Cikkek

Az MKB Bank és a Laveco offshore-gyár neve is felmerült a sokmilliárd dolláros orosz pénzmosási ügyben

 

A magyar MKB Bank neve is felmerült az orosz-amerikai Pavel Szemjonovics Flider amerikai büntetőügyében. Flidert az Egyesült Államokban ellenőrzött technológiák csempészetével és pénzmosással vádolják. A vádirat szerint az FSZB fedőcégével is üzletelő Flider perirataiban felbukkan régi ismerősünk, a Welsz-sztoriban is érintett Laveco offshore-közvetítő neve is.

Csinos összeget, 250 ezer dollárt utalt a Kenovetco Ltd. offshore cég a kaliforniai Trident International LLC-nek 2012-ben – szúrta ki az OCCRP nemzetközi újságíró-szervezet a kormányközeli orosz pénzmosást bemutató nagyszabású projektjében.

Az orosz származású amerikai állampolgár Pavel Flider cége, a Trident az orosz pénzmosoda egyik címzettje volt. 2010-2014-ben orosz szervezett bűnözők és korrupt politikusok összesen 20 milliárd dollárt mostak át Pekingtől Los Angelesig számos ország bankjain és offshore cégein keresztül.

Az OCCRP és nemzetközi partnereik 21 ezer bankszámla 70 ezer átutalását tekintették át, az üggyel kapcsolatos összes cikket összegyűjtve angolul itt lehet olvasni.

Korábbi cikkeink magyarul a Kreml-közeli pénzmosodáról:

Így legalizáltak 20,8 milliárd dollárnyi feketepénzt orosz üzletemberek

Orosz pénzmosási ügy: a szálak a Putyin-családhoz vezetnek

Moldovai bírók és lettországi bankok működtették a húszmilliárd dolláros orosz pénzmosodát

Az OCCRP újságírói által több éves munkában feltárt pénzmosoda résztvevői egy kaptafára tevékenykedtek. Két fantomcég álkölcsön-szerződést írt alá, kezesnek egy orosz befektetőt neveztek meg, majd Moldovában peresítették a tartozást. A volt szovjet tagköztársaság igazságszolgáltatásra rendre elfogadta az álhitelező követelését, és fizetésre kötelezte az álkezest.

A kezes fizetett, a pénz egy moldáv bank érintésével a legtöbb esetben egy jelenleg felszámolás alatt álló lett pénzintézet valamelyik fiókjába/leánybankjába érkezett. A módszerrel több mint 20 milliárd dollárnyi fekete pénzt sikerült legalizálni.

Közel Putyinhoz

Az álkezesekkel együttműködő orosz RZB Bank közel áll Putyinhoz. 2011-ig Jelena Baturina érdekeltsége volt, aki a moszkvai politikai életre egykor nagy befolyással rendelkező volt főpolgármester, Jurij Luzskov felesége.

Luzskov és Vlagyimir Putyin elnök ugyanakkor az évek során eltávolodtak egymástól – ezzel párhuzamosan új befektetők érkeztek az RZB Bankba is. A bank vezetőségébe pedig bekerült Igor Putyin, az elnök unokatestvére, aki 2014-ig töltötte be ezt a pozíciót.

Az OCCRP valódi kedvezményezettekre is lelt a legfrissebb adatok szerint. Olyan neves nemzetközi cégeknek is jutott a mosott pénzből, mint a Samsung vagy az Ericsson, illetve kapott félmillió dollárt a Donald Trump amerikai elnök egyik golfpályáját felújító vállalkozás is.

Ezek a jónevű végfelhasználók elmondásuk szerint nem gyanakodtak, mondván, az orosz ügyfelek olykor kacifántosan fizetnek. Az egyik ilyen „létező” kedvezményezett volt a kaliforniai Trident International is. A cég társtulajdonosa, Flider az USA igazságszolgáltatásának régi ismerőse.

A 67 éves férfit többrendbeli pénzmosással, illetve azzal vádolják, hogy a kilencvenes évek elejétől fogva hamis papírokkal értékesített elektronikai eszközöket finn és észt álvásárlóknak. A védett technológiák valójában orosz katonai vállalkozásokhoz, köztük a Kreml titkosszolgálata, az FSZB egyik fedőcégéhez kerültek. Ítélet a nyár végén várható Flider ügyében.

Az embargós kütyükért cserében a Trident két bankszámlájára az USA hatóságai által vizsgált időszakban, 2009-2014-ben összesen több mint 70 millió dollár folyt be több mint hetven cégtől a világ különböző pontjairól.

A budapesti kapcsolat

Az egyik ilyen kapcsolódó cég volt a perbeli bizonyítékok szerint a 2008-ban alapított seychelles-szigeteki Santora International Ltd. A nyomozati iratokból kiderül: a Santora Flider cége volt, a neve ugyanis többször fölmerül a céges iratokban.

Méghozzá egyebek mellett egy levelezésben, amelyet Flider a magyarországi központú offshorecég-közvetítő vállalkozással, a Lavecóval folytatott.

 

laveco

 

Az orosz kötődésű budapesti Laveco offshore cégregisztrátorról többször írtunk korábban. Ez a cég segédkezett például a titokzatos körülmények között elhunyt nemzetközi kalandor, Welsz Tamás offshore-érdekeltségeinek létrehozásában is, illetve a Lavecóhoz köti a Panama-papírok adatbázisa Kovács Gábor bankár vállalkozásait is.

Kapcsolódó cikkeink

A panamai ügyészség szerint csaltak Welszék az offshore cégekkel – közreadjuk a vádiratot

Magyar offshore-vagyon: mennyi az annyi?

Moszkovita magyarok is felbukkannak a Panama-papírokban

Ezotéria-hívő moszkovita bankár a rezsim zsoldjában – Lázár menti meg a Kogart tulajdonosát?

A Santora Internationalnek 2008-tól számlája volt a magyar MKB Bankban – áll abban a bírósági beadványban, amelyet Richard J. Fitzpatrick, az amerikai Kereskedelmi Minisztérium különleges ügynöke készített.

Fitzpatrick szerint a banki papírokat maga Flider intézte. Méghozzá orosz útlevelével, amelyben Szentpétervár külvárosában, Puskinban nyilvántartott lakcímen szerepel a kaliforniai férfi. Mindez még évekkel az MKB tavalyi privatizációja előtt történt.

 

flider

 

Az MKB-t kérdeztük, keresték-e a bankot magyar vagy külföldi hatóságok a Santora számlája miatt, illetve, hogy működik-e a számla jelenleg is, de banktitokra hivatkozva nem válaszoltak.

Valami  gyanút ugyanakkor foghatott a pénzintézet: az Egyesült Államokban zajló Flider-perben csatolt bizonyítékok között szerepel ugyanis egy 2012 januárjában – azaz csaknem négy évvel a budapesti számlanyitás után – kelt levél, amelyet a bank két vezető alkalmazottja írt a seychelles-i offshore cégnek.

A teljes kaliforniai Flider-dossziét itt lehet tanulmányozni:

 

Pontos megszólítás, konkrét címzett nem szerepel az MKB-s levélben, csak a cég neve, illetve a „tisztelt ügyfelünk”. Az azonban kiderül, hogy a bank már előző év decemberében felkérte a céget, hogy csatoljon bizonyos dokumentumokat, amelyek hiányában, helyezi kilátásba a bank levele, meg fogják tagadni a tranzakciók teljesítését a pénzmosás elleni magyar jogszabályokra hivatkozva.

Rádi Antónia

Megosztás