Hírek

Adatigénylés az EU-tól

Minden Európai Unióban élő természetes (uniós ország állampolgára és állandó tartózkodási hellyel rendelkező külföldi) és jogi személy igényelhet információkat, adatokat az EU intézményeitől. Ebben segít az AsktheEU.org honlap, amelyet az Access Info Europe emberi jogi szervezet indított el.

Paraszkevasz Nikiforosz Diamandourosz EU-ombudsman a tudáshoz való jog nemzetközi napjának egyik rendezvényén elmondta, hozzá a legtöbb eset a rossz EU-s bodokyisztrációval kapcsolatban fut be. Az ombudsman aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nagy számban érkeznek panaszok az átláthatóságra: a megkeresések egyharmada a dokumentációval, a szakértői csoportok névsorával és a szakpolitikák alakításának folyamatával kapcsolatos.

A honlap különösen hasznos lehet civil szervezetek, újságírók, diákok, kutatók, jogászok, üzletemberek vagy akár kisebb helyi közösségek csoportjai számára, akik szeretnének többet megtudni az Európai Unió működéséről. Az AsktheEU.org munkatársai minden választ közzétesznek a honlapon, így az adat igénylőjének lehetősége van nyilvánosan elmondani, hogy elégedett-e a kapott válasszal, utánajár-e további információknak, vagy esetleg fellebbez.

Forrás: AsktheEU.org és Public Service Europe

Megosztás