Demokrácia

Az igazságtalan törvényeknek nem szabad engedelmeskedni, mert az a demokrácia halála

Howard Zinn a vietnámi háború elleni tiltakozások meghatározó alakja volt az USA-ban. A hatvanas évek polgárjogi mozgalmának csúcsán jelent meg a polgári engedetlenségről szóló könyve, amelyben azt fejtegeti, hogy ha a törvényesség és az igazságosság között szakadék tátong, akkor a demokrácia védelmében igenis ellen kell szegülni a törvényeknek. Zinn kötete tavaly jelent meg magyarul, és 50 év távlatából is hasznos olvasmány.

Howard Zinn (1922-2010) amerikai történész, író és polgárjogi aktivista fontos alakja volt a hatvanas évek polgárjogi mozgalmának és a vietnámi háború elleni tiltakozásoknak. Élete során húsznál több könyvet írt, köztük 1968-ban egy elemzést, amelyben a polgári engedetlenség indokoltságát és létjogosultságát fejti ki. A magyarul tavaly megjelent kötet egyben Zinn első magyarul megjelent könyve is, és az 50 éves csúszás dacára ma is érvényes gondolatokat tartalmaz.

Howard Zinn: Engedetlenség és demokrácia – Kilenc téveszme a törvényről és a rendről
2019, Napvilág Kiadó
111 oldal, 1900 forint

Az ’50-es és ’60-as évek eseménydúsan teltek az USA-ban: gyakorlatilag egymás mellett/után zajlottak a feketék szegregációja elleni polgárjogi mozgalmak, a vietnámi háború elleni tiltakozások és a diáklázadások.

A tiltakozások során több ember ellen születtek elmarasztaló ítéletek, az egyik legfelsőbb bírósági bíró, Abe Fortas pedig megjelentetett egy könyvet („Az eltérő véleményről és a polgári engedetlenségről”), amelyben amellett érvelt, hogy a törvények betartása minden esetben fontos.

Zinn ebből a kötetből emelt ki kilenc állítást, amelyeket téveszmének tartott, és ezek elemzéséből, egyszerre válaszként és cáfolatként adta ki saját könyvét. A történésznek ugyanis az (volt) a meggyőződése, hogy az igazságosság fontosabb a törvényességnél.

„Egy erkölcstelen törvénynek való engelmesség nem lehet erkölcsi kötelesség.”

Howard Zinn szerint nem kell félni a polgári engedetlenségtől, nem taszítja káoszba az országot, sőt, épp ellenkezőleg: szervezett formát és racionális kereteket ad a tiltakozásoknak, amelyek egyébként kaotikus és erőszakos zavargásokban törnének felszínre. Ugyanis a polgári engedetlenség nem oka, hanem következménye a problémáknak, az emberek elégedetlenségének a kormánnyal szemben.

A történész szerint a demokrácia érdekében nagyon fontos, hogy az állampolgárok ne a törvényeket, hanem az emberi jogokat tiszteljék jobban, mert csak így védhetik meg saját magukat a kormányzat esetleges túlkapásaival szemben.

Zinn azt is kifejti, hogy a demokráciának folyamatosan meg kell újítania önmagát, különben elsorvad – és ebben a megújulásban hatásos figyelemfelkeltés lehet a polgári engedetlenség, akár egy egyébként észszerű és erkölcsös törvény megszegése is, hogy a döntéshozók észbe kapjanak. Az erkölcstelen és/vagy igazságtalan törvényeket pedig morális kötelesség megszegni, és tiltakozni ellenük. Ezzel szolgáljuk legjobban a saját érdekeinket és az egész társadalom hasznát is.

„Amikor az igazságtalan döntéseket elfogadjuk, azzal az igazságtalanságot szentesítjük és állandósítjuk.”

Ellentétben a szerb Szrgya Popovics néhány éve megjelent „lázadó-kézikönyvével”, és a Pussy Riot alapítójának tavalyi „aktivista-útmutatójával” az amerikai történész kötete nem gyakorlati tanácsokat ad a hatalommal való erőszakmentes szembeszálláshoz, hanem azt elemzi, hogy az állampolgároknak bizonyos esetekben kifejezetten szükséges és jogos ehhez az eszközhöz nyúlniuk. Bár történelmi példái főleg az 1960-as évek amerikai történéseiből merítenek, gondolatai még ma is érvényes megfontolandó szavak.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: A rendőrség előállítja Howard Zinnt a vietnámi háború elleni többezres tüntetésen 1971. május 6-án Bostonban.

Ha már egyszer itt vagy… Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás