Egyéb

Minden megtörtént a miskolci adatigénylésünk körül, ami titkolt adatoknál meg szokott történni

Tavaly tavasszal írtuk meg, hogy a Miskolci Egyetem előző rektorának tanácsadója cégén keresztül 30 millió forintot kapott egyetemi feladatok elvégzéséért. A történet tökéletes példája annak, hogyan lehet helyi ügyekben pletykákat tisztázni és „furcsa” eljárásokat felszínre hozni a Kimittud közérdekű-adat igénylő rendszeren keresztül.

Patkó Gyula korábbi rektor főtanácsadója, Molnár László Hexagon Family Bt nevű cége “a Miskolci Egyetem működésével kapcsolatos programkoordinációs, beruházásokkal kapcsolatos tanácsadói, műszaki elemzői, oktatásszervezői és erre vonatkozó tanácsadói feladatok ellátásával lett megbízva.” – írtuk cikkünkben.

A sztori egy névtelen blogon látott napvilágot, mely megírta, hogy a rektori tanácsadó cége diplomaosztókat, valamint egyetemi rendezvényeket szervezett, de fordítási, beruházásokkal kapcsolatos tanácsadói és műszaki elemzői feladatok is landoltak nála. Dr. Patkó Gyula rektor sajtótájékoztatón cáfolta az állításokat, kiállt Molnár mellett és bejelentette, hogy feljelentést tesz a blog ismeretlen szerzője ellen.

A hírek hozzánk is eljutottak, de konkrétumokra volt szükségünk. Szerettük volna megismerni az egyetem és a cég közötti szerződéseket, ezért közérdekű-adat igénylést nyújtottunk be.

Az egyetem nem sietett teljesíteni az igénylést:

„Először arra hivatkozva kértek haladékot, hogy későn érkezett meg hozzájuk az elektronikus formában elküldött igénylés. Utána személyes betekintést ajánlottak, mire az egyetemen megjelenő meghatalmazottunk számára nem voltak hajlandóak megengedni, hogy a dokumentumokról bármilyen másolatot, fotót készítsen. Már a peren gondolkodtunk, mikor egy leak-en keresztül megkaptuk a szerződések egy részét, majd rá pár napra KiMiTud-on keresztül egy sokkal bővebb anyagot.”

A végül április közepén megkapott szerződések aztán mégis egybecsengtek a névtelen blog állításaival: a kapacitáshiánnyal és „nem egyetemi feladatok” elvégzésével megbízott rektori tanácsadó cége tényleg 30 millió körüli összeget kapott a rossz anyagi helyzetben lévő intézménytől.

Politikai hullámok

A történet nyilvánosságra kerülésének egyik oka az akkor aktuális rektorválasztás lehetett, ugyanis egy törvényi rendelkezés értelmében Dr. Patkó Gyulának 65 éves kora miatt el kellett hagynia a rektori székét. A 2006-ban az egyetem élére került rektort (akinek egyik első megbízása volt a Hexagon bt-nek kiadott munka) a Gépészmérnöki és Informatikai Kar túlsúlyával működő Szenátus választotta meg, tavalyi szavazásukon pedig újra egy gépészkari dékánt, ezúttal Dr. Illés Bélát választották rektorrá.

Illésből azonban nem lett rektor, Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter ugyanis újrapályáztatta a tisztséget. Az egyetem vezetője végül Torma András lett.

Halász Áron

Címlapkép: Miskolc.varosom.hu

Ajándékozz Átlátszó-előfizetést karácsonyra!

Vegyél Átlátszó-előfizetést ajándékba! Az összeget te határozod meg, cserébe egy csinos vouchert adhatsz át, mi pedig kérlelhetetlenül folytatjuk a munkánkat jövőre is. Részletek: atlatszo.hu/karacsony

Megosztás