Hírek

Napi Mutyimondó: magyartól nyúlt az Adidas

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

Honnan vannak Simon százmilliói?
A negyedmilliárdos ausztriai titkos bankszámla után kiderült, hogy az MSZP alelnöke újabb százmilliós rejtély miatt kellene, hogy magyarázkodjonSzinte napra pontosan ugyanakkor vásárolt két szomszédos társasházi lakást az MSZP alelnöke, és barátnője, azóta már a felesége. Az eltitkolt ausztriai számlája miatt lemondásra kényszerült MSZP-és Simon Gábor, 2012 őszén több mint 100 milliót költhetett a Buda drága részén található ingatlanokra. A vagyonnyilatkozatai továbbra sem egyeznek a valósággal, ha csak ki nem derül, hogy szorgalmasan visszavitte 20 éve – az üres üvegeket. Közben Simont elnyelte a föld.

Orbán Viktor Kínában
A magyar miniszterelnök Pekingbe érkezvén ezzel a nézéssel szállt le a repülőről, amiből konkrétan még bármilyen nagyberuházásról szóló titkos megállapodás is lehet. A Mutyimondó tippjei:  a Duna folyásirányának megfordítása, Budapest tengeri kikötővé alakítása és a Pekinggel közös téli olimpia, valamint ezek tetszőletes kombinációja. A találgatások már megkezdődtek, mit ír majd alá a kormányfő: a nagy vasútgyűrű, a belgrádi gyors és egyéb kínai bizniszek vannak az ötletek között.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Nagy Paks-perekre készül az Átlátszó
Egyelőre három nagy per körvonalazódik, amibe az Átlátszó bele akar állni. A paksi bővítésről szóló parlamenti szavazás, valamint a hitelfelvételről szóló múlt heti nyilatkozatok alapján legalább már az látszik, hogy mi az a kevés, amit a kormány magától nyilvánossá akar tenni az évtized legfontosabb magyar állami döntéséről. Az oknyomozó portál azonban többet akar, harcba száll azért, hogy nyilvános legyen minden a pénzügyi megállapodás teljes dokumentációjától a döntést előkészítő különböző anyagokig. És ha már energia: az Index cikke a hamarosan lejáró hosszútávú gázszerződések megújításáról, ami nyilvánvalóan nem független a Paks-ügylettől.

Napi LOL: kuss, adás, kapcsoljuk a kormányszóvivőt!
Pár héttel ezelőtt volt szó a Mutyimondóban is arról, hogy kereskedelmi rádiók tucatjaiban harsognak a kormánypárti hírek, miután az erősen elfogult közmédia dömpingáron, előre elkészített rádiós hírcsomagokat ad a zenei rádióknak. Most az Átlátszó kiderítette, hogy ezeket a híreket valójában a kormányszóvivő volt cége készíti: a közmédia évi nettó 42 millió forintot fizet ezen a jogcímen a Strategopolisnak, Giró-Szász András kormányszóvivő volt cégének, amely a Fidesz-frakciónak is alvállalkozója.

Egyeztetés van, lenyúlás lesz?
A  Miniszterelnökséget vezető államtitkár egyeztetésre hívta a médiaügynökségek és a reklámosok szövetségét, márpedig az “egyeztetés” mostanában azt szokta jelenteni, hogy valakinek fizetni kell, és az nem a kormány lesz. Szóba került a reklámadó és az ügynökségi bónuszok kérdése, természetesen. Egyelőre senki nem tud semmit. Állítólag jó volt a hangulat.

Furcsa diplomások a magyar elitben
Az Átlátszó Oktatás blog annak járt utána, hogy kik tüntették fel az életrajzukban a magyar elitből annak az oktatási intézménynek az MBA és Phd diplomáit, amelyet a nemrégiben egy laza szombati tüzijátékkal ünneplő magyar üzletember is használt.  Egy magyar, felnőttképzési akkreditációval rendelkező oktató kft.-ről van szó, amely egy, ottani akkreditációval nem rendelkező, és zűrös ügyei miatt ismert külföldi intézmény fokozatait kínálja. Erre a külföldi egyetemre jellemző, hogy 2005-ben Kenya 200-féle diplomájukat vette ki a területükön elfogadott okmányok sorából.

Magyar feltalálótól nyúlt az Adidas
Egy magyar feltaláló pert nyert a sportszergyártó cég ellen, a Kúria döntése szerint az Adidas lenyúlta a találmányát, az irányítósávos futballcipő koncepcióját. A férfi életét konkrétan  kitöltötte és tönkretette az eljárás, de végül bebizonyosodott az igaza. Már csak a kártérítés mértéke a kérdés, szerinte a cég a magyar futballnak is ártott.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Megcsapolta a kormány a tartalékot: sportcsarnokra, és a miniszterelnökség beruházásaira kellett hirtelen 7,5 milliárd, és már csak 99 maradt.

Itt van Matolcsy első hatmilliárdos reklámja, miután kiderült: a Magyar Nemzeti Bank rekord összegű, hatmilliárdos tenderét az Inter Media Group nyerte.

LMP-s képviselők a legfőbb ügyésztől kérdezősködnek az áfacsalások ügyében folyó vizsgálatokról, illetve hogy megnézték-e a NAV belső működését az ügyben.

Újjáépül a magyar hadiipar a honvédelmi miniszter szerint, mert nem állapot, hogy Spanyolországból vásároljunk aknavetőt. Magyar drón már van.

Nyolcmilliárd forintból lesz új uszoda a Dagály helyén, elkészültek a tervek: szerény javaslatom, hogy legyen lépcsőkorlát is, sokat javít az épületen. (A képeken nincs.)

Hogyan  lett  pénzmosási ügy az internetes pénzből?  A virtuális pénz tényleg a drogkereskedőknek segít? Az árfolyam egyébként zuhanásba kezdett azután, hogy az egyik tőzsdét leállították, egy másik esetében pedig problémák voltak. Oroszország is  betiltotta a virtuálispénztmondván a terroristák használhatják.

Egy új francia törvény átláthatóbbá teszi az ország nemzetközi segélyeit.

Az EU versenyügyekért felelős biztosa harcot hirdetett az unión belüli adókiskapuk ellen. Az Európai Parlamentben a héten pénzmosásellenes szabályokról tárgyalnak.

Kezdődik Nápolyban Berlusconi korrupciós pere.

Kenyában letartóztatták a jegybank elnökét: a háttérben egy szoftverbeszerzés.

Bernie Ecclestone abban reménykedik, hogy felmentik a vesztegetési vádak alól.

Egy New York-i képviselő szeretője is tanuskodott a korrupciós ügyében.

A spanyol király lányát kihallgatták a bíróság előtt egy adócsalási ügyben, és vádat is emelhetnek ellene a férje ügyletei miatt. Az ügy súlyos csapás  a  monarchiára.

Mong Attila

Megosztás