Hírek

Napi Mutyimondó: feketekereskedelem a NAV előtt és az áfacsaló kiscicák

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

Feketekereskedelem az adóhivatal előtt
Az Átlátszó egy festői videóriportban mutatja be, hogy hogyan feketekereskednek az adóhatóság bevetési főigazgatóságának tőszomszédságában. A magyar cipő- és ruha-kiskereskedelemben eladott termékek 90 százaléka a Távol-Keletről érkezik, és a Kőbányai úti elosztó központokon keresztül jobbára vám- és adómentesen kerül a fogyasztókhoz – állítja egy kiskereskedő az oknyomozó portálnak. A kereskedő egyébként saját állítása szerint tíz éve eredménytelenül ostromolja a jelenséggel kapcsolatos beadványaival az illetékes szervezeteket. Az egykori Ganz-Mávag területén, illetve a közeli Monori Centerben az adóellenőrök szeme előtt zajlik a nagybani feketekereskedelem.

Az áfacsaló kiscicák
Avagy mivel csalnak még áfát. Az Index cikke szerint nem az a kérdés, hogy hol lehet áfacsalt állateledelt kapni, hanem hogy hol nem. Trükköznek a netes boltok, és egészen pofátlanul, változatos módokon csal az importőrök jelentős része. Persze, az is közrejátszik, hogy a magyar fogyasztók elsősorban az olcsóságra mennek,  de a lap szerint igazából a szabályokkal van a baj, meg azzal, hogy nem tartjuk be őket. Amíg ilyen lehetetlenül magas az áfa, és amíg a NAV nem akar tenni valamit, reménytelen marad a helyzet. Nemjobb a helyzet az embereledeleknél sem: kiderült, hogy egy szervezett csoport tonnaszámra adott el átcímkézett, romlott élelmiszert, négy embert, köztük egy rendőrt vettek őrizetbe Pest megyében.

Mi volt a rapid áfavizsgálatban?
Hamarosan kiderülhet, hiszen a Fővárosi Törvényszék kötelezte az adóhatóságot, hogy adja ki annak a novemberi belső vizsgálatnak az eredményét, amely állítólag két nap alatt készült el a szervezett módon elkövetett áfacsalásokról.  Ja a két nap pont egy hétvége volt, előtte robbantott az egykori adóhatósági alkalmazott azzal, hogy mi is történik, jobban mondva mi nem a szervezett áfacsalások felderítésével.

A magyarok és a bolondok
A jelek szerint folytatódik a haladó magyar hagyomány, hogy mindig akkor köteleződünk el hosszú távra bolondokkal, amikor az állapotuk tartósan rosszabbodik. Ez jut eszembe, most hogy látom, hogyan viselkedik Vlagyimir Putyin a nemzetközi politikában és Ukrajnában, avagy miként körvonalazódik az új Putyin doktrína. Nem tudom, kicsit nyugtalanító, hogy az újdonsült hosszú távú üzleti partnerünk a saját érdekeinek védelmében képes bevonulni bárhova,emberei pedig azzal fenyegetőznek, hogy ledobják az atomot is, ha kell.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

 

Fikciós dilemmák
Az Origo Zuschlag-interjújában végre igazi kérdéseket is nekiszegeztek a politikusi karrierjét közismerten a konfabulálásra építő börtönviselt egykori szocialista politikus, jelenlegi botránykönyv-főhősnek. “Azt akarja mondani, hogy fikció?” – fakad ki például a riporter, amikor Zuschlag azzal hárítja a faggatózást a rázósabb részek bizonyítékairól, hogy ez csak egy “önéletrajzi regény”. Magyarul, ha azt állítja, hogy 50 millió forinttal vesztegették meg, amit egy szatyorban kapott, akkor az lehet, hogy igaz, lehet, hogy nem. Konkrétan nekem nem esik nehezemre ilyen sztorit elhinni, ahhoz túl sokat láttam már a világból, de mondjuk nem ártana valamivel mégis alátámasztani az állítást. Kedvenc producerünkKálomista Gábor pedig fontolgatja, hogy filmet forgat a sztoriból.

Kádár szelleme a kampányban
Mikor lesz már egy olyan választási kampány Magyarországon, amelyikben nem indul Kádár János – se a bal, se a jobboldalon. A baloldali összefogás reklámfilmje, az irreális ígéreteivel, pont olyan, mintha a jó öreg Kádár mondta volna 1985-ben a pártkongresszuson, Orbán Viktor pedig egy olyan beszédet rittyentett Pécsett egy székre állva, hogy az – akárhol is van – az Öregnek is tetszene. Előtte megelénekeltek neki a hívei egy Kossuth nótát. Az is 1985-ös sajtónagydíjas lenne persze, ahogyan a bama.hu beszámolt a rendezvényről, emígyen: “hívei egy nagyon szép énekkel köszöntötték a miniszterelnököt.”

Nem kampányolhat a TV2-n a kormány
A Kúria ugyan eltiltotta a TV2-t attól, hogy a kormány „Magyarország jobban teljesít” szlogenű kampányát sugározza, de valójában azt érte el, hogy még egyszer jól bemondhassák ezt a tévében. A Kúria döntése szerint a tájékoztató anyagnak álcázott hirdetés valójában kormányzati pénzen végzett kampány volt, ezt pedig tiltják a törvények. Az adónak három napon belül a jogsértő közlésekkel azonos napszakban le kell adnia a Kúria döntésének rendelkező részét.

További érdekességek itthonról és külföldről.

Matolcsyt feljelentették. Végül büntetőfeljelentést tett bennfentes kereskedelem és abban való bűnsegédlet miatt ismeretlen tettes ellen az Együtt-PM szövetség, miután Matolcsy a kabinetfőnöke által írt könyv szerint 2011 őszén gazdasági miniszterként bennfentes információkat kotyogott ki a Goldman Sachs bankárainak arról, hogy Magyarország felvette a kapcsolatot a Nemzetközi Valutaalappal.

Kegyetlen, kegyetlen Magyarország. BKV-Figyelőblog írta meg, hogy hogyan bántak a BKV-ellenőrök egy autista lánnyal, akinek érvényes bérlete volt, de nem hitték el neki. Állítólag azt mondták neki, hogy “a gyogyósoknak nincs munkájuk, így pénzük se bérletre.”  A BKV vizsgál.

Ma az ORFK nem nyomoz. Az MSZP-elnök levelet írt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének, hogy miért nem lehet megvizsgálni a gyanús választási aláírásgyűjtő íveket. Péterfalvi Attila válaszából kiderül, hogy ő a rendőrséghez utalta az ügyet. Kezdődhet a nyomozás az elveszett aláírások után. Vagy nem.

Szép kis tabló. Itt láthatók azok az ukrán és orosz vezetők, akik rákerültek a washingtoni feketelistára, mert a krími és ukrán konfliktus előidézésében tevékeny részt vettek. Külföldön lévő számláikat, vagyonukat befagyasztják, nem kapnak vízumot.

Mong Attila

 

Megosztás