Hírek

Itt a belorusz kémprogram

A Charter97.org szakértői vizsgálják azt a kémprogramot, amelyet vélhetően a titkosszolgálat használ az ellenzéki politikai aktivisták megfigyelésére Fehéroroszországban. A Charter ’97 emberjogi szervezet hírportáljához egy másodéves újságíró hallgató, Maxim Csarnyavszki révén jutott el a Remote Manipulator System (RMS), amely telepítéskor Skype-nak álcázza magát. Eddig úgy tűnik, a rosszindulatú szoftver mindent tud, amit egy „rendes” kémprogramnak tudnia kell, a távoli fájlkezeléstől kezdve az asztalon zajló tevékenységek rögzítésén keresztül a webkamera és a mikrofon bekapcsolásáig.

Csarnyavszkit 2011 nyarán próbálta meg beszervezni a KGB (a belorusz állambiztonsági szolgálatot még mindig így nevezik) egy „megelőző” beszélgetés keretében. A fiatalember belement az együttműködésbe, amely az első két alkalommal inkább elméleti oktatás volt, a harmadik találkozón pedig közölték vele, hogy már van feladata is: el kell utaznia Lengyelországba, hogy a nyári ellenzéki tüntetések szervezője, Vjacseszlav Dianov bizalmába férkőzzön, majd róla jelentsen. A feladat része volt az is, hogy Dianov számítógépére telepítse a kémprogramot.

Csarnyavszkit a Charter ’97 munkatársai nyugodt, érzékeny, jó humorú srácnak írják le, akinek sok más belorusz fiatalhoz hasonlóan nem tetszik a rendszer. A KGB valószínűleg akkor figyelt fel rá, amikor a nyáron ellenzéki tüntetéseken vett részt, majd az „Elegünk van Lukasenkóból” csoport bodokyja lett a VKontakte orosz közösségi oldalon. A harmadik találkozóról „Dzima tartótiszttel” Csarnyavszki hangfelvételt és képeket is készített. Miután közzétette a történetet, más fiatalok is vállalták a nyilvánosság előtt, hogy megkörnyékezte őket a KGB. A Charter ’97 szerint ez bizonyítja, hogy a KGB hatékonysága jelentősen csökkent, hiszen a régi szovjet beszervezési módszerek nem mondtak ilyen gyakran csődöt, minden besúgó csapatmunkában készített „darab” volt.

Csarnyavszki és „Dzima tartótiszt” beszélgetése

Forrás: Хартия’97

Megosztás