Cikkek

Az összes afrikai kereskedőházát bezárta a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.

 

Az Átlátszó értesülései szerint a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) szerződést bontott valamennyi afrikai partnerével. Azokkal is, akikkel mindössze pár hónapja szerződött. A hivatalos indokot egyelőre nem ismerjük, forrásaink a nem elég hatékony ügymenettel, az állami ráfordítást igazoló eredmények hiányával, és a zavaros kapcsolatrendszerrel magyarázzák az állami export-élénkítő cég lépését. Balogh Sándor, a vizes vb gazdasági igazgatója ugyanakkor „informális” kereskedőház-üzemeltető maradhatott Botswanában. 

  • Botswanában zömében szegény emberek laknak, azok is kevesen. Mégis vannak, akiknek megérné ott üzletelni. Több befolyásos üzleti kör is vetélkedett a lehetőségért, hogy magyar állami hátszéllel kereskedőházat működtessen.
  • Az egyik társaság kapcsolatrendszere régi vágású balos fegyverkereskedőktől az Orbán-kormány utazó nagykövetéig terjed. A másik csapatot Seszták Miklós patronálja külügyes forrásaink szerint.
  • Az MKNH mégis bezáratta az összes afrikai kereskedőházat. De Seszták mentoráltja – ahogy a külügyben mondják – „informálisan” maradhat.
  • A külügyben remélt majdani magyar üzletek Botswanában szintén kötődnek a Fideszhez. Egy volt polgármester kisrepülőgépgyára, illetve egy kormányzati stratégiai partner sajtüzeme.
  • A szomszédban felbukkant egy időre Semjén Zsolt lánya is. Persze hogy egy vadászparadicsomban.

Messze van, ki menne oda ellenőrizni? Lehívom a pénzt, és huss. Egy az afrikai térségben járatos üzletember ennyivel intézte el kérdésünket, mi értelme lehet tülekedni egy botswanai üzletért. Meglehet, túlzó a leírás, de tényleg nehéz jóhiszemű magyarázatot találni az ország száraz adatainak ismeretében.

Botswana mintaállam a kontinensen, ami a demokratikus berendezkedést illeti. Az Economist 2016-os demokrácia-indexe szerint Afrikában a harmadik, a Transparency International szerint a kontinens korrupcióval legkevésbé fertőzött állama.

Csakhogy a 2,2 milliós lakosság nem kecsegtet óriási piaccal. Ráadásul a jövedelmi eloszlás ebben a gyér populációban is meglehetősen szélsőséges, a harmadik legkirívóbb a világon. A munkanélküliség meghaladja a 17 százalékot, a lakosság 19 százaléka pedig mélyszegénységben él.

Az ország legfőbb bevételi forrása a bányászat: Botswana a világ második (karátértékben első) gyémánt-termelője. A termelés fele állami kézben van, a másik felére pedig dél-afrikai és holland cégeknek van koncessziója. Más országok befektetőinek nem nagyon osztanak lapot. Különösen nem a magyaroknak, ahol a legzsírosabb oligarcha is legfeljebb kifutófiú lehet a botswanai gyémántbánya-tulajdonosokhoz képest.

Mindennek fényében érthetőnek tűnik, hogy a magyar-botswanai kétoldalú kereskedelmi forgalom a KSH adatai szerint elenyészőnek mondható, mindössze 482 ezer dollárt tett ki tavaly. Ezzel Botswana Magyarország marginális, 170. külkereskedelmi partnere.

Mégis jelentős erők, a magyar politika-holdudvari gazdaság feketeöves kavarógépei lökdösődnek az államilag felkent kereskedőház-üzemeltetői szerepért.

Fontoskodásuknak nyomatékot adhat, hogy az állami érdekeltségű Eximbank az éves kereskedelmi forgalom csaknem tízszeresét kitevő, 419 millió dolláros országlimitet számolt ki Botswanának. Ez, az OECD-mutatók alapján kalkulált összeg azt jelenti, hogy mindösszesen ekkora összeggel hitelezhető/biztosítható üzlet ebben a relációban. Ám információink szerint ilyen kölcsönt még nem igényelt senki.

Intim szappan botswanai szocdem pártvezértől magyar állami támogatással

A reménybeli magyar befektetők egy helyi nagyágyút, Duma Boko ellenzéki vezetőt is leigazolták. Boko magyar üzlettársa Imre Gábor, akinek van már tapasztalata afrikai kereskedőház-üzemeltetésben. Forrásaink szerint Imre számíthat Mendelényi Dániel utazó nagykövet támogatására is. Mindkettejüknek van némi köze a határzáró kerítésbizniszhez is.

