közbeszerzés

Újabb 4,5 milliárdot költ az MNB egyik alapítványa egy ingatlanra

 

A Csónak u. 1. szám alatti egykori Ybl-villában a PADA művészeti galéria és étterem kialakítását tervezi, a kivitelező a Magyar Építő Zrt.

Az EU-s közbeszerzési értesítő legfrissebb száma szerint a jegybank alá szervezett hálózat tovább folytatja a költekezést.

A Pallas Athéné Domus Animae (PADA) Alapítvány a Budai Várban, a Csónak u. 1. sz. alatt található egykori Ybl-villában művészeti galériát és éttermet alakít ki nettó 4,49 milliárd forintért.

A nyílt eljárást a Magyar Építő Zrt. nyerte, a ZÁÉV sikertelenül pályázott.

A PADA előzetesen nettó 5,5 milliárd forintra becsülte a beruházást, a nyertes vállalkozás azonban 1 milliárddal olcsóbban vállalta a kivitelezést.

A PADA honlapja szerint az alapítvány 2014-ben 4,6 milliárd forintért vásárolta meg az épületet. Az átalakítás első ütemére még nem nyílt eljárásban szerződtek 989 millió forintra a Magyar Építő Zrt.-vel, ami most 4,49 milliárdért folytatja az ingatlan rendezvényközponttá alakítását. Várhatóan 2018 első negyedévében fejeződnek be a munkálatok.

A projekt lebonyolítója és műszaki ellenőre a TSPC Mérnökiroda Kft. és Raw Development Kft. közösen, nettó 145 millió forintért.

A Szemerey Tamáshoz, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéréhez köthető Raw Development Matolcsy fia, Matolcsy Ádám luxusnyaralónak látszó balatonfüredi gazdasági melléképülete kivitelezőjeként vált ismertté, és máskor is kapott már megbízást jegybanki alapítványoktól.

A Magyar Építő Zrt.-vel is szerződött már korábban a PADA: 2015-ben 989 millió forint értékben az Ybl-villa átalakításának első ütemére, 2017 januárjában pedig az Úri u. 21. alatti ingatlan felújítására nettó 3,6 milliárd forint értékben.

A Magyar Építő Zrt. tulajdonosa Szíjj László a Körösaszfalt Zrt.-n és a Duna Aszfalt Kft.-n keresztül.

Erdélyi Katalin

Megosztás