tudomány

Az egész világ számokban – életünk a médiától a járványokig egy matematikus szemével

Szinte minden megmagyarázható a megfelelő matematikai egyenletekkel – ebből indul ki Kit Yates könyve, ami a matematika és a biológia szemüvegén át nézi a mindennapi életet. 

 

Támogatási kampány

A szerző például az exponenciális növekedéssel magyarázza az atombombát és az online mémeket. Arányokkal mutatja be a Dreyfus-ügyet és az utóbbi évtized néhány fontosabb bírósági tévedését. Algoritmussal magyarázza az evolúciót és a Facebook-híreket. Matematikailag elemzi Gorka Sebestyán egy tweet-jét, és a háromszögpárok képletével a DNS-egyezéseket. A számok tükrében vizsgálja a BLM-mozgalmat, regresszióval magyarázza az apiterápiát, és a tizedesvesszők hibáival több komoly balesetet.

Kit Yates: Ne hidd el az igazságot! – Miért (szinte) minden matematika?
2020, Athenaeum Kiadó
352 oldal, 4084 Ft

Yates hét fejezetben, hét téma mentén mutatja be a matematika és a mindennapi élet kapcsolatát. Szemrevételezi többek között a jogot, az orvoslást, a marketinget és a médiát. Összekapcsolja ezeket az exponenciális növekedéssel és a statisztikával, a számrendszer hibáival és az időzónák előnyeivel, az algoritmusokkal, az átlagokkal és mediánokkal.

A Ne hidd el az igazságot! bebizonyítja, hogy ez a kevéssé népszerű tudományág, a matematika mennyire szerves része az életünknek, és bemutatja, hogy megértése milyen sokat segíthet a körülöttünk lévő online és offline világ megismerésében.

Yates bemutatja a matematikai epidemiológiát, a fertőző betegségek matematikai magyarázatát, és azok megoldásában a matematikusok szerepét. Ez a fejezet – amiben még szó sincs a koronavírusról – most meglepően aktuális: bemutatja az ebola és a pestis terjedését, elmagyarázza a nyájimmunitás lényegét és a betegségek terjedésének legfőbb okait, továbbá leírja az első vakcinák feltalálását, azok működési mechanizmusát, az antibiotikumok hosszú távú hatását és az oltásellenes mozgalmat is.

A könyvből megtudjuk, hogyan számolhatjuk ki a csigák hozzávetőleges mennyiségét kertünkben anélkül, hogy egyesével megkeresnénk őket. Megismerjük Sally Clark perét: a brit nőt tévesen ítélték 10 év börtönre gyermekei halála miatt – hamis arányszámok alapján. A szerző bemutatja a betegségeket körülvevő számadatokat is, amikkel manapság minden nap találkozunk a médiában.

Kit Yates könyve iránytű a mindennapi számokhoz. Egy térkép, aminek köszönhetően az olvasó helyesen tudja értelmezni az arányokat, esélyeket, százalékokat, amiket nap mint nap hall.

Ennek ellenére a kötet egyáltalán nem száraz vagy unalmas: a brit matematikai biológus a leghétköznapibb példákon keresztül szemlélteti a bonyolult képleteket, elméleteket, amivel munkája során találkozik. A történetek sokszínűsége és az elbeszélés közérthetősége miatt a könyv egyszerre szórakoztató és tanulságos.

Ezzel együtt azonban a kötet kissé hatásvadász is. Szinte minden fejezetben vér folyik: Yates halálos balesetekkel, rendőri brutalitással, gyilkosságokkal és világjárványokkal példálózik. Egy érdeklődő akciófilm-rajongó számára ezek az anekdoták valóban fellazítják a számok és egyenletek tömegét, és emiatt könnyen olvasható és fogyasztható olvasmány egy laikus számára is. De egy hozzáértő számára, aki magyarázatokat és tömör tudományt vár, szenzációhajhásznak tűnhet a mű.

„Matematika az is, ahogy lyukak keletkeznek a törvény szövetén, de egyben a tű is, amellyel befoltozzák a lyukakat; matematika az életmentő technológia, de azok a hibák is, amelyek kockázatossá teszik; matematika egy halálos betegség megjelenése meg az a stratégia is, amivel legyőzik. A matematika jelenti a legnagybb reménységünket arra nézve, hogy valaha is megválaszoljuk a világegyetem rejtélyeit és saját fajunk titkait.” – írja Yates a bevezetésben.

Kit Yates a brit University of Bath matematikatudomány karának professzora és az egyetem matematikai biológiai intézményének (Centre for Mathematical Biology) társigazgatója. Doktori fokozatát 2011-ben az Oxford Egyetemen szerezte meg. Különböző matematikai biológiai kutatásairól beszámolt többek között a BBC, a Telegraph és a Reuters is.

Gyakran szerepel a médiában: a Guardian-ben a paralimpikonok sikeréről jelent meg cikke, a The Sunday Times oldalán pedig a repülőgépekről. A BBC More or Less című rádióműsorában a koronavírusról beszélt, a Sky News híreiben pedig az R-számról, azaz a koronavírus szaporodásáról.

A Ne hidd el az igazságot az első könyve, ami 2019 szeptemberében jelent meg angol nyelven. Többek között Ian McEwan Booker-és Shakespeare-díjas regényíró, Steven Strogatz amerikai matematikus, a Cornell University professzora, illetve Marcus du Sautoy, az Oxfordi Egyetem matematikaprofesszora is elismerően nyilatkoztak róla.

Rutai Lili

Megosztás