Egyéb

Törvényességi vizsgálat a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnál

A civil szervezeteknek, egyesületeknek – mint amilyen a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) is – az Országos Bírósági Hivatalnál (OBH) kell pénzügyi beszámolóikat letétbe helyezni, amely a dokumentumokat a birosag.hu-n hozza nyilvánosságra. A HVIM és két hozzá köthető szervezet ezt nem tette meg, így bejelentésünkre az ügyészség törvényességi ellenőrzési eljárást indított náluk.

A HVIM finanszírozását vizsgálva az Átlátszó számos közpénzből is működő civil szervezetet talált, amelyek pénzügyi beszámolóikat rendre nem teszik közzé, pedig erre törvény kötelezi őket. A 2011. évi civil törvény szerint a civil szervezetek kötelesek beszámolójukat és – amennyiben közhasznúak – közhasznúsági mellékletüket az Országos Bírósági Hivatalnál (OBH) letétbe helyezni.

Az országgyűlés és a közmédia is kiveszi a részét a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom finanszírozásából

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) finanszírozását vizsgálva számos közpénzből is működő civil szervezetet találunk, amelyek pénzügyi beszámolóikat rendre nem teszik közzé, pedig erre törvény kötelezi őket. Gazdasági társaságok és önkormányzatok is feltűnnek az átláthatatlanul gazdálkodó hálózatban, annyi viszont még így is látszik, hogy a Jobbik felől több csatornán érkezik támogatás a HVIM felé. A párt alapítványa például éppen abban a faluban segítette egy szobor felállítását, amelyben a HVIM-alapító Toroczkai László indult a polgármesteri posztért, a frakció pedig amellett, hogy fizetést adott két HVIM-es vezetőnek, ellátta megbízásokkal Toroczkai ügyvéd apját is. Tovább a teljes cikkre.

A törvény alapján beszámolási kötelezettsége van a szélsőjobboldali Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak, hiszen 2002-ben társadalmi szervezetként jegyezték be. Ugyanígy be kellett volna adnia beszámolót a Hatvannégy Vármegye a Magyarság Önszerveződéséért Alapítványnak is.

A mozgalom jelenlegi hivatalos képviselője a birosag.hu szerint Zagyva György Gyula és Turner Gábor. Az 1%-okat szorgosan gyűjtő alapítvány kuratóriumának elnöke Varga László, a szegedi HVIM egykori vezetője, akit üzleti szálak is fűznek a HVIM-alapító Toroczkai Lászlóhoz. Varga tag volt Toroczkaiék családi bt.-jében, a Balkan Bt.-ben, amely a Magyar Jelen című lap társkiadójaként funkcionált. Korábbi érdekeltsége, a Dave-Safety Vagyonvédelmi Kft. vette át továbbá az önkormányzattól az ásotthalmi strand üzemeltetését, ami a helyiek szerint nagyben hozzájárult Toroczkai választási győzelméhez.

Mind a HVIM, mind a HVIM alapítvány a Szegedi Törvényszékhez tartozik, így az eljáró ügyészség esetükben a Csongrád Megyei Főügyészség. Az ügyészség feladata monitorozni, hogy törvényesen működik-e egy civil szervezet, és ha azt gondolja, hogy nem, akkor keresetet indít a bíróságon, és a bíróság dönt arról, hogy az ügyészségnek igaza van-e vagy sem. Ennek az is lehet a vége, hogy a bíróság megszünteti törléssel az adott civil szervezetet. Szintén a Csongrád Megyei Főügyészség felel a rejtélyes Innovatív Kommunikáció Alapítvány ügyeiért is, amely ugyancsak titkolja pénzügyi részleteit.

Az Innovatív Kommunikáció Alapítványról vajmi keveset tudni, honlapot például egyáltalán nem találtunk hozzájuk, annyi viszont még így is látszik, hogy a HVIM e szervezet körül is feltűnik. Egyrészt, ez az alapítvány adja ki az ásotthalmi önkormányzat lapjaként is funkcionáló Rózsa Sándor népe című kiadványt, amit a helyiek ingyen kapnak meg. Egyben hozzájuk köthető a HVIM oldalán partnerként feltüntetett nemzetirock.hu nevű zenei hírportál-szerűség domainje is. A domain tulajdonosa korábban Turner Gábor volt. Az Innovatív Kommunikáció Alapítvány domain.hu-n megadott telefonszámán ugyancsak Turner Gábor jelentkezett be.

