Nemzetközi Együttműködés Rendszere

Késik a sydney-i konzuli iroda megnyitása, és ez havi 4,3 millió forintjába kerül a magyar adófizetőknek

Havi húszezer ausztrál dollárt fizet a magyar nagykövetség tavaly szeptember óta egy irodáért egy Sydney belvárosában álló irodaházban, itt nyílik majd újra ugyanis a magyar külgazdasági és konzuli iroda. Ám a canberrai követség honlapja szerint még idén februárban is a lengyel konzulátuson, illetve South Hungarian Clubban tartják meg a sydney-i konzuli fogadónapokat.

Azaz még februárban sem nyílik meg az iroda, így minimum hat hónapig úgy fizeti a magyar állam már a bérleti díjat, hogy az irodát még nem használja.

Az adatigénylésünkre kapott válaszból kiderült, hogy az iroda havi bérleti díja az első évben 19800 dollár, azaz közel 4,3 millió forint. Az üresen álló irodáért kifizetett összeg hat hónapra így 118800 ausztrál dollár, közel 26 millió forint.

A külgazdasági és konzuli iroda egyébként a Sydney üzleti negyed egy elegáns irodaházában kap majd helyet, a 11. emeleten. A bérbeadó cég, az SOI weblapja kiemeli a kikötőre nyíló gyönyörű kilátást.

A minisztérium nem mondja meg, mikor nyit az iroda

Nem tudni tehát, mikor nyit az iroda, azaz meddig fizetjük az üresen álló helyiség bérleti díját.

November végén kétszer is kerestük emailben a Külgazdasági- és Külügyminisztérium sajtóosztályát és megkérdeztük, mi a késlekedés oka, illetve hogy mikor nyit a konzulátus, ám megkeresésünkre a mai napig nem válaszoltak.

Ezután fordultunk közérdekű adatigényléssel a minisztériumhoz. A válaszul kapott bérleti szerződésből derült ki, hogy a nagykövetség már szeptember 1-je óta bérlő, illetve hogy mekkora összegért bérlik az irodát. Apróság, hogy a szerződést angol és magyar nyelven is megkaptuk, ám a magyar változatból hiányzott egy oldal. Épp az, amelyen a bérleti díj szerepel.

Ezután a minisztériumtól ismét megkérdeztük, mikorra tervezik az iroda megnyitását, választ ismét nem kaptunk.

Orbán már nyolc éve megígérte az újranyitást

A Sydney főkonzulátust 42 év működés után 2009-ben számolták fel egy bezárási hullámban, amelynek négy követség és nyolc konzulátus esett áldozatul. Sydney feladatait akkor vette át a canberrai követség.

Az ausztráliai magyarok tiltakoztak, levelet írtak a döntést bejelentő Balázs Péter akkori külügyminiszternek és Sólyom László akkori köztársasági elnöknek is.

Sólyom akkor azzal nyugtatta a kedélyeket: Orbán Viktor megígérte neki, hogy ha kormányra kerül, újranyitja a konzulátust – ebből akkor jókora botrány is kerekedett.

Kritikaként akkoriban az is felmerült, hogy a sydney lakosoknak így több mint 300 kilométert kellett utazni konzuli ügyeik intézéséhez – ezt később konzuli fogadónapokkal oldották meg. Ám a főkonzulátus jelentős szerepet játszott a helyi magyar közösség kulturális életében és a gazdasági kapcsolattartásban is, hiszen a kontinensnyi ország gazdasági központja Sydney, nem Canberra – írta a bezáráskor az origo.

A konzulátus újranyitását Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter jelentette be tavaly februárban. Az MTI-nek adott nyilatkozata szerint Ausztráliában „a gazdasági érdekérvényesítés és az ausztráliai magyar nemzeti közösség egyben tartásának elősegítéséhez” van szükség az immár külgazdasági és konzuli iroda néven futó intézményre.

Kőműves Anita

Frissítés (2017. január 4.) Cikkünk megjelenése után a Külgazdasági és Külügyminisztérium a következők megjelentetését kérte szerkesztőségünktől:

A sydney-i konzuli iroda bérleményben történő kialakításához és megnyitásához – hasonlóan minden más külképviselethez – számos előkészítési, megvalósítási lépés szükséges. Az ingatlan kibérlését követően lehet elkészíttetni a kiviteli terveket, melyeket ezután helyi tervezővel adaptálni szükséges az ausztrál jogszabályoknak és előírásoknak megfelelően. A bérbeadó által kijelölt kivitelezővel a kiviteli tervek műszaki tartalmának egyeztetése decemberben megtörtént. Az engedélyezési eljárást a KKM tavaly év végén elindította, az ausztrál hatósági engedélyeztetés folyamata nagyjából 2 hónapot vesz igénybe. Jelenleg a hatósági engedélyre várunk, ami az év végi ünnepek miatt a megszokottnál hosszabb időt fog igénybe venni. Az engedélyek megszerzése után indulhat meg a konzuli iroda kialakításának kivitelezése, majd a beköltözés és nyitás.

Megosztás