Adatigényléses perek

Bepereljük a Bírósági Végrehajtó Kart, mert a NAIH ellenében is titkolják a közadataikat

 

Bepereli az Átlátszó a Magyar Bírósági Végrehajtó Kart, mert titkolja a gazdálkodásával kapcsolatos adatokat, amiről a Nemzeti Adatvédelmi Hatóság is közzétett egy jelentést. A birtokunkba került három számla szerint idén pár nap alatt 725 millió forintot költöttek kommunikációra a végrehajtók: 270 milliót kapott előlegként a Lounge Design Kft. a postaládákba bedobált tájékoztató füzetkék legyártásáért, 30 milliót ugyanez a cég interaktív honlapot fejlesztésének előlegeként, a Magno Studio Kft. pedig 425 milliót számlázott a végrehajtó karnak miniprogram-sorozatért és műsorgyártásért.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara 2015. augusztus 31-i fordulónappal megszűnt, általános jogutódja a 2015. szeptember 1-én megalakult Magyar Bírósági Végrehajtói Kar lett. A szervezet honlapján nagyon kevés közérdekű adat található, a gazdálkodásukról konkrétan szinte semmi.

2016. június végén közadatigénylésben kértük ki a Magyar Bírósági Végrehajtó Kartól (MBVK) a 2015.09.01. és 2016.06.28. között kötött, nettó 5 millió forintot elérő szerződéseik listáját. Néhány napon belül jött a válasza (PDF), melynek a lényegi része így szól:

„Az Ön által kért adatokat nem áll módunkban közölni, tekintettel arra, hogy a Kar közpénzekkel nem gazdálkodik, így az Ön által kért adatok nem tartoznak sem a közérdekű, sem pedig a közérdekből nyilvános adatok körébe, továbbá tájékoztatom, hogy a kért adatok kiadása a kérelmezett szervnél aránytalan nehézséget jelentene.”

Nem értettünk egyet a Végrehajtó Kar érvelésével, ezért panaszt tettünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH) az adatigénylés megtagadása miatt. Beadványunkban többek között arra hivatkoztunk, hogy

– a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény által létrehozott, a törvény 250. §-ában és egyebek közt a 5/2016. (III. 8.) IM rendeletben meghatározott feladatokat közfeladatokat ellátó szerv, amely a köztestületi szabályok alapján működik, így közfeladat- és közpénz ágon is kötelezettje az információszabadsági követelményeknek

– az igénylés egy néhány soros lista kiadására irányul amelynek – ha nem is állna rendelkezésre – az előállítása bizonyosan nem jelentene aránytalan nehézséget, amennyiben pedig mégis, az akkor sem alapoz meg megtagadást

– egészen abszurd, hogy bármely adatkezelő ne minősülne adatkezelőnek a saját maga által kötött szerződések vonatkozásában

Nemrégiben megérkezett a NAIH válasza (PDF), amelyben a Hatóság arról tájékoztat, hogy szeptember 9-én felszólította a Végrehajtó Kart az adatigénylés haladéktalan teljesítésére, de az MBVK nem tett eleget a felszólításnak, és vitatja a NAIH megállapításait. A Hatóságnak küldött válaszában a Végrehajtó Kar ragaszkodik ahhoz, hogy ők nem látnak el közfeladatot, ezért nem vonatkozik rájuk az Infotörvény.

A NAIH levele az alábbi szomorú sorokkal zárul:

„Az Infotv. 58. § (3) bekezdése alapján tájékoztatom, hogy a vizsgálatot lezártam, tekintettel arra, hogy a Hatóságnak nincsenek hathatós jogi eszközei a felszólításában foglaltak kikényszerítésére.”

A NAIH annyit tudott tenni, hogy közzétett az ügyről a honlapján egy jelentést (PDF):

 

 

Mi pedig bepereltük az igénylés megtagadása miatt a Végrehajtó Kart, tehát hamarosan a bíróságnak magyarázhatják, hogy szerintük miért nem vonatkozik rájuk az Infotörvény.

Az persze nem csoda, hogy nem akarják kiadni a gazdálkodásukra vonatkozó adatokat. Nemrégiben a birtokunkba került három számla, amelyekből az látszik, hogy csak idén június elején 725 millió forintot fizettek ki kommunikációs feladatokra két cégnek.

1) Június elsején a több kormányzati kampány kreatívjának kivitelezőjeként elhíresült, Balásy Gyula tulajdonában lévő Lounge Design Kft. két számláját érkeztette a MBVK:

– nettó 30 millió forint „interaktív honlap fejlesztése előleg” megnevezéssel

– nettó 270 millió forint „tájékoztató füzet gyártása és kiküldése előleg” címszóval

 

vegrehajtokar1

 

vegrehajtokar2

 

A számlából nem derül ki, hogy a tájékoztató füzet azt az MBVK honlapján is elérhető kiadványt (PDF) takarja-e, melyet a nyáron a lakossági postaládákba is eljuttattak. Az érdemben hatoldalas füzet a végrehajtás fogalmát és folyamát ismerteti szövegesen és színes ábrák segítségével. Azt írják róla, hogy

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar az átláthatóság és az információhoz jutás, mint követendő alapelv biztosítása érdekében tájékoztató füzetet állított össze a magyar háztartások részére. A kiadvány célja, hogy a lehető legszélesebb körben általános és közérthető tájékoztatást nyújtson a végrehajtási eljárás folyamatáról, a felek jogairól, lehetőségeiről, az igénybe vehető jogi eszközökről, jogorvoslati lehetőségekről.”

2) Június 7-én az alig fél évvel korábban, 2015 decemberében bejegyzett, Horváth László tulajdonában lévő Magno Studio Kft. számláját érkeztette az MBVK:

– nettó 425 millió forint „Miniprogram sorozat műsorgyártás, sugárzás szerződés szerint” elnevezéssel

Erről sehol semmilyen információt nem találtunk, ezért fogalmunk sincs, mi lehet ez.

 

vegrehajtokar3

 

Remélhetőleg a NAIH után a bíróság is azt fogja megállapítani, hogy az MBVK-ra igenis vonatkozik az Infotörvény, és akkor ki kell adniuk szerződéseik teljes listáját. A per fejleményeiről beszámolunk majd.

Erdélyi Katalin

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás