büntetőeljárás

Vesztegetés elkövetésével gyanúsították meg Bige Lászlót, az ötödik leggazdagabb magyart

Rájár a rúd az ötödik leggazdagabb magyarként listázott Bige László üzletemberre. Tavaly ősszel hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt indult büntetőeljárás Bige szolnoki üzemében megtartott hatósági akció után. Akkor ismeretlen tettessel szemben kezdte el a rendőrség a vizsgálódást, most viszont, mint az Átlátszó megtudta, vesztegetés gyanúja miatt nyomoznak Bigével szemben.

Miután körbejárta a sajtót a hír, hogy Bige Lászlót őrizetbe vették, de nem volt világos, hogy milyen bűncselekmény gyanúja miatt, az Átlátszó megkereste a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészséget.

Onnan azt a választ kaptuk, hogy a megyei rendőr-főkapitányság egy személyt hallgatott ki gyanúsítottként és az illetőt őrizetbe is vették. Hozzátették, indítványt tettek a gyanúsított bűnügyi felügyeletére, de azt a Nyíregyházi Járásbíróság nem látta indokoltnak. Vagyis az illető szabadlábon védekezhet.

Ezt követően küldtük el kérdésünket a bűncselekményre vonatkozóan a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Megyei Rendőr-főkapitányságnak és mellékeltük a főügyészség válaszát is. A rendőrség pedig megírta, hogy a Gazdaságvédelmi Osztályuk vesztegetés gyanúja miatt folytat nyomozást Bige Lászlóval szemben.

A 24.hu emlékeztetett arra, hogy az ORFK korábbi tájékoztatása szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytat nyomozást hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Ez az eljárás azzal lehet összefüggésben, amikor 2018 novemberében egy 300 fős rendőri és katasztrófavédelmi csapat szállta meg Bige Holding szolnoki üzemét. Ez a lap értesülése szerint ismét megtörtént, illetve az üzletember lakásán is házkutatást tartottak. A 24.hu úgy vélte tavalyi cikkében, hogy a nagy hatósági akció amiatt is történhetett, hogy oligarchák vetettek szemet Bige László cégbirodalmára.

A napi.hu idei, a leggazdagabb magyarokról szóló listáján a műtrágyagyártással foglalkozó Bige László az ötödik helyen áll 170 milliárd forintra becsült vagyonával. Az Átlátszó pedig arról írt, hogy Bige László azok között van, akik évről-évre tartják jó helyezésüket. Az üzletember vállalkozásai közül az egyik legnevesebb, legértékesebb a Péti Nitrogén Művek.

Hogyan változott az évek során a 100 leggazdagabb magyar rangsora és vagyona?

KEHOP-5.2.9-16 – A Svábhegyi Bölcsöde és a Fekete István Általános Iskola energetikai fejlesztése Ingyen jegyeket kaphatnak a diákok (közoktatás 1-8. évf.) KEHOP-5.2.9-16 – A Svábhegyi Bölcsöde és a Fekete István Általános Iskola energetikai fejlesztése Veszprém 14.

Csikász Brigitta

Fotó: Bige László, a Nitrogénművek Zrt. elnök-vezérigazgatója MTI/Bodnár Boglárka

Megosztás