Bulgária

Ellopott uniós pénzek után nyomozott két újságíró Szófiában, amikor őrizetbe vette őket a rendőrség

Két újságírót őrizetbe vett és egy éjszakán át bezárva tartott a bolgár rendőrség. A két riporter uniós pénzekkel történt csalások után nyomozott, amikor letartóztatták őket – adta hírül az Associated Press (AP).

Bíró Attila, a romániai oknyomozó portál, a Rise Project munkatársa a hírügynökségnek elmondta: ő és bolgár kollégája kaptak egy tippet, miszerint Szófiától délnyugatra épp EU-forrásokkal történt csalások bizonyítékait semmisítik meg.

Dimitar Stoyanovval, a bolgár tényfeltáró weboldal, a Bivol munkatársával együtt csütörtök éjjel a helyszínre utaztak, ahol több kupac dokumentumot találtak.

Voltak olyan iratcsomók, amelyek még égtek, és olyanok is, amelyeket iratmegsemmisítővel feldaraboltak. A két újságíró épp az iratokat fényképezte, amikor megjelentek a rendőrök és őrizetbe vették őket.

Az iratcsomagokat a hatóságok magukkal vitték.

A két riportert péntek reggel elengedte a rendőrség. Bíró Attila szerint a rendőrök azt mondták neki: azért veszik őrizetbe, hogy „azonosítsák.”

Maya Manolova bolgár ombudsman szerint a két újságíró őrizetbe vétele „jogtalan volt és nem volt elégséges alapja.” Manovola szerint az, hogy a rendőrség nem magyarázta el az őrizetbe vétel okait, azt a benyomást kelti, mintha „az újságírók tényfeltáró munkáját próbálták volna akadályozni.”

A Bivol azt közölte: magas szintű korrupció ügyében nyomozott kollégájuk, és már az eset előtt tájékoztatták a maffiaellenes rendőri egységeket arról, hogy dokumentumok és számítógépek tűntek el a gyanúsítottak irodáiból.

A Bivol szerint kollégáikra rendőrök rontottak, amint a helyszínre érkeztek. Azt is elmondták: a szervezett bűnözés elleni egység vezetője, Yvailo Spiridonov később felhívta a Bivol főszerkesztőjét, Atanas Thobanovot és elnézést kért azért, amiért nem adtak nekik információt kollégáikról az éjszaka folyamán.

A bolgár belügyminisztérium azt közölte pénteken: kollégáik arról kaptak tippet, hogy valakik korrupció nyomait akarják eltüntetni úgy, hogy közérdekű dokumentumokat pusztítatnak el. Ezután mentek a helyszínre és vették őrizetbe a két újságírót, illetve egy harmadik személyt, aki szintén a helyszínen tartózkodott.

A bolgár belügyminisztérium szerint azért vitték be a hérom férfit a rendőrségre, hogy azonosítsák őket és tisztázzák, miért voltak a helyszínen.

Kiemelt kép: Fotó a dokumentumokról Forrás: Bivol/Twitter

Megosztás