múló egyéni körzetek eredménye alapján meglesz-e az újabb kétharmad vagy sem Orbán Viktornak. A blog szakértői szerint csak egy szűk körben fontos a kérdés, de hogy van neki jelentősége, az biztos.

Ukrán oligarchák a nemzeti megújulásért. A New York Times cikke azokról az ukrán oligarchákról, akik kegyvesztettek lettek a korábbi rendszerben, vagy akár el is menekültek az országból, de most hazatértek és az ukrán megújulásért dolgoznak. Ők ugye már összelopták magukat, nem lehet megvesztegetni őket.  Egy másik írás pedig a volt mezőgazdasági miniszter ellen elkezdett korrupciós vizsgálatról és mintegy 60 millió dolláros sikkasztási vádakról tudósít.

Rendőri korrupció Londonban. A BBC olyan titkos dokumentumokat szerzett meg, amelyek a brit rendőrségen belüli korrupciós ügyekről szólnak, és elvileg azt gondolták róluk, hogy már 2002-ben megsemmisítették őket. Az egyik sztori elég rémisztő: az egyik speciális egység tagjai állítólag elraboltak és fogvatartottak egy tanút, sőt váltságdíjat is kértek.

Kína bebörtönzi az izgágákat. Újabb két antikorrupciós aktivistát akar bebörtönözni a kínai vezetés. Bíróság elé állították őket azért, mert állítólag a közrendet veszélyeztették. Az volt a bűnük, hogy kampányoltak a vagyonnyilatkozatok bevezetése érdekében.

Kenőpénzzel a Fordhoz. Olyan sokan akarnak állást a kínai Ford gyárban, hogy vannak, akik lefizetik a HR osztály megfelelő embereit a munkalehetőség érdekében. A Ford lassan évi egymillió autót ad el arrafelé, az ottani gyárak a legnagyobbak az USA-n kívül.

Milliók whistleblowereknek. Az amerikai adóhatóság tavaly 53 millió dollárt fizetett ki whistleblowereknek, akiket magyarul közérdekű bejelentőknek szoktunk hívni. Az összeg 122 olyan ember jutalmazására ment el, akik összesen 367 millió dollárnyi plusz adó beszedését tették lehetővé.

 

Megosztás