nemzeti együttműködés

Törvényben garantált fizetésemelés – májustól havi 4 millió forintot keres Domokos László

Május 1-jével majdnem 4 millió forintot keres az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László – hívta fel az Átlátszó figyelmét egy olvasónk az új számvevőszéki törvény hatályba lépésével bekövetkező egyik változásra.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Míg korábban havi 2,6 millió forintot vihetett haza az Állami Számvevőszék (ÁSZ) első embere, addig május 1-je után Domokos László 3 958 800 forintot kap. Mindez a számvevőszékről szóló új törvénynek köszönhető, amelyet április elején fogadott el a parlament.

Megírtuk, hogy Áder János köztársasági elnök a tervezett módosítást tavaly decemberben megfontolásra visszaküldte az országgyűlésnek, mert az akkor megszavazott szöveggel kapcsolatban több dolgot kifogásolt.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete is nemtetszésének adott hangot és nyílt levélben tett közzé kifogásait. Így azt, hogy az új törvény korlátlan jogot adna az ÁSZ vezetőjének a számvevőszék átalakítására, a létszám vonatkozásában is. Nem lenne lehetőség szakszervezet szervezésére, és az elnök mindenféle kontroll nélkül dönthetne a számvevők elküldéséről.

Az elfogadott törvénymódosítás szerint a számvevőszék vezetője többek között csak a törvény keretei között adhatja ki az ÁSZ szervezeti és működési szabályzatát.

Domokos László nem csak annak örülhet, hogy a törvény végül átment a parlamenten, hanem annak is, hogy a hatályba lépésével jelentősen megemelkedett a fizetése. Az elnök illetménye májustól havi 3 958 800 forint. Ez úgy jön ki, hogy az előző évi, a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett havi átlagos bruttó keresetet megszorozzák 12-vel. Az alelnök esetében a szorzó 10,5, ami azt jelenti, hogy Warvasovszky Tihamér havonta közel 3,5 millió forintot tehet zsebre.

Ez akár szép „jutalom” is lehet a kormánypárttól a szervezet vezetői részére az előző évi teljesítményükért. Ismert, az ÁSZ az ellenzéki pártok esetében működésbeli problémákat talált. Emiatt pedig vagyonmegóvási intézkedést rendelt el a Momentum Mozgalomnál, a Párbeszéd Magyarországért Pártnál és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnál. A többi ellenzéki pártra vonatkozóan a számvevőszék tiltott finanszírozás elfogadása miatt lépett fel. Emlékezetes, az ÁSZ a Jobbikot 662 millió forintra büntette.

Az ellenzék szerint az ÁSZ ily módon mégis csak politizál, hiszen ezzel megnehezíti a pártok működését. A számvevőszék részéről ugyanakkor mindig azt hangsúlyozzák, hogy a szervezet a pártpolitikától független, illetve, hogy az eljárásait a törvényi előírások alapján végzi.

Az ellenzékiek azonban kifogásaiknak adtak hangot, és a törvénysértőnek tartott büntetések miatt több tiltakozást tartottak. Emellett követelték Domokos László elnök leváltását is.

Gulyás Márton tavaly narancssárga festékkel megdobálta a számvevőszék Apáczai Csere János utcai épületét, mondván, „ne legyen az, hogy az állami intézményeket a hatalom birtokosai kényük és kedvük szerint használhassák fel”. Gulyással és kilenc társával szemben rongálás miatt indult eljárás, amit a rendőrség nemrég befejezett és átadott az ügyészségnek.

Csikász Brigitta

Címlapkép: Domokos László, az ÁSZ elnöke beszédet mond a 2019 januárjában megtartott Ecoventio konferencián (fotó:Állami Számvevőszék)

Megosztás