A részben Duma Boko érdekeltségében álló Hungbots Ltd. működtette a közelmúltig a Botswanai fővárosban, Gaborone-ban működő magyar kereskedőházat az állami MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-vel kötött szerződés alapján – erről a botswanai sajtó nyomán a magyar 168 Óra is hírt adott.

 

boko

Duma Boko (középen) hungbotsos rendezvényen – Fotó: weekendpost.co.bw

 

Boko az országot kormányzó jobbközép erő szociáldemokrata ellenzéki összefogását (Umbrella for Democratic Change) vezeti, a 2019-ben esedékes választásokon esélyes lehet akár az államfői posztra is.

Egy külügyminisztériumi belső irat, amibe bepillantást nyertünk, személyesen Bokót mondja a botswanai magyar kereskedőház első üzemeltetőjének. Az MNKH-nak lapunk kérdésére írt válaszából ugyanakkor az derül ki, hogy a Boko-féle Hungbotsal szerződést bontottak: „az MNKH Zrt.-nek jelenleg nincs hatályos szerződése a Hungbots Ltd-vel, hiszen a korábban kötött szerződés 2016 áprilisában megszűnt”.

A Hungbots vicces cég. A jelenleg is az MNKH-logójával díszített Facebook-oldala szerint mintha Detki kekszet, illetve hölgyeknek szánt intim tisztálkodószert árulna.

A Hungbots másik tulajdonosa Imre Gábor magyar üzletember, az Ayudate Holding kockázati tőkebefektető ügyvezető-frontembere. Külügyi forrásaink szerint Imre elsősorban Mendelényi Dániel utazó nagykövettel ápol jó viszonyt, de többen említették a Tombor-fivéreket, Tombor András fidesz-közeli gazdasági háttérembert, és a Külügyminisztériumban dolgozó Tombor Bálintot is vele kapcsolatban.

Mendelényivel közös üzletük is volt, 2013-2015-ben a Metalcom Távközlési és Rendszerintegrátor Kft., amelyben mások mellett üzletrésze volt az Ayudate Holdingnak és Mendelényinek is, illetve 2015 elejétől Bozó Zoltánnak, aki 2014-ben fideszes polgármester-jelölt volt Szentesen. 2015-ben a Metalcom részvénytársasággá alakult, tavaly év végi beszámolójuk szerint Bozó és Mendelényi még a két legnagyobb tulajdonos volt, az Ayudatét azonban ekkor már nem látni.

A Metalcom Zrt. volt az egyik olyan cég, amelynek az MVM farvizén leesett egy többmilliárd forintos üzlet a műszaki határzár építéséből a szerb határszakaszon. Imre Gábor és az Ayudate kapcsolatrendszere azonban legalább ennyire vezet balos irányba is.

A dán anyacég, az Ayudate Investment Group Aps egyik igazgatója, Terner Géza nevét nemzetközi korrupciós ügyekben emlegették, egy ilyen nevű férfit jelenleg is köröznek az Alstom-metrókocsi-beszerzés kapcsán.

A magyar Ayudate ugyanakkor már a NER-ben nyert infokommunikációs közbeszerzéseket. Médiabefektetése volt a Juventus rádió üzemeltetője 2013-2015-ben, illetve átvett három tematikus tévécsatornát az IKO-csoporttól, amit utóbb szintén tovább passzolt.

Véletlen vagy sem, de az IKO-nak is akad afrikai kötődése. Az Átlátszó mutatta be azokat a strómanokat, akik az IKO-csoporthoz köthető magyarországi médiabefektető, a luxemburgi Mangusta Invest SA mögött állnak. Joelle Mamane az orosz-angolai államadósság-bizniszben tevékenykedett dél-afrikai-brit oknyomozó újságcikkek szerint. Tombor András Atmedia Kft.-jében a Mangusta tulajdonostárs és bőkezű hitelező is.

Hujber-közeli fegyverkereskedő a kereskedőházbizniszben

Az Ayudate és a tököli Dunai Repülőgépgyár Zrt. nevű fegyverkereskedő közös befektetése a Magyar-Afrikai Fejlesztési Kft., amely az idén nyerte el az MNKH Zrt-től a szubszaharai régió (tíz ország, köztük Niger, Mali, Nigéria) kereskedőház-üzemeltetését 273 millió forint értékben.

A Dunai Repülőgépgyár részvényese, Kovács Géza a kilencvenes években az igazgatóság, majd a felügyelőbizottság tagja volt Hujber Ottó Intertraverz Zrt.-jében. Az egykor az MSZP vállalkozói tagozatát vezető Hujber orosz államadósság-lebontóként vált ismertté. Mi is sokat írtunk róla, legutóbb offshore-bankjáról, a St. Vincent-i Loyal Bankról.

Az Átlátszó a Loyal Bank és a bolgár maffia kapcsolatát elemezte, a 444 pedig egészen a letelepedési kötvény-bizniszig felfejtette a szálakat.

Hujber és a Dunai Repülőgépgyár közös üzlete volt, hogy Mi-8-as orosz helikoptereket értékesítettek Etiópiába. A repülőgyár most ismét Etiópiában tervez üzletelni: villamosokat adnának el, bár a legfrissebb hírek szerint a térségben meglehetősen aktív kínai üzletemberek elhappolták előlük a beszerzést.

 

 

Seszták embere győzött

Azt hinnénk, az Ayudate-repülőgépgyár-Boko pártelnök csapat hátszele elég erős megtartani a távoli kereskedőházat. Tévedés. Vannak, akik még egy ligával feljebb játszanak. A HTCC (Hungarian Trade and Cultural Center) húzóneve IMO-s moszkovita, akinek a NER-be igazodáshoz kapóra jött Seszták Miklós fejlesztési miniszter támogató jó szándéka.

Az úgynevezett afrikai regionális iroda, köztük a botswanai kereskedőház működtetésére kiírt pályázaton idén februárban hirdetett eredményt az MNKH. A győztes a Balaton (Pyt) Ltd. és a Magyar Ház HTCC Kft. lett közös ajánlattevőként. A két cég 142 millió forintért vihette a megbízást.

Balaton (Pyt) a Dél-afrikai Köztársaságban, a HTCC pedig Marokkóban működtetett már ekkor kereskedőházat. Előbbi cég vezetője André C. Van Zyl, aki katonai főiskolán MBA-zett Dél-Afrikában, 2012-ig pedig Budapesten dolgozott a Nemzetközi Cselgáncs Szövetségben elnöki tanácsadóként – e szövetség tiszteletbeli elnöke Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Magyar Ház – HTCC Kft. frontembere, közvetett résztulajdonosa Balogh Sándor, jelenleg szlovák lakcímen élő szerencsi vállalkozó. Balogh a Magyar-Afrika Társaság elnökeként többször is hitet tett a kontinens mellett. A Népszavának adott 2014-es interjújából pedig az is kiderül, hogy alma matere, a moszkvai IMO diplomataképző is hagyott nyomot a gondolkodásmódján:

„Komolyan gondoltam, hogy újra lehet éleszteni a rendszerváltás előtt virágzó afrikai-magyar kapcsolatokat. Meggyőződésem, hogy amikor teljesen elvágtunk mindent, ami az egykori Szovjetunióhoz kötött, a hasznos dolgokkal is szakítottunk. Az orosz piacot azóta is visszasírjuk, de hasonlóan visszasírhatnánk mindazokat a piacokat – az afrikait, a dél-amerikait, vagy az ázsiait -, ami egykor a KGST munkamegosztásában a mienk volt.”

Külügyi forrásaink szerint nem ment egyik pillanatról a másikra Balogh idomulása a NER-be. Annak ellenére, hogy az egész kereskedőház-őrület voltaképpen az ő ötletén alapul: a HTCC privát cégként már korábban elkezdte a magyar kkv-k kiszolgálását messzi országokban, kvázi inkubátorházakkal.

A másik ötletgazdának Suha György miniszteri biztost – a kilencvenes években Horn Gyula volt miniszterelnök, még korábban, még az ORFK-s időkben Pintér Sándor sajtófőnökét – mondják. Suha a tiszteletbeli konzuli hálózat rendbe rakását kapta feladatául, amikor tavaly elszegődött a külügyhöz, miközben nemrég még maga is tb-konzul volt.

Suha éveken keresztül képviselte Gambiát, s 2014-ig elnökölt a tiszteletbeli konzulok testületében is. A külügyben ugyanakkor sokan nem tudják elhessegetni a gondolatot, hogy máig jóban lehet a BM-et vezető Pintérrel.

