Egyéb

2,5 milliárd forintért árverezik az átverős Aranymúzeum villáját

 

2,5 milliárd forint irányáron hirdeti a Magyar Indokína Társaság felszámolója az Andrássy úti Rausch-villát. Az MSZP-közeli egykori karrierdiplomatából Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó támogatottjává vált Zelnik István cége itt működtette a Délkelet-ázsiai magángyűjteményéből álló múzeumot, amit már régóta gyanakodva figyelt úgy a régész szakma, mint a szaksajtó.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a függetlentényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Ha eredeti volt minden tárgy, talán még aggályosabb, mintha hamis – 12-60 ezer darab között több szám is elhangzott arról, mennyi kiállítási tárgy is volt pontosan a nemrégiben bezárt Délkelet-ázsiai Aranymúzeumban. Összevetésül: a térség egyik legnevesebb magyar kutatója összesen négyezer tárgyat gyűjtött.

A világ válsággócaiból származó muzeális értékeket nemzetközi egyezmények védik. Igaz, csak az eredetei régiségeket. Az Index például próbavásárolt a múzeum boltjában: a kambodzsai „ezüstpénzről” utóbb kiderült, hogy rézből van. „A gyűjtői élményt megadom – a tévedés lehetőségével” – reagált az Indexben Zelnik István múzeumalapító.

Az idézett cikkben, illetve a Magyar Narancs riportjában neves szakértők is erős kételyeket támasztottak a gyűjtemény értékét illetően, például elmondták, hogy jó részük turistacsapda bolhapiacokról származik, illetve, Zelnik közlése szerint diplomáciai postával érkezett. Ami magángyűjtemény esetében is különös lehet, csakhogy az Aranymúzeum 2011-ben államilag elismert „majdnem-múzeum”, muzeális kiállítóhely lett.

A Magyar Narancs szerint Szőcs Gézának köszönhetően, aki felkarolta a kezdeményezést, hiába óvta úgy a szakma, mint saját apparátusa Zelniktől. Aki utóbb a Seuso-kincsek felvásárlását is beígérte, de Szőcs utódát, L. Simon Lászlót már nem sikerült meggyőznie.

Az Ázsia-rajongó műgyűjtő a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében (IMO) végzett, a média az évfolyamtársai között emlegeti a szintén művészet-mecénássá lett Bankár-holdingos Kovács Gábort. A most kalapács alá került Rausch-villát egyébként éppen a Kovács érdekeltségében lévő Kogart Park Ingatlanhasznosító Kft.-től vette a Magyar Indokína Társaság 2011-ben.

Az IMO elvégzése után, a hetvenes években Zelnik Vietnamban dolgozott, majd az Európa Tanács magyar missziójánál Strasbourgban – ekkor már Kovács László későbbi külügyminiszter és MSZP-elnök egyik kedvencének mondták külügyes berkekben. 1992-ben távozott a külügyből, a Narancs szerint Brüsszelben és Kelet-Ázsiában is voltak cégei, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Zelnik rugalmasan zsilipelt át a NER-be, sajtófőnöke Csúri Ákos, a kormány-közeli blogszolgáltató, a Blogstar központi figurája volt, igaz, Zelnik vele is elszámolási vitába került a róla szóló könyv honoráriuma miatt.

Az Aranymúzeumot működtető Zelnik-cég, a Magyar Indokína Társaság Kft. felszámolását idén májusban rendelte el a bíróság, de már három évvel korábban írta a Blikk, hogy árverezik a műgyűjteményt. A cég utolsó hozzáférhető mérlege 2013-ra vonatkozik és több százmilliós veszteséget mutat, az eszközöket ugyanakkor 2,1 milliárd forintban határozza meg.

A cég koronaékszere alighanem az Andrássy úti, szépen felújított Rausch-villa. Aminek csinos, 2,5 milliárd forintos kikiáltási árat határozott meg a cég felszámolója. Annak ellenére, hogy a terhek tetemesek, a Raiffeisen Banknak például 850+760 millió forintos a jelzáloga van az ingatlanon, a NAV-é is több tízmillió, hasonló nagyságrend illeti a belizei Credit Swiss Invest Ltd.-t, illetve akadnak magánszemélyek több százezer dolláros és eurós tételekkel.

A talányos múzeumnak, úgy fest az épület-árverése is talányos. Az állami „árverési oldalon” közzétett közleményben a terhek a 28-as számúnál érnek véget, a friss Cégközlönyben ellenben 35-ig tart a lista, a Rausch-villa tulajdoni lapján szereplő terhelések a Cégközlöny adatait tükrözik vissza.

Olyan illusztris személyek is szerepelnek a végrehajtások jogosultjai között, mint például a szintén műkereskedelemmel is foglalkozó Forró Tamás egykor volt televíziós sztárriporter, médiatulajdonos, akit a Kulcsár-féle brókerbotrány megismételt elsőfokú eljárásában tavaly év végén mentettek fel.

Rátáblázott az ingatlanra Forró felesége, Kovács Katalin is, a házaspár összesen 56 millió forintot és 200 ezer dollárt szeretne viszont látni. Forróék aukciós házának egyik árverésével kapcsolatban egyébként szintén merültek fel eredetiség-kételyek még a kétezres években.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás