Adatigényléses perek

Milliárdok nyomában – bepereljük az MTVA-t az Antenna Hungáriával kötött titkos szerződések miatt

 

Az állami médiát évi 80 milliárd forintból előállító MTVA műsorai egy részét az Antenna Hungária nevű, eddig főként műsorterjesztéssel foglalkozó állami cég közreműködésével gyártja le. A munkákat minden jel szerint nyilvános verseny nélkül kapja meg a cég. Hogy pontosan mennyi pénz folyik így át az MTVA-tól az Antenna Hungáriához, az a két cég között megkötött szerződésekből és azok mellékleteiből derülhetne ki, a műsorgyártásra vonatkozó szerződéseket viszont nem hozták nyilvánosságra. A két cég közötti szerződéseket az MTVA-tól hiába kértük, üzleti titokra hivatkozva nem adták ki azokat. Az adatokért pert indítottunk.

„Van egy jó sztrorim az MTVA-ról!” – A mondat, amit egy magyar újságíró számtalanszor hall munkája során. Az ilyen mondatokkal általában jobb nagyon óvatosan bánni, sokszor ugyanis nincs mögöttük semmi. Előfordul viszont olyan is, hogy a mondat mögött valódi tartalom rejlik.

Tavaly keresett meg egy magát megnevezni nem kívánó bennfentes forrás, aki hosszú éveken át egészen közelről rálátott a közmédiánál zajló eseményekre. Ő hívta fel a figyelmemet arra,- miután kimondta a fent hivatkozott mondatot, hogy érdemes lenne az MTVA és az Antenna Hungária közötti szerződéseket alaposan megvizsgálni.

Az Antenna Hungária egy 100 százalékban állami tulajdonú cég, amely korábban főként műsorterjesztéssel, földfelszíni sugárzással foglalkozott. Ha a fogyasztó szemszögéből nézzük, akkor a vállalat leginkább a UPC-hez hasonlítható, ez a cég üzemelteti például a MinDig TV-t. A különbség, hogy az Antenna Hungária az állami kézben lévő tornyokat használja a műsorszóráshoz, míg a UPC saját vezetékes hálózatot épített ki.

Forrásom szerint az MTVA és az Antenna Hungária között megszületett dokumentokban elsősorban azokra a részekre kellene fókuszálni, amelyekből kiderül, hogy évente mennyi pénzt költ el az MTVA arra, hogy műsorainak gyártásában ma már saját közvetítőkocsijaival közreműködik az Antenna Hungária is.

De mi az a közvetítőkocsi?

Közvetítőkocsit akkor vetnek be a televíziózásban, ha a stúdióban vagy az adott helyszínen nincs kiépített vezérlőhelység. Ebben az esetben a műsor vagy a közvetítés úgy készül el, hogy kitelepül a helyszínre egy közvetítőkocsi – amely lehet saját és bérelt is – , és pótol mindent, ami egy stúdió vezérlőjében van.

Egy televíziós szakember így írta le számunkra a működését:

“A közvetítőkocsi tulajdonképpen a stúdió vezérlőhelysége. Amit egy vezérlőben találsz cuccot, – amivel vezérlik a kamerák íriszét, színét, a hangberendezések, illetve a képvágó és a feliratozóberendezések – azok találhatók meg egy ilyen kocsiban alapból. És benne van a lehetőség, hogyha a végére műholdas kocsit kapcsolnak, akkor élő adást tud közvetíteni. A kocsiban történik az, hogy akár kameránként egy-egy rögzítővel a kamerák képeit rögzítik, ott teszik rá a feliratokat, a hangokat is ott keverik. A kamerák kint vannak például a focipályán, és a kocsiba érkeznek meg a kamerajelek, ahol aztán pontosan azt a funkciót el tudják látni a közvetítőkocsival,  mint egy kiépített stúdióvezérlő-helységben.”

Jellemzően sportközvetítéseknél szoktak ilyen eszközt alkalmazni, és mivel egy ilyen kocsi drága mulatság – felszereltségtől függően milliárdos értékű is lehet -, így a bérlése sem két forint.

Forrásom azt is mondta: az MTVA és az Antenna Hungária között létrejött szerződéseket már csak azért is meg kellene nézni, mert a műsorgyártással kapcsolatos ügyletek teljes titokban zajlanak, az MTVA az Antenna Hungáriának adott műsorgyártási munkákra egyáltalán nem ír ki nyilvános közbeszerzést.

Évi 2 milliárd forint bevétel

Ami tény: az Antenna Hungária 2015 végén valamiért úgy döntött, hogy a portfólióját egy teljesen új ágazattal bővíti ki, és a továbbiakban nemcsak műsorterjesztéssel foglalkozik, hanem műsorgyártással is.

Az új ágazatról maga az Antenna Hungária is ír céges beszámolójában:

„A Társaság (…) 2015 év végén lépett a televíziós élő és rögzített műsorok, kész műsorszám előállításának, ezen belül is a mobil közvetítőegységekkel megvalósítható adások piacára.”