Hiába azonban a nagy nekibuzdulás, a HTCC szerény, pármilliós profitot termel. A valaha Balogh érdekeltségében volt vagy általa vezetett cégek közül pedig nem egy, köztük Tokaj-környéki borászatai szűntek meg fizetésképtelenség miatt.

Balogh jó viszonyt ápol a gaborone-i tiszteletbeli konzullal, Kiss Gáborral, legerősebb kormányzati támogatójának ugyanakkor Seszták Miklós fejlesztési minisztert mondják forrásaink.

Balogh volt a nyári vizes vb-t lebonyolító Bp2017 Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója is, Afrikában pedig a HTCC stabilan átvette a korábbi botswanai erős magyarok, az Ayudate-Dunai Repülőgépgyár-Hungbots háromszög helyét.

Lakat az afrikai kereskedőházakon

Baloghék birtokon belül maradtak azután is, hogy az MNKH a közelmúltban szétzavarta valamennyi afrikai kereskedőházát.

A szerződések megszüntetésének okáról kérdeztük az MNKH-t, de egyelőre nem kaptunk választ. Más forrásból úgy tudjuk, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló Külügyminisztérium volt elégedetlen az állami támogatás nyomán ténylegesen felmutatható eredményekkel.

Így járt mások mellett a HTCC, illetve a többi játékos, a Pretoriában tevékenykedő Balaton (Pyt) és a szubszaharai kereskedőház-üzemeltető Magyar-Afrikai Kft. is.

Külügyi forrásaink szerint ugyanakkor a HTCC szerepe a szerződésbontás ellenére megmaradt, augusztus 10. óta úgymond informálisan képviseli az MNKH-t Gaborone-ban. Hogy ez pontosan mit jelent, jár-e érte pénz és mennyi, kérdeztük a HTCC-nél, de nem kaptunk még választ.

A bombaüzlet azonban Botswanában is várat magára. Híreink szerint a külügy sokat remél két projekttől, a kecskeméti Magnus Aircraft Zrt. és a Kőröstej Kft. botswanai piacra lépésétől.

A Magnus Aircraft elektromos meghajtású kisrepülőinek keres piacot. A cég egyik tulajdonosa Katona Imre, Ballószög volt fideszes polgármestere. A Magnus Aircraft a szintén ballószögi Corvus romjain épült – a korábbi kisrepülő-manufaktúra baljós körülmények között dőlt be.

Egyik gépük lezuhant, a pilóta, egy tehetős környékbeli vállalkozó életét vesztette, a cég több munkatársa pedig gazdasági bűncselekmények miatt került bíróság elé.

A Kőröstej-csoport eddig az arab külpiacokon hasított. Tulajdonosa a libanoni származású, a debreceni orvosi karon végzett Riad Naboulsi, akit még 2010 előtt tüntettek ki a köztársasági érdemrend tiszti keresztjével, de már Orbánék alatt lett cége a kormány stratégiai partnere.

Ha valakiről, az állhatatosan terjeszkedő, a libanoni hadseregnek is beszállító Naboulsiról elképzelhető, hogy üzletet tud kötni még akár Botswanában is.

Ahol nyílhat még lehetőség forrásaink szerint, az a fejlődő turizmus, és sajnálatos módon annak vadászati ága. A magyar újgazdagok és oligarchák között az afrikai vadászat legalábbis meglehetősen kedvelt szabadidős elfoglaltság lett az utóbbi években.

A Botswánával szomszédos Zambiában működő magyar kereskedőházban dolgozott a közelmúltig a legerősebb kormányzati vadászlobbista, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes lánya, Semjén Emese.

Kapcsolódó cikkeink

Házipénztárként használják az Eximbankot kormányközeli üzletemberek

Azeri vízumgyáros magyar kapcsolatokkal – a nagykövet előrébb lép?

Bolgár maffiózók is bankoltak Hujber Ottó offshore pénzintézetében

Kereskedőház-milliárdok: a Xénia-láztól a moszkvai informatikai elhárításig?

Félmilliárd forinttal csökkenti alaptőkéjét, és 5 milliárd forintért újabb irodákat nyit a Nemzeti Kereskedőház

Hatmilliárdos gigaveszteség a Nemzeti Kereskedőháznál – de legalább közzétették

Rádi Antónia

Megosztás