Hírek

Napi Mutyimondó: halaszthatatlan vidékfejlesztés, szirénával

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

Csalók a listákon?
Egyre több beszámoló szól az új választási jelölési rendszerben tapasztalható visszaélésekről. Több kisebb párt jelöltje valószínűleg nem tisztán jutott az aláírásokhoz, hanem a már kitöltött és aláírt ajánlóívekre hajtott, ezekről másolták át a neveket. Így történhetett meg, hogy minden eddiginél több az egyéni induló az áprilisi választásokon. A választási irodáknak rengeteg adatot kellett átnézniük két-három nap alatt, és ott is volt, aki gyanúsnak találta a túl tiszta, gyűrődés nélküli papírokat, de nem volt idő az alapos ellenőrzésre. A HVG.hu egy konkrét történetet vezetett végig, az Origo szerint pedig a NAV feketelistáján van az egyik új párt jelöltje.

Simon előzetesben
Az ügyészség kezdeményezte a volt MSZP-alelnök, Simon Gábor előzetes letartóztatását, miután kiderült róla, hogy negyedmilliárd forintot osztrák bankszámlán rejtegetett, egy hamis afrikai útlevéllel  – ennek ára hozzáértők szerint pár tízezer euró – februárban egy magyarországi számlára tett 250 ezer eurót, a dugdosott pénz fedősztorijául pedig egy házkutatás során előkerült dokumentum alapján azt akarta előadni, hogy uruguay-i eredetű a vagyon. Rejtő Jenő egyelőre felkészül. Az MSZP közben a Tocsik-botrányban ismertséget szerzett volt pártpénztárnok “Boldvai László Az Összefogás Embere” feliratú gyógyszertartóval kampányol az idősek körében. Ja, és a kampány kellős közepén, sztrájkol a baloldali Egyenlítő blog, mert egyes fővárosi szocialisták nem engedték őket egyes fővárosi fideszes képviselőkről rosszat írni. Tehát még egyszer: állítólag szocialisták védték a fideszesek szennyesét. Védett fideszesnek számított többek között Rogán Antal frakcióvezető és V. kerületi polgármester, és Tarlós István főpolgármester is. A róluk szóló cikkeknek, posztoknak különösen erős szűrőn kellett átmenniük.

Halaszthatatlan vidékfejlesztés
Blikk írta meg, hogy valószínűleg halaszthatatlan vidékfejlesztési ügyben kellett  az illetékes miniszternek Budapestre sietnie, ezért  szirénázott végig  az M3-as autópályán, és szorította le az útról a polgárokat. Az egyikük megjegyezte a rendszámot. A minisztérium a lap kérdésére közölte, hogy Fazekas Sándor a Family Farming világkiállításra sietett, ahol több mint 100 országból érkezett különleges vendég, valamint  28 miniszter várta tűkön ülve.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Építkezés és kenőpénz
Fizettem.hu kenőpénzfigyelő portálon történetek tucatjai szólnak különböző, építkezéssel kapcsolatos korrupciós esetről. Aki építkezni akar, vagy a már meglévő lakását bővíteni, jobb, ha tudja, kenőpénz nélkül igencsak hosszadalmas eljárás elébe fog nézni. A hitelfelvételhez sem árt némi ösztönző erő, de az is jó, ha csak ismer egy korrupt bankigazgatót, aki úgyis tud hitelt adni, hogy nem is lenne jogosult rá.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Horvát ítélet.  Második korrupciós ügyében is bűnösnek találták a volt horvát miniszterelnököt, Ivo Sanadert, akinek állítólagos megvesztegetése miatt a Mol elnök-vezérigazgatója is vádlott Zágrábban.

Drága banktitok. Az Átlátszó-blog arról ír, hogy évente 130 milliárd euró adóveszteséget okoz a banktitok az államkincstáraknak. Egy fiatal francia közgazdász számolta ezt ki, akinek könyvét (A nemzetek rejtett vagyona) ismerteti a blog.

Átlátszó-oktatás kontra ELTE. Másodfokon is nyert az Átlátszó-oktatás blog az ELTE ellen indított perben, hogy nyilvánosságra kerülhessenek, hogy kik és miért vettek fel pénzeket a jogi kar hallgatói önkormányzatából.

Százmilliók országimázsra. Mintegy 120 millió forintért reklámozta a gyönyörű Budapestet a nemzetközi lapokban a turizmusért felelős szervezet, amely tavaly 800 millió forintot költött országhirdetésekre.

Osztrák harc. Az utolsó töltényig harcol Ausztria és Luxemburg annak az uniós irányelvnek az elfogadása ellen, amelynek értelmében az EU tagállamai állampolgáraik és más jogi személyek egy másik ország bankjaiban keletkező kamatjövedelmeivel kapcsolatban automatikus adatcserét vezetnének be. Jövő héten elvileg döntés.

Román védelem. Romániában parlamenti képviselők akadályozzák meg, hogy az ügyészek egy korábbi pénzügyminiszter ellen kezdjenek vizsgálatot. A gyanú szerint tavaly egy olyan szabályozást akart keresztülnyomni, amelyik az egyik biztosítónak kedvezett.

Uli Hoeness bajban. A Bayern München első embere ellen folyó eljárásban kiderült, hogy az eddig sejtettnél több millió euróval több jövedelmet próbált a német adóhatóság elől Svájcban eldugni.

Ciprusi csere. Cipruson az egyik antikorrupciós szervezet vezetője a legfőbb esélyes a nemzeti bank élére, ami különlegesen fontos fejlemény egy olyan országban, amely azért mégiscsak a pénzmosásról lett híres. Ja, és fontos: a jelölt nő.

Nevetséges pesti jelölt. Nevetség tárgyává vált az USA budapesti nagykövetjelöltje. Hiába vette a szappanopera-producer lényegében pénzen a festői magyar főváros nagyköveti posztját, hiába támogatta százmilliókkal az Obama-kampányt, sajnos elég rosszul szerepelt a meghallgatásán, az amerikai diplomaták szervezetének ez sok volt, és arra kéri a szenátust, utasítsa el a kinevezést.

Kína, kínzás, kenőpénz. Az AP hírügynökség cikke szerint Kínában sokszor kínzással kényszerítenek ki vallomásokat korrupciós ügyekben. A sztoriban van egy koronatanú, aki előállt a megpróbáltatásaival.

Afrika, olaj, gáz. Lába kelt az olajbevételek egy részének, ami Nigériában persze megszokott hír, de most egy eltávolított volt jegybankelnök körüli botrány okoz viharokat. Kelet-Afrikában pedig azért aggódnak, mert megint nagy a veszélye annak, hogy világ egyik legszegényebb régiójában az olaj- és gázkitermelés bevételei csak az eliteket gazdagítják.

Mong Attila

 

 

Megosztás