közbeszerzés

Mészárosék 300 millióval drágábban építik a Nemzeti Lovardát

 

Az MNV eredetileg 1,8 milliárd forintra becsülte a Kerepesi úti Nemzeti Lovardát, de a WHB és a Mészáros Lőrinc gyerekeinek tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt. tavaly 2,5 milliárdért vállalta el a munkát. Most még 300 millióval drágul a beruházás, az összköltség jelenleg 2,8 milliárd forint.

Tavaly márciusban számoltunk be róla, hogy nettó 2,54 milliárd forintért épül a Nemzeti Lovarda a Kerepesi úton.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) előzetesen 700 millióval olcsóbbra, nettó 1,8 milliárdra becsülte a beruházás költségét. Az MNV tenderére három ajánlat érkezett, közülük a nyertes a W-F Nemzeti Lovarda Konzorcium lett.

A konzorcium két tagja a West Hungária Bau (WHB) Kft. és a Fejér-B.Á.L. Zrt. Előbbi a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal üzletelő Paár Attila cége, utóbbi pedig Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester három gyermekének tulajdona.

Az EU-s közbeszerzési értesítő 2017. április 19-i számában megjelent tájékoztatás szerint az MNV nettó 300 millió forinttal megemelte a szerződés összegét. Így a Nemzeti Lovarda költsége jelenleg 2,84 milliárd forint, ami bő 1 milliárddal több a vagyonkezelő által előzetesen becsült kiadásnál.

A hivatalos dokumentum szerint az áremelkedés bizonyos pótmunkák miatt van, de azokat nem nevezte meg az MNV. A Nemzeti Lovarda összesített nettó alapterülete 8.845 négyzetméter lesz, a munkálatok előreláthatólag október végére fejeződnek be.

Mészárosék családi cége más közpénzes megbízásokon is dolgozik a WHB-val: Dunakeszin és Izsákon iskolát építenek 3-3 milliárdért.

Erdélyi Katalin

Megosztás