közbeszerzés

365 milliós megbízást kapott Mészáros Lőrinc cége a MÁV-tól

 

Hernádnémeti és Szerencs között végez kábelezési feladatokat az R-Kord Kft.

A vasútépítésben is sikeres a felcsúti polgármester, igaz most csak egy kisebb összegű megbízást nyert el.

Június 12-én jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben, hogy az R-Kord Kft. fog kábelezési munkákat végezni a 23,6 kilométer hosszú Hernádnémeti – Bőcs – Taktaharkány – Szerencs vasútvonalon a MÁV-nak nettó 365,67 millió forintért.

Az állami vasúttársaság nettó 366 millióra becsülte a beruházás értékét, vagyis Mészáros Lőrinc cége ennél egy kicsit olcsóbban végzi el.

Versenytársa nem volt az R-Kord-nak, rajta kívül más nem tett ajánlatot a tenderen. A közbeszerzési dokumentáció szerint az alkalmasság igazolásához bevonta a Termini-Rail Kft.-t, és alvállalkozóként is foglalkoztatni fogja a kivitelezésben. A 2007-ben alapított Termini-Rail tulajdonosa Siket Zoltán, Sulán Brigitta és Sulán Edina.

Az R-Kord Kft. 2013 óta van Mészáros Lőrinc tulajdonában, és azóta sorra nyeri a vasúttal kapcsolatos állami megbízásokat. A cég részt vesz a dél-balatoni vasútvonal 73 milliárd forintos felújításában, a Szombathely–Zalaszentiván vasútvonal 14 milliárdos villamosításában is, a Pécs-Dombóvár vonalszakaszon 2,5 milliárd forintért épít ki forgalomirányító berendezést, és nettó 7,65 milliárd forintért kiegészítő biztosítóberendezési munkálatokat végez a Budapest-Esztergom vasútvonalon.

A szaporodó közpénzes megrendelésekkel párhuzamosan az R-Kord árbevétele gigantikus növekedést produkált az elmúlt években: a 2014-es 1,2 milliárd forint után 2015-ben 6,5 milliárd, 2016-ban pedig 17 milliárd lett. Tavaly ebből a hatalmas összegből 3,6 milliárd forint lett az adózott eredmény, ezt Mészáros Lőrinc ki is vette osztalékként.

Erdélyi Katalin

Megosztás