Egyéb

Dagobert bácsi luxemburgi páncélterme: így optimalizált adót a Disney

Folyamatosan kerülnek elő újabb és újabb, világszerte ismert cégek a luxemburgi adóbotrányban. Egy friss kiszivárogtatás szerint a Disney 1 milliárd eurós eredménye után kevesebb mint 1 százalékos kulccsal adózott.

Előzmények

Az Európai Uniónál is kiállunk az átláthatóság mellett

„Varázslatos meseország” – így megy az adóoptimalizálás Luxemburgban

Így spórol az adófizetésen az Ikea, az Apple, a Coca-Cola és több száz multicég

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy amerikai óriáscég, a Disney, amely létrehozott három leányvállalatot Luxemburgban, majd néhány más Disney-cég a részvényeit átpakolta ezekbe a leányvállatokba. Az egyik luxemburgi cég, a Wedco Participations több száz millió eurót adott kölcsön a cégbirodalom más tagjainak: a brit Disney 2010 és 2013 között 652 millió eurót kapott, a francia 75 milliót, a holland 12 milliót, a spanyol 5,8 milliót, a UK Cruise pedig 64,5 milliót. Összesen közel 810 millió eurót osztottak szét és cserébe nem kevesebb mint 198 millió euró kamatot fizettek vissza a Wedcónak.

Itt jött be a képbe egy, a Kajmán-szigeteken bejegyzett újabb Disney-cég, amely több európai és ausztráliai Disney-leányvállalat tulajdonosa és amely 2010 és 2013 között 837 millió euró osztalékot fizetett ki a Wedcónak. Így végül a luxemburgi Wedco Participations több mint 1 milliárdos adózás előtti eredménye után mindössze 2,8 millió euró adót fizetett, vagyis 0,3 százalékos adókulccsal dolgozott. Boldogan éltek volna, míg meg nem halnak, ha nem derül fény ezekre az ügyletekre egy kiszivárogtatás során.

A Disney nem az első olyan nagypályás cég és nemzetközileg ismert márka, amelynek a neve előkerül a Luxemburg Leaks-szel kapcsolatban, ilyen például a FedEx, a Pepsi és az Ikea is (korábbi cikkeink itt és itt találhatók). Az ICIJ újságírói abban a kiszivárgott dokumentumcsomagban találtak rá Disney-re, amely a nemzetközi nagyvállalatok luxemburgi adóoptimalizálási gyakorlatát részletezi.

Az első iratok, amelyet az ICIJ és partnerei megjelentettek a honlapjukon, olyan cégek ügyleteiről szóltak, amelyek könyvelését a PricewaterhouseCoopers (PwC) végezte. A legfrissebb dokumentumok szerint azonban az úgynevezett Big Four többi tagja, a PwC-n kívül a Deloitte, a KPMG és az Ernst & Young (E&Y) is érintett az ügyben. Ez utóbbi végezte a Disney könyvelését is.

Az akták alapján az E&Y tanácsára többek között a Disney és a Koch (egy amerikai energia- és vegyipari konglomerátum) bonyolult cégstruktúrát hozott létre, amelyben számos leányvállalata tulajdonosi szerkezetét megváltoztatta és luxemburgi cégek segítségével központosította. A luxemburgi cégek pénzügyeit is saját érdekeltségek bonyolították, hasonlóan mintha a cégnek lett volna saját bankja.

Ezek a „belsős”, kölcsönt adó intézetek kapták a kamatokat a többi, a hálózatban található cégtől, miközben több száz millió dollárnyi profitot csatornáztak át Luxemburgon keresztül 2009 és 2013 között. Úgy, hogy mindeközben minimális mennyiségű adót fizettek.

kép forrása: ICIJ

Bal oldali zsák: adózás előtti eredmény. Jobb oldali zsák: nyereség. Középső, pici zsák: a fizetendő adó. Kép forrása: ICIJ

Azt lehetetlen megmondani, hogy az ügyletek mennyiben érintették a Disney és a Koch adófizetését az Egyesült Államokban, mert az ehhez szükséges információk bizalmasak, de szakértők szerint a luxemburgi leányvállalatok segítségével ki tudták menteni a profitot olyan országokba, ahol alacsonyabbak az adókulcsok, mint az USÁ-ban.

Mindkét „Lux Leaks”-aktacsomag tartalmaz olyan adóelőleg megállapodásokat, amelyekben a luxemburgi hivatalnokok garanciát adnak a cégeknek arra, hogy kedvező elbánásban fognak részesülni az adóoptimalizálást illetően. A legújabb információk szerint 2003 és 2011 között születtek ilyen megállapodások.

Egyre többen követelik az Európai Uniótól, hogy lépjen fel határozottabban a pénzmosás ellen. Mások mellett az Átlátszó is aláírta azt a nyílt levelet, amelyben az Európai Bizottság elnökét, Jean-Claude Junckert szólítják fel arra, hogy álljon be az unió pénzmosásellenes direktívájának erőteljes módosítása mögé. Ha ez sikerül, nyilvános lehet minden európai uniós vállalat igazi, végső tulajdonosa.

Ez alapján létre lehetne hozni egy adatbázist, amely sokkal átláthatóbbá tenné az uniót és fontos eszköz lehetne a magyar bűnüldöző hatóságok, a korrupcióellenes küzdelem mellett elkötelezett sajtó és a nyilvánosság kezében.

Időközben a nyilvánosság elé lépett az egyik whistleblower is: Antoine Deltour a PwC korábbi alkalmazottja, akit most a luxemburgi hatóságok lopással, üzleti titok megsértésével és adatokhoz való engedély nélküli hozzáféréssel vádolnak.

D. Kovács Ildikó

A teljes cikk az ICIJ honlapján olvasható.

Ajándékozz Átlátszó-előfizetést karácsonyra!

Vegyél Átlátszó-előfizetést ajándékba! Az összeget te határozod meg, cserébe egy csinos vouchert adhatsz át, mi pedig kérlelhetetlenül folytatjuk a munkánkat jövőre is. Részletek: atlatszo.hu/karacsony

Megosztás