Hírek

Napi Mutyimondó: aktképet vesz a kormány

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

TEK vs. Átlátszó: 0:2 (félidő)
Helyreigazítási pert nyert, egyelőre első fokon, az Átlátszó a Terrorelhárító Központ ellen. A szervezet sérelmezte, hogy az oknyomozó portál azt a hamis látszatot keltette, mintha a szervezet nem számolt volna el rendesen az árvízi védekezés során felhasznált állami pénzekkel, mintha jogtalanul vett volna igénybe költségvetési támogatást.  A perben a bíró az Átlátszónak adott igazat, a TEK pedig végre becsatolt egy olyan, a költségekkel való tételes elszámolást tartalmazó dokumentumot, amelyet a lap  eddig három adatigényléssel hiába próbált megkapni. Az elszámolásból sok-sok érdekesség derül ki: például az, hogy mennyi energiaitalt ittak, csokit ettek a terrorelhárítók az árvíz idején, de a fontosabb az, hogy a TEK listáján szerepel olyan, akinek 644 ezer forintot számoltak el túlszolgálatként erre a legfeljebb nyolc napra, de a 2-300 ezer forintos ligában is több tucatnyian vannak.

Milliárdos aktképet vesz a kormány?
Végre értelmes célokra költik a közpénzt: egy sztárműtárggyal, egy francia festő aktképével gazdagodhat a nemzet. Egyelőre csak azt lehet tudni, hogy az állam 4,5 milliárd forintért vásárolt valamilyen műtárgyat a Szépművészeti Múzeum részére, a döntést titokban hozta meg a kormány, mint ahogy a műtárgyról vagy a műtárgyakról is nagy a titkolózás. A jól értesültek viszont már tudnak az aktról.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Trágyadomb és pendrive
Trágyadomb, leckék zászlólobogtatásból és az egymillió forintos pendrive – ilyen és ehhez hasonló vicces tételekre bukkant a 444, miután a lap közérdekű adatigényléssel fordult az Országgyűlés Hivatalához, hogy megtudja, az elmúlt két évben mennyi pénzt, és mire költöttek a parlament vezetői. Összesen 126 szerződés adatait nézték át: parlament csúcsvezetői Kövér Lászlótól Újhelyi Istvánig 98 millió forintot adtak ki különböző megbízásokra, szolgáltatásokra, vásárlásokra.

Papcsák az Indexet fenyegeti
Az Index gondolt egy nagyot: ha már van elszámoltatási kormánybiztos, akkor legalább tudjuk meg, hogyan is lett Papcsák Ferenc, zuglói polgármester tavaly a legjobban kereső képviselő, mitől szárnyal ilyen nagyszerűen az ügyvédi irodája, miből állt össze a 160 millió forintos osztalék. Az ügyvédi irodák gazdálkodásáról szinte semmit sem lehet tudni, az átláthatóságot rontja az is, hogy a közszférának az ügyvédi munkákat 2009 óta nem is kell közbeszereztetnie. A Papcsák Ügyvédi Iroda azonban a kérdések után hosszú levélben perrel fenyegetőzött.

Nem vicc, de mégis: lesz verseny Paks bővítésénél
Nem fogjátok elhinni: lesz verseny a paksi atomerőmű bővítésének munkálataira, ami kifejezetten vicces fejlemény azok után, hogy versenyeztetés nélkül adta oda a kormány az oroszoknak a mega-hiper több ezer milliárdos üzletet. Most jön a poén: Lászlóné, miniszter szerint nem más fog versenyeztetni, mint az orosz állami atomcég, a Roszatom, amely csak annyira korrupt, mint Oroszország, amely Bangladesh fölött van eggyel a világ korrupciós rangsorában a Transparency International szerint. A slusszpoén pedig az, hogy igen, lesz Simicska-klauzula a pályáztatásban, hogy az oroszok is tudják a dolgukat: a magyar kormánynak véleményezési és egyes esetekben felülbírálati joga lesz a kivitelezők kiválasztásában.

Szerdán este egyébként a Müsziben a Blahán ismét Átlátszó-kerekasztal: szakértők újságírók beszélgetnek a paksi bővítés kérdőjeleiről. Gyere!

