Egyéb

Még egy szerződést sem kötött a Veritas

Közérdekű adatigényléssel fordultunk a Szakály Sándor igazgató botrányos kijelentéseiről elhíresült VERITAS Történetkutató Intézethez, azt tudakolva hogy mennyit keresnek az intézet munkatársai, és hogy eddig mi mindenre szerződtek. A válasz velős: sokat és semmire. Szakály igazgatói pályázatát nem adták ki, azért perelni fogunk.

szakaly-mti-koszticsak szilard.jpgfotó: MTI – Koszticsák Szilárd

Január 2-án, 260 milliós költségvetési kerettel jött létre a Miniszterelnökség alá tartozó VERITAS Történetkutató Intézet, hogy „méltón bemutassa” a magyar közjogi hagyományokat, valamint pótolja az elmúlt másfél évszázad hiányzó „nemzettudatot erősítő feldolgozását” és a „jól megalapozott nemzeti történelmi tudat kialakulásának támogatását”.

Az új kormányzati igazságot kutató intézet eddig leginkább Szakály Sándor igazgató azon kijelentéséről volt híres, melyben „idegenrendészeti eljárásnak” minősítette, hogy a magyar hatóságok segítségével Kamenyec-Podolszknál 1941-ben 18 ezer zsidót gyilkoltak meg a náci csapatok. Szakály egy évvel korábban kijelenette, hogy szerinte igazából „nem semmisült meg” a 2. magyar hadsereg Don-kanyarnál.

Gondoltuk, hogy szívesen megismernénk a holokauszt-relativizálónak minősített kijelentéseiről és a fajvédő ex-miniszterelnök Gömbös Gyulához kapcsolódó viszonyáról elhíresült igazgató és csapata munkáját. 

Közérdekűadat-igénylést adtunk hát be a Miniszterelnökséghez, hogy megtudjuk, mennyit keresnek a VERITAS munkatársai és január 2-i indulásuk óta kikkel szerződtek le és mire. Azt is szerettük volna megtudni, kik pályáztak még az igazgatói székre és milyen pályázati anyaggal nyert Szakály. Utóbbira nem kaptunk választ, pedig a kérdés azért is érdekes, mert az intézet indulásáról az októberi Magyar Közlöny tájékoztatott, a pályázat leadási határideje december 12 volt, de a sajtóban már a november elején a Nemzeti Közszolgálati Egyetem korábbi rektor-helyetteseként dolgozó Szakály Sándor neve keringett „lehetséges” jelöltként.

Havi majdnem egymillió a főigazgatónak

Ahogy a HVG is megírta, az intézet a költségvetésből kapott „248 milliót fizetésekre, személyi juttatásokra költheti, és csak 12 milliót egyéb, dologi kutatásokra”.

Az adatigénylésre érkezett válaszból megtudtuk, hogy az államtitkár által 5 évre kinevezett intézetvezetők havi bruttó 1.745.100 forintot keresnek. Ebből Szakály Sándor főigazgató professzor havi bruttó juttatása 997.200 forintot, míg Dr. Dobos László helyettesé 747.900 forintot tesz ki.

Egy Lendvai Ildikó- Semjén Zsolt csörte nyomán a Világgazdaság írta meg pár napja, hogy Szakály fizetése pontosan milyen juttatásokból jön össze. „Garantált illetményként a közalkalmazotti jogállásáról szóló törvény alapján 437 ezer forintot kap havonta” – mondta a miniszterelnök-helyettes, hozzátéve, hogy „a garantált összegen felül a munkáltatói döntésen alapuló illetmény a Veritas létrehozásáról szóló kormányrendelet alapján még 509 ezer forint. Magasabb vezetői megbízással rendelkező közalkalmazott részére járó pótlékként még Szakály 50 ezer forintot kap.”

Az eddig már meglévő történettudományi kutatóműhelyekhez képest vállaltan „kicsit más szellemiséget” képviselő VERITAS vezetője január közepén az MTI-nek adott botrányosra sikeredett – az újragondolandó történelmi eseményeket felsoroló – interjújában mondta el, hogy februárban 25 alkalmazottal kezdik meg működésüket. Ehhez képest az intézet létrehozásáról szóló kormányrendelet január 2-án lépett hatályba.

Adatigénylésünkre adott február 11-i válaszukból mégis az derül ki, hogy addig még egy darab szerződést sem kötött az intézet. Nem meglepő tehát, hogy a Parlamentben székelő „igazságkutató központnak” még honlapja sincs, így semmit nem tudhat meg az adófizető arról, min dolgozott addig az intézet két munkatársa.

Megosztás