háború

Bátor kurd nők szálltak harcba az Iszlám Állam ellen és a nemek egyenjogúságáért

Számtalan fotón láthatták az internetező európaiak a felfegyverzett kurd nőket, akik harcoltak az Iszlám Állam ellen és elszántan mosolyogtak a kamerákba. Gayle Tzemach Lemmon 3 éves kutatómunkával összegyűjtötte sokuk személyes elbeszéléseit, így megismerhetünk több ilyen rendkívüli lányt és asszonyt, akik gyakran saját családjukkal is konfliktusba kerültek, amiért a társadalmi elvárások ellenére a harctérre mentek. Ott pedig a nők egyenjogúságáért is küzdöttek, és rengeteg csatát megnyertek.

A mintegy 40 milliós kurd népnek nincs saját állama, nagyrészt négy ország – Irak, Irán, Törökország és Szíria – területén élnek. Mindenhol etnikai kisebbséget alkotnak, és emiatt változó mértékű hátrányos megkülönböztetést szenvednek el.

A szíriai polgárháború 2011-es kitörésekor megalakult az országban a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű fegyveres szervezet, amely a kurdok területeit védte. Attól tartottak ugyanis, hogy vagy a rezsim ellen lázadók, vagy a hivatalos hadsereg a háborús állapotokat kihasználva rájuk támad.

Egy évvel később pedig a YPG-ből vált ki a Női Védelmi Egységek (YPJ), amelyben lányok, asszonyok harcoltak az Iszlám Állam ellen. 2014-ben, Kobani ostromakor lett híres a csupa nőből álló haderő, amely hatalmas veszteségek árán megvédte a várost. Erre utal a könyv címe is.

Gayle Tzemach Lemmon: Kobani lányai – Bátor nők az Iszlám Állam ellen
Open Books, 2021
262 oldal, 3999 Ft

A kötet egyszerre történelmi összegzés pártok, szervezetek, fegyverek és csaták leírásával tömve, ugyanakkor háborús regény is, amelynek szereplői személyes történeteiken keresztül közeli ismerőseinkké válnak az olvasás idejére.

Sokan sok helyen leírták már azt, hogy a nőket tömörítő YPJ nem csak az Iszlám Állam, hanem a saját népe és a komplett Közel-Kelet korszerűtlen és igazságtalan tradíciói ellen is harcolt. A nők egyenjogúságáért is küzdöttek, amikor a családi és társadalmi elvárásokra fittyet hányva fegyvert fogtak és nem férjhez vagy a konyhába mentek, hanem a csatatérre.

Erőfeszítéseiket siker koronázta, duplán is: a harcmezőn legyőzték az Iszlám Állam terroristáit, otthon pedig kivívták a férfiak elismerését és tiszteletét. Az a lány, akit korábban eltiltottak az egyetemtől, és elrendezett házasságba akartak kényszeríteni, a harcok után már a család megbecsült, egyenjogú, fontos tagja lett.

„Sokat tanult a harc közben elért sikerekből, és még többet a kudarcokból.”

A szerzőnek nem ez az első háborús könyve: Gayle Tzemach Lemmon írt már az afganisztáni tálib uralomról és egy kizárólag nőkből álló amerikai harcoló alakulatról. A Kobani lányai elkészüléséhez 3 éven át, 2017 és 2020 között hét riportkörutat tett Szíriában, és több mint 100 órányi beszélgetést rögzített ott, valamint Észak-Irakban és az Amerikai Egyesült Államokban is.

A könyvben ugyanis a bátor kurdok mellett feltűnnek amerikai katonák is, akik a háttérből támogatták a YPJ-t és a YPG-t az Iszlám Állam legyőzése érdekében. Ahogy minden háborúban, itt is jelen voltak különböző politikai és gazdasági érdekek, amik nem egyszer ütköztek is egymással, vagy hirtelen megváltoztak. A harctéren küzdő nőket azonban csak az hajtotta, hogy kivívják a függetlenségüket, és legyen vége a nők elnyomásának.

„A halottak közül sok száz civil az orosz légicsapásoknak esett áldozatul. (…) Az oroszok azt állították, hogy az ISIS-t célozzák.”

Megismerhetjük Nóruzt, Rojdát, Azímát, Znarint, és megannyi névtelen, bátor katonát, akik hősiesen küzdöttek a terroristák, a konvenciók, és a saját félelmeik ellen is. Sokan megsérültek és sokan meghaltak közülük, de rengetegen túlélték a harcokat, a győzelem pedig óriási erőt adott nekik.

A könyvből sokat tanulhatunk a térség földrajzi, történelmi és politikai viszonyairól is, beleleshetünk kicsit a különböző országok közötti bonyolult geopolitikai játszmákba. Szó van a kötetben Törökországról és Oroszországról is, amik nyíltan beavatkoztak a harcokba. A térség és a kurdok sorsa továbbra is bizonytalan, de fontos győzelmeket arattak már.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Kurdishstruggle/Wikipedia

Megosztás