Szintén az Antenna Hungária beszámolójából tudni, hogy ebben a cég egyik fő partnere az MTVA volt. Mint írják, a társaság ebbéli tevékenyését „elsősorban az MTVA és más kereskedelmi csatornák megbízásából végzi.” Ugyanebből a dokumentumból derül ki, hogy a vállalat 2016-ban 2 milliárd forint bevételt könyvelhetett el műsorgyártási szolgáltatásért.

 

Forrás: e-beszamolo.hu

Forrás: e-beszamolo.hu

 

 

A cégnek ma már külön honlapja is van a műsorgyártásról. Az ahproduction.hu-n így írnak az új ágazatról:

“Az Antenna Hungária 2016 januárjában indított útjára az ún. „broadcast” szolgáltatását. Ezen új üzletág a televíziós piac két szegmensét is lefedi. Egyfelől az Antenna Hungária a 2017. év első felében végrehajtott beruházásai, eszközfejlesztései következtében jelentős piaci szereplőjévé lépett elő a közvetítőkocsikkal (műszaki személyzettel) nyújtott szolgáltatások területén, valamint jelentős műszaki és kreatív stáb kapacitásainak, szakértelmének, valamint a műsorgyártási területen szerzett tapasztalatai alapján a kész műsorszám előállítás is a profiljába tartozik.”

Ugyanezen a honlapon fent van egy kifejezetten hosszú referencia-lista is arról, hogy milyen műsorokat rögzítettek vagy közvetítettek közvetítőkocsijaikkal az elmúlt években.

 

Forrás: ahproduction.hu

Forrás: ahproduction.hu

 

Ezek között pedig jócskán vannak MTVA-sok, például vallási műsorok és sportesemények is.

Nincs nyilvános közbeszerzés

A műsorgyártással kapcsolatos megbízásokról ugyanakkor egyáltalán nem találni az MTVA által kiírt nyilvános közbeszerzést. A közbeszerzési adatbázisban hiába kutakodtunk ebben a témakörben, nem találtunk semmit. Márpedig, ha volt közbeszerzés, akkor azt ott meg kellett volna jelentetni.

Ez önmagában egyébként még annak ellenére is lehet jogszerű, hogy az MTVA más tárgyban – legutóbb a például  az MTVA rádiós műsorainak előkészítéséhez és lebonyolításához szükséges playout rendszer beszerzésére, üzemeltetésére és továbbfejlesztésére kötött szerződés esetében – több esetben közbeszereztette a végül az Antenna Hungáriától igénybe vett szolgáltatásokat.

Ugyanis nem csak az MTVA, hanem az Antenna Hungária is 100 százalékban köztulajdonban álló, közfeladatokat (is) ellátó szervezet, amelyeknek a közfeladatok ellátására irányuló egymás közti szerződései nem esnek közbeszerzési kötelezettség alá akkor, ha az együttműködéssel érintett tevékenységből származó éves nettó árbevételének legfeljebb 20%-a származik a nyílt piacról. Mindenesetre ha jogszerű volt is a közbeszerzés mellőzése, attól még tény marad, hogy így sem a szerződéskötésre irányuló eljárás nem volt nyilvános, sem magukat a szerződéseket nem tették közzé.

Hogy kiderüljön, pontosan mire, miért és mennyi pénzért bízta meg az MTVA az Antenna Hungáriát, közérdekű adatigénylést nyújtottunk be az MTVA-nak, melyben kértük a közte és az Antenna Hungária között megkötött valamennyi szerződést és a hozzájuk tartozó mellékleteket is. Az MTVA viszont üzleti titokra hivatkozva nem küldte el nekünk ezeket a dokumentumokat.

Mivel szerintünk ezek az adatok közérdekű adatoknak minősülnek, pert indítottunk értük. A keresetet már beadtuk, a fejleményekről folyamatosan beszámolunk majd. Az ügyben kerestük az Antenna Hungáriát is, ám a cég egyáltalán nem reagált a megkeresésünkre.

A két cég egyébként nemcsak nekünk nem válaszolt érdemben. Korábban a Mérték Médiaelemző Műhely kérte ki az MTVA-tól a Vizes VB közvetítésével kapcsolatos szerződéseket. Erre a válasz az volt, hogy „az Önök által a megkeresésükben megadott információk alapján adatok nem lelhetőek fel”.

A Mérték ezután az Antenna Hungáriát kereste meg, amely úgy reagált: nem látnak el közfeladatot, így nem adják ki a kért dokumentumokat. Ezután a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultak, ahol egyelőre nem bírálták el a panaszukat.

Oroszi Babett

Kapcsolódó cikkeink

Ügyészi megrovást kapott az MTVA volt sajtófőnöke közadatok eltitkolásáért

Így adósodott el a közmédia: kipereltük és közzétesszük az MTVA 61,6 milliárd forintos hitelszerződéseit

Jogerősen nyilvánosak az MTVA alvállalkozói szerződései – közzétesszük őket

MTVA: az Átlátszó a versenytársunk, ezért ne kapjanak adatot

Megosztás