uniós támogatások

Az EMMI hanyagsága is hozzájárult a „Híd a munka világába” projekt kudarcához

A nagyjából 10 évvel ezelőtti, csúfos kudarcba fulladt projekt célja az volt, hogy az állástalan romákat bevezessék a munkaerőpiacra. A kormány eredetileg 5 milliárd forint uniós támogatást szánt rá, ám a sorozatos botrányok miatt ezt felére csökkentette, majd gyorsan megszüntette az egészet. A projekt vezetője a volt fideszes országgyűlési képviselő, Farkas Flórián vezette Országos Roma Önkormányzat (ÖRO) volt. Az Integritás Hatóság vizsgálata most kimondta, hogy az ÖRO felelőtlen gazdálkodása mellett Balog Zoltán minisztériumának hanyagsága vezetett odáig, hogy 1,3 milliárd forintos kár érte az adófizetőket. 

A projekt kapcsán Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő feljelentése nyomán 2015-ben indult rendőrségi nyomozás költségvetési csalás miatt, mert az ÖRO autókra, gellérthegyi villára és egyéb indokolatlan tételekre költötte az uniós pénzt. Az adóhatóság 7 év nyomozás után „bizonyítottság hiányában” 2022-ben megszüntette a nyomozást, vagyis senkit nem vontak felelősségre az EU-s támogatás eltüntetéséért. Az Integritás Hatóság idén év elején kezdte el vizsgálni az ügyet.

Az Integritás Hatóságot nem önként hozta létre a magyar kormány, hanem az Európai Unió kényszerítette erre: az IH létrehozása egyike volt annak a 17, a korrupció és a közpénz-égetés visszaszorítását célzó kötelezettségvállalásnak, amiket a Magyarországnak járó uniós források további folyósításához feltételül szabott az Európai Bizottság.

A 2022 végén alapított antikorrupciós hatóság, melynek feladata az uniós támogatások felhasználása feletti őrködés, idén februárban kezdte el vizsgálni a „Foglalkoztatási szövetkezet – Híd a munka világába” című projektet. A hírhedt ügy hemzsegett a botrányoktól: a lebonyolító Országos Roma Önkormányzat többek közt gellérthegyi villát vett és a világ legdrágább Opel Corsáját bérelte az uniós támogatásból. Foglalkoztatási szövetkezet viszont nem lett, ahogy foglalkoztatás sem: Farkas Flóriánék elköltöttek majdnem 2 milliárd forintot, de az állástalan romáknak nem lett munkájuk. Akkoriban az Átlátszóban is többször írtunk a témáról.

2015-ben a program irányítását végző Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) vizsgálatot indított szabálytalansági gyanú miatt, majd 2016-ban elállt a projekttől, és visszakérte az ÖRO-tól az addig neki kifizetett 1,6 milliárd forintot. A kormány viszont gyorsan Farkas Flóriánék segítségére sietett: 1,3 milliárd forint támogatást adott az ÖRO-nak, vagyis segített neki az EU-s támogatás visszafizetésében. A NAV 7 évig nyomozott költségvetési csalás miatt, de végül senkit nem találtak felelősnek.

Az Integritás Hatóság az idei év elején indult vizsgálata most zárult le, és az elkészült jelentés kiemeli, hogy „Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) felelőtlen gazdálkodása, valamint az európai uniós támogatási program akkori irányító hatósága, az EMMI hanyagsága okozta a »Híd a munka világába« elnevezésű projekt sikertelenségét”.

„Az EMMI-nek már a támogatás odaítélésekor, de legkésőbb részleges kifizetésekor észlelnie kellett volna, hogy a szervezet (az ÖRO – a szerk.) képességei és kapacitásai nem elengedők ilyen volumenű projekt megvalósítására. A projekt előkészítése, illetve megvalósítása során tapasztalt kockázatokat, valamint felmerült szabálytalansági körülményeket az irányító hatóság (az EMMI) sem időben, sem szakmailag nem kezelte, illetve nem kezelte helyesen” – áll az IH jelentésében.

A hatóság 13 pontban foglalta össze a főbb megállapításait. Rögtön az első az, hogy „Az ORÖ szakmai szervezete, annak felkészültsége és pénzügyi helyzete nem volt alkalmas egy ilyen magas összegű és komplex projekt lebonyolítására”. Vagyis eleve indokolatlanul és felelőtlenül ítélte oda a kormány Farkas Flóriánéknak az uniós milliárdokat a projektre.

Az IH további pontjai nagyrészt kivétel nélkül arról szólnak, hogy milyen hibákat követett el Balog Zoltán minisztériuma a projekt során. Leírják, hogy az EMMI

  • „ az észlelt problémák ellenére nem alkalmazott költségcsökkentést”,
  • nem vette figyelembe az Állami Számvevőszék által megállapított hiányosságokat,
  • nem folytatott le helyszíni ellenőrzéseket, amelyekkel megelőzhette volna a szabálytalanságokat,
  • „nem indított szabálytalansági eljárást időben, már a NAV nyomozás megkezdésekor, ami pedig jogszabályon alapuló kötelezettsége lett volna”,
  • „a támogatási összeg visszakövetelése során, különös tekintettel a részletfizetési megállapodás megkötésének és annak ütemezésének körülményeire és feltételeire vonatkozóan az irányító hatóság nem tartotta be sem a követelések kezelésére kialakított belső eljárásrendjét, sem pedig a jogszabályban előírt kötelezettségét”

Az Integritás Hatóság kiemeli azt is, hogy az ÖRO-n belüli viszonyok nem voltak rendezettek, és „a projekt pénzügyi és szakmai tervezése nem volt kellően megalapozott”, továbbá „a projekt megvalósítása, és az irányító hatóság által történő kezelése során több – a szervezeti, szabályozói és a jogszabályi kereteket figyelmen kívül hagyó döntést hoztak”. Vagyis kb. csupa olyasmi történt a projektben, aminek nem lett volna szabad. Felelős viszont nincs, Balog Zoltán és Farkas Flórián is megúszta az ügyet.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (b) és Farkas Flórián, a szervezet elnöke felvág egy tortát a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség kongresszusán Szolnokon, a tiszaligeti Városi Sportcsarnokban 2017. október 28-án. (fotó: MTI/Mészáros János)

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2