büntetőeljárás

Pénzért adhatott ki információkat a NAV hivatali vesztegetéssel gyanúsított osztályvezetője

Nem egy, hanem két NAV-os lehet érintett abban az ügyben, amelyben a Központi Nyomozó Főügyészség szeptember 6-án több személyt gyanúsított meg – tudta meg az Átlátszó.

Mint megírtuk, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt indult nyomozásban a munkahelyén fogta el és vitte el, hogy gyanúsítottként hallgassa ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának egyik osztályvezetőjét.

Az illető – értesüléseink alapján – korábban adónyomozóként, majd a Nemzeti Nyomozó Irodánál is dolgozott; tapasztalt szakembernek számított. Információink szerint azonban az ügyben nem csak ő, hanem egy másik, több, mint két évtizede az adóhivatalnál dolgozó ember is érintett. Úgy tudjuk, őt felfüggesztették.

A két immár volt NAV-ossal szemben az lehet – az Átlátszó tudomása szerint – a gyanú, hogy különböző ügyekben kiadott információkért pénzt fogadtak el.

A Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleményében még az szerepelt, hogy az ügyben „a NAV Bűnügyi Főigazgatóságával együttműködve, több helyszínen, összehangolt eljárási cselekményeket követően öt személyt hallgattak ki gyanúsítottként.”

Megjegyezték még azt, hogy a gyanúsítottak mindegyike szabadlábon védekezik, illetve, hogy a volt osztályvezető terhére rótt bűncselekmény két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Csikász Brigitta

Fotó: MTI

Megosztás