Hírek

Napi Mutyimondó: a korrupciót mint tananyagot, megkapod

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

Lapalapító recept
Kormányközeli hetilap, maréknyi kurzuslovag tulajdonos, lojális vezető, egy miniszerelnökné és egy csipetnyi a titkos fűszerkeverékből, ezek szükségesek az Átlátszószerint ahhoz, hogy állami hirdetésekből élő újságot alapítsunk. Borókai Gábor, volt kormányszóvivő a történet szakácsa, aki elérte, hogy a 2001-ben elindult Magyar Konyha nevű magazinból váljon az állami hirdetések egyik legnagyobb haszonélvezője a nyomtatott lapok piacán. Szerencsére a lap Orbán Viktor feleségét nemcsak szerzői, hanem szerkesztőbizottsági tagjai között is tudhatja.

Nem fogott vele kezet
„Most, az elutasító határozat kézhez vételével tudtam meg, hogy decemberben Habony Árpád pótmagánvádas indítványt nyújtott be ellenem, személyi adattal való visszaélés és rágalmazás vádjával a tavaly februári rugdosódós cikk miatt” – írja blogján Rényi Pál Dániel, a Magyar Narancs oknyomozó újságírója. Az újságírót azért próbálta meg beperelni Orbán Viktor tanácsadója, mert megírta, hogy Habony 2006-ban egy szóváltást követően megverte egy házaspár mindkét tagját. A tanácsadó arra hivatkozott indítványában, hogy üzleti kár érte a róla megjelent cikkek miatt, sőt, volt olyan ismerős, aki nem fogott vele kezet.

Szintén trafikmutyi
Blikk újabb politikusrokont talált a nemzeti dohányboltok üzemeltetői között. Nem is egy emberről van szó, hanem egy házaspár viszi közösen az üzletet, ugyanis Csöbör Katalin fideszes képviselő és alsózsolcai alpolgármester férje, Mike György az érintett. Mindketten alapító kültagjai egy olyan trafikos cégnek, amelynek fiók- és telephelyein dohányboltok működnek. Mike György üzlettársának pedig szintén van trafikja.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót

Ami elég, az elég
Szavazatot már nem számolnak a gyanús pártok, hívja fel a figyelmet a 444.hu. A 18 országos listát állító párt egyelőre híján van a szavazatszámláló bizottságba delegált tagoknak. Mindeközben kiderült, hogy mutyizásra buzdította a 4K!-t a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) és a Független Kisgazdapárt (FKgP). A két másik párt tagjai állítólag támogatói aláírások másolására akarták rávenni a Negyedik Köztársaságot. A 4K!-nak nem lett országos listája, a másik két pártnak viszont igen.

A kerékkötő bemutatkozik
VS.hu összefoglalta az Átlátszó által NAV-ügyben eddig publikált anyagokat, és utánanézett, mit tudunk a Kiemelt Ügyek és Adózók Főigazgatóságának (KAIG) vezetőjéről, aki feltehetően felelős azért, hogy 2007 és 2012 között 25 vizsgálati kérelem nem jutott el a NAV elnökéhez.

Az agrártámogatásoknál minden rendben
Még mindig ugyanazok az érdekcsoportok kapják a legtöbb agrártámogatást, mint két évvel ezelőtt. A K-Monitor összesítése szerint Simicska Lajos, Csányi Sándor és Leisztinger Tamás érdekeltségei taroltak a területalapú támogatások kiosztásánál. A helyzetet súlyosbítja, hogy a támogatási rendszer a nagybirtokokat részesíti előnyben.

További érdekességek:

Megpróbálta hiteltelenné tenni két közérdekű bejelentő állításait az ír rendőrség vezetője, számol be a BBC. A két szivárogtató azt állította, a rendőrség magas rangú tisztjei gyakran tüntettek el büntetőpontokat jó kapcsolatokkal rendelkező szabályszegők jogosítványaiból. Martin Callinan biztos gusztustalannak minősítette a vádakat az ír parlament vizsgálóbizottsága előtt. Később azonban független szakértői vélemény is változtatásokat javasolt a rendszerben, ezért Callinan visszavonta kijelentését és lemondott tisztségéről.

Parameter.sk szerint tananyag lesz a korrupció Szlovákiában. Mármint az, hogy a korrupció rossz dolog, bár ez még csak tervezet. De a lényeg, hogy a tanterv az alapfogalmakkal ismertetné meg a gyerekeket és megmagyarázná nekik a korrupció káros hatásait.

Korrupció, vesztegetés és vállalati visszaélések, ezek is szerepelnek a legfőbb kockázati tényezők között az indiai vállalkozások számára egy 2014-es felmérés szerint. Az információ- és a számítógépes bizonság is bekerült az első öt kockázat közé az indiai bankszektorban előforduló bűncselekmények miatt.

Megosztás