koronavírus

Koronavírus híradó: Európában Magyarországon a legdinamikusabb a járvány terjedése

A héten tovább emelkedett az új koronavírussal fertőzöttek száma, jelenleg tízezernél is több az aktív esetek száma. A halálos áldozatok száma 669, a gyógyultaké 4240. A járvány halálozási rátája 4,15%, felépülési rátája 26,3%, az emelkedő esetszámok miatt mindkettő tartósan csökkenő tendenciát mutat. Európa országaihoz képest hazánkban nő a legdinamikusabban a fertőzöttség.

Támogatási kampány – fizess elő az Átlátszóra, kattints ide a támogatási lehetőségekért! Ha olvasóink 1 százaléka rendszeresen küldene havi 1 ezer forintot, többet nem kellene pénzt kérnünk.

Hetente jelentkezünk az Átlátszón koronavírus híradóval, hogy felvázoljuk milyen tendenciák alapján terjed az új vírus jelenleg az országban. A járvány magyarországi helyzetét grafikonokon és térképeken a Koronamonitoron lehet nyomon követni, az ott található adatokat naponta többször is frissítjük, hogy az olvasóink tájékozódhassanak az aktuális helyzetről. Az oldal elsősorban a hivatalos, kormány (koronavirus.gov.hu) által közölt adatokat dolgozza fel, ám nagyon sok származtatott statisztikát is számolunk.

Az elmúlt héten 5 202 fővel emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, az új típusú koronavírus 38 ember halálát okozta, köztük 34 idős, krónikus betegét is, 226 személy pedig gyógyultan hagyhatta el a kórházat.

A kormányzati portálon olvasható, hogy fontosak a hétköznapok során könnyen betartható szabályok, a higiéniás szabályok betartása, a szociális távolságtartás. Emellett újabb szigorító intézkedések bevezetéséről döntöttek, a maszkviselési kötelezettséget kiterjesztik a mozikra, színházakra, egészségügyi és szociális intézményekre, ügyfélfogadási irodákra is. Este 11 óra után a szórakozóhelyek nem tarthatnak nyitva. Ezen felül az iskolákba a tanárokon és diákokon kívül (testhőmérséklet-mérést követően) más nem léphet be, és az idősotthonokban is látogatási tilalmat rendeltek el.

Csökkenő napi fertőzöttek, növekvő aktív fertőzöttek

A mai rekordot jelent a napi fertőzöttek számát illetően: aznap 941 új esetet azonosítottak. Ezelőtt múlt szombaton volt rekordszámú a napi fertőzöttek száma 916 új esettel, de több mint egy hete 400 fölötti esetszámokat jelentenek be a kormányzati portálon.

Múlt héten az összes elvégzett mintavétel száma 517 222 volt. A jelenleg elvégzett tesztek száma 591 618 , ami 74 396 tesztet jelent az elmúlt hét napban. Az ezt megelőző hét napban (ahogyan a múlt heti koronavírus híradóban megírtuk) 65 094 teszt készült, 9302-vel kevesebb, mint ezen a héten.

Múlt péntek óta:

  • 10 909 főről 16 111 főre emelkedett a regisztrált esetek száma, ami 47,7 százalékos növekedés.
  • 6 264 főről (a regisztrált esetek 57,4 százaléka) 11 202 (a regisztrált esetek 69,5 százaléka) főre emelkedett az aktív esetek száma, ami 78,8 százalékos növekedés.
  • 631 főről (a regisztrált esetek 5,78 százaléka) 669 főre (a regisztrált esetek 4,15 százaléka) emelkedett az elhunytak száma, ami 6 százalékos növekedés.
  • 4 014 főről (a regisztrált esetek 27,2 százaléka) 4 240 főre (a regisztrált esetek 26,3 százaléka) nőtt a gyógyultaké, ami 5,6 százalékos növekedés.

Szeptember 18-án 374 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 29-en vannak lélegeztetőgépen. Egy hete 259 fő volt kórházban, és csak 12-en szorultak gépi lélegeztetésre.

Az új fertőzöttek számának napi alakulása Magyarországon

A vírus két hullámának alakulását összehasonlító diagramon a jelenlegi hullám hirtelen kiugrása látható. szeptember 15-én (a 41. napon) 9 315 esettel A jelenlegi hullám kétszer annyi fertőzöttet hozott, mint ahányat az első hullám utolsó napján regisztráltak.

Ez időben azt jelenti, hogy negyedannyi idő alatt kétszer több fertőzöttet produkált a jelenlegi hulláma a fertőzésnek.

A fertőzöttek kumulatív számának alakulása az 1. és a 2. hullám összehasonlításával 

A csütörtöki nap rekordmennyiségű 12 381 tesztet készítettek el. A legutóbbi csúcs szeptember 12-én volt 11 841 teszttel. A mai nap az 11 546 új bejelentett teszttel így a harmadik legtöbb tesztet produkáló nap.