 

Kocsis-ház titkos lakói

Tavaly írta meg az Átlátszó, hogy közokirat hamisítás miatt megrovásban részesítette a szikszói ügyészség a Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté édesapját, Kocsis Sándort az Abaújlakon történt fiktív lakcímbejelentések miatt. A 2010-es önkormányzati választások előtti napokban 30 választókorú állampolgárral gyarapodott az addig 90 fős falu lakosainak száma, közülük öt embert jelentett be a Kocsis-család házába. Most az derült ki, hogy lényegében nincs Magyaországon olyan hatóság, amely megvizsgálná, hogy a fiktív lakosok tényleg ott laknak-e. A kormányhivatal szerint a jegyző dolga lenne a lakcímbejelentések valódiságát ellenőrizni, a jegyző azonban nem érzi magát illetékesnek az ügyben. Ígéretes kezdet az idei választások előtt.

Lenyúlták a munkahelyteremtő támogatást
Munkahelyteremtésre akart igénybe venni egy vállalkozás Somogyban még 2012-ben 180 millió forintos vissza nem térítendő támogatást, de igazából minden valótlan volt a számláktól a megrendelő lapokon keresztül a szerződésekig. Lebuktak, most vádat emeltek a cég vezetői ellen.

A csúnya EU a magyar utakért
magyar kormány által sokat szapult Európai Unió megint Magyarországra tol pár tízmilliárdot, amiből 2015 végéig 314 kilométernyi utat újítunk fel, ebből 180 kilométer az M1-es, az M3-as és az M7-es autópályát, és az M30-as autóutat érinti. Orbán ugyan azzal érvel, hogy ez a magyarok pénze, de fájó igazság, hogy Magyarország nem nettó befizető az EU-ban, a magyar útfelújítást főleg a szorgos németeknek kellene megköszönni.

Hogyan lettünk jugoszláv békaemberek, és mi köze van ehhez Putyinnak?
A Magyar Nemzetnek nyilatkozó fideszes források szerint „balliberális kötődésű, magukat civilnek nevező szervezetek külföldi, elsősorban amerikai támogatását, és az azon keresztüli esetleges befolyásszerzési kísérleteket” fogja vizsgálni az NSA lehallgatási botrány magyar szálait vizsgáló parlamenti bizottság. Kampányfogás, vagy újabb lépés a putyini értelemben vett ügynöktörvény magyarországi bevezetése felé? AzÁtlátszó véleménye a tervekről.

NapiLOL: Felcsút és a Manchester-stadion
Az épülő felcsúti stadion kapásból megfelel az NB1-es meccsekhez szükséges előírásoknak, miközben a Manchester United néhány éve BL-döntőt rendező stadionjában a magyar szabályok szerint egy mezei NB III-as meccset sem lehetne megtartani! És egy gifben itt van Magyarország.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Összesen 43 millió forintért van stylistja az MTVA-nak, de verseny az nem volt.

Kétszer annyi pénzmosást jelentenek be, mint korábban Magyarországon, de korai az öröm: az emelkedés oka, hogy tavaly egyes szereplők minden ügyben külön-külön küldték el az adatokat, míg mások – az addigi gyakorlatot megtartva – ügycsoportokról tettek együttes

Vajon hova repült Janukovics és merre repkednek a magyar oligarchák? A netezők az eget kémlelik a repülőjárat-nézegető oldalakon. Az elűzött ukrán elnök, és főügyésze után maradt a fényűző palota, valamint a kompromittáló dokumentumok. Á, nem voltak korruptak. Az EU befagyasztja az ukrán vezetők külföldi vagyonát, a Transparency üdvözli a döntést.

Bejelentések a Fizettem.hu-n az oktatási szektor kenőpénzeiről.

A Guardian egy gyanús brit fegyverüzletről ír, amit pont Károly herceg szaúdi látogatása előtt ütöttek nyélbe.

A G20 országok megállapodtak arról, hogy bezárják az adókiskapukat.

Az HSBC Bank kreatív megoldással kerüli meg az uniós szabályt, amely felső határt szab a bónuszoknak.

A Forma 1 vezér, Ecclestone, megnyert ugyan egy kártérítési pert, de a bíró szerint igenis kenőpénz ellenében jutott egy fontos részesedéshez.

Egyre több a korrupciós és kenőpénz ügy Indiában egy PWC jelentés szerint.

Folytatódik a pápa tisztogató akciója a Vatikán Bankban: külsős szakemberek fogják vizsgálni a pénzügyeket.

Mong Attila

Megosztás