A 2011-es civil törvény kimondja, hogyha a társadalmi szervezetek a megadott határidőre nem adják be beszámolóikat az OBH-nak, akkor további egy évük van a pótlásra. Ez annyit jelent, hogy a HVIM-nek és a hozzá köthető szervezeteknek legkésőbb 2014 május 31-éig kellett volna a 2012-es dokumentumokat megküldeni.

Mivel ez nem történt meg, így bejelentést tettünk a Csongrád Megyei Főügyészségnél, amely közölte: megindította a törvényességi eljárást mindhárom szervezetnél.

“Jelzett civil szervezetek működése – konkrétan a beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség – körében közérdekű bejelentése törvényességi aggályt vet fel, ezért a főügyészség a törvényességi ellenőrzési eljárás megindítása érdekében intézkedett” – írták válaszlevelükben.

A törvényességi ellenőrzést gyakorló ügyész ellenőrzi, hogy a civil szervezet belső szabályzatai, illetve azok módosításai megfelelnek-e a jogszabályoknak és a létesítő okiratnak. Működése, határozatai, a döntéshozó szerv döntései megfelelnek-e a jogszabályoknak, a létesítő okiratnak vagy az egyéb belső szabályzatoknak.

A pénzügyi beszámolók megismerhetősége több szempontból is lényeges lenne, elsősorban azért, mert kiderülne belőlük: mennyi pénz folyik át a HVIM-en, honnan jön ez a pénz, és pontosan mire költik. Ezek hiányában viszont csak találgatni lehet a pénzek útját, ami már egyes HVIM-tagoknak sem tetszik. Egy sértett tag például lapunknak a következőképpen panaszkodott:

“Sokan keresik fel a mozgalmat azzal, hogy kisebb nagyobb összegeket adnának egy-egy célra, ám ezekről sosem lesz papír, csak mendemonda.  A tagok a ‘bajtársi alapba’ mindenféle hivatalos papír, igazolás nélkül pénzt gyűjtenek a szervezetnek. Ami összejön, azt mind elnyeli a láthatatlan zseb. Felhasználásáról semmit sem tudunk. De a pénz, vagy legalább ennek értelmes hatása nem látható a mozgalmon.”

Hasonló tapasztalatokat szerzett egyébként az Átlátszó is, amikor a HVIM-es támogatások útját próbálta felderíteni. A mozgalomnak álnéven ajánlottunk fel egy kisebb összeget, amit online szerettünk volna átutalni. Banszámlaszámot viszont egyáltalán nem kaptunk, mert mint mondták, olyanjuk nincs. A HVIM illetékese a személyes találkozót részesítette előnyben, ahol különösebb tájékoztatás nélkül zsebre tette a pénzt.

Hogy a HVIM azt állítja, nincs bankszámlaszámuk, két dolgot jelenthet: vagy jogszerűtlenül működnek, vagy nem mondanak igazat. Az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) értelmében ugyanis a belföldi jogi személynek (az egyesület jogi személy) legalább egy belföldi pénzforgalmi számlával kell rendelkeznie.

„Aki erős, annak több jár” – Zagyva György Gyula from atlatszo.hu on Vimeo.

Korábban az adományok útjáról és a többi bejövő összeg sorsáról szerettük volna Zagyva György Gyulát, Turner Gábort, Varga Lászlót, és az Innovatív Kommunikáció Alapítvány vezetőit is megkérdezni. Zagyva György Gyula már a HVIM-es rendezvény, a Magyar Szigetről sem akart pontos számokat mondani, Turner Gábor elzárkózott attól, hogy lapunknak nyilatkozzon, Varga László és az Innovatív Kommunikáció Alapítvány pedig nem reagált megkeresésünkre.

Oroszi Babett

Megosztás