Az új koronavírus-tesztek számának napi alakulása Magyarországon

Orbán Viktor szerdai Facebook-bejegyzésében az új egészségügyi intézkedések és szigorítások részletezése mellett említést tett a magánklinikákon elvégezhető PCR koronavírus-tesztek hatósági árazásáról is, a terv szerint a teszt nem lehet több 19 500 forintnál. A jelenleg kapható koronavírus-tesztek áráról és a döntés esetleges következményeiről az alábbi cikkben olvashat részletesen:

Nemzetközi szinten nem drága a magánteszt itthon, de a minimálbérekhez viszonyítva az

Orbán Viktor szerdai Facebook-bejegyzésében az új egészségügyi intézkedések és szigorítások részletezése mellett említést tett a magánklinikákon elvégezhető PCR koronavírus-tesztek hatósági árazásáról is, a terv szerint a teszt nem lehet több 19 500 forintnál. Hogy kiderüljön, valóban sokat kérnek-e a tesztekért, megnéztük egyes magánpraxisok jelenlegi árajánlatát, amit utána összevetettünk a környező országok áraival.

A regisztrált fertőzöttek 56%-a Pest megyei

Az ország legfertőzöttebb területe továbbra is Pest megye. Budapesten 6 822 (389,38 eset 100 000 főre), Pest megye további területein 2 225 esetet (179,78 eset 100 000 főre) regisztráltak a járvány kezdete óta. Ezt követi továbbra is Fejér megye 818 fertőzöttel (191,96 eset 100 000 főre), majd Komárom-Esztergom megye 562 esettel (180,47 eset 100 000 főre). A legkevésbé fertőzött megye továbbra is Békés ahol 100 ezer főre mindössze 32,84 megbetegedés jut.

A százezer főre jutó azonosított fertőzöttek száma megyénként 

Az azonosított fertőzöttek számának kumulatív változása megyénként

A heti változást bemutató térképen ezen a héten Győr-Moson-Sopron, Vas és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben látható magas esetszám-növekedés. Győr-Moson-Sopron megyében 71%-os (259 új eset), Jász-Nagykun-Szolnok megyében 68%-os (100 új eset), Vas megyében 67%-os (78 új eset) volt a változás az előző héthez képest.

 Százalékos változás az előző héthez képest

A fertőzöttek, elhunytak és gyógyultak budapesti és vidéki arányát tekintve alig látható változás a múlt héthez képest. Múlt pénteken az aktív fertőzöttek 43 százaléka (2 694 fő), az elhunytak 59 százaléka (372 fő) és a gyógyultak 42 százaléka (1 686 fő) volt budapesti. A százalékok szinte megegyeznek egy héttel később is, jelenleg a fertőzöttek 42 százaléka (4 705 fő), az elhunytak 58 százaléka (388 fő) és a gyógyultak 41 százaléka (1 738 fő) budapesti.

Aktuális napi fertőzöttek, elhunytak és gyógyultak százalékos megoszlása Budapest és vidék között

Európában Magyarországon a legdinamikusabb a vírus terjedése

Ahogyan szeptember 4-én a Magyar Orvosi Kamara katasztrófát jósolt a jelenlegi hullám kimenetelének és hatékonyabb intézkedések elrendelését szorgalmazta, úgy Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának vezetője kedden a jelenlegi rohamosan növekvő fertőződést követő kiugró halálozási hullámra figyelmeztetett. Ugyan a vírus jelenleg főleg a fiatalok körében terjed, pár hét leforgása alatt továbbadhatják a fertőzést az veszélyeztetettebb, idősebb korosztálynak is, amit a halálozások számának növekedése követhet.

A fertőzöttek számának százalékos változása az előző hét naphoz képest

Ezt a növekedést lehet az alábbi animáción megnézni. Európa országai közül Magyarországon a legdinamikusabb a vírus terjedése. A második hullám kezdete óta rohamosan nő a kumulált esetek száma, szeptember 17-én hét nappal korábbhoz képest 48,86 százalékkal nőtt a regisztrált esetek száma. Természetesen azt továbbra sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy kisebb fertőzésszámról könnyebb nagyobb százalékos növekedést produkálni.

A regisztrált fertőzöttek számának százalékos változása az előző héthez képest

A helyzet súlyosbodása az aktív növekedési faktort bemutató diagramon is látható. A növekedési faktort úgy kapjuk meg, hogy az elmúlt öt nap átlagát elosztjuk az azt megelőző öt nap átlagával. Amennyiben a hányados 1 felett van, úgy még növekedés tapasztalható, ha egy alá esik, akkor elkezdhetünk bizakodni. Az érték augusztus 6-án volt utoljára 1 alatt, azóta stabilan növekvő tendenciát mutat, ami a mai nap 1,08.

Az aktív fertőzöttek növekedési faktora Magyarországon 

További grafikonok és térképek elérhetők a naponta frissített Koronamonitor oldalunkon:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Szabó Krisztián

Támogatási kampány – fizess elő az Átlátszóra, kattints ide a támogatási lehetőségekért! Ha olvasóink 1 százaléka rendszeresen küldene havi 1 ezer forintot, többet nem kellene pénzt kérnünk.

Megosztás