Cikkek

Orbán szomszédságában is bevásárolt az FBI által körözött szaúdi milliárdos

 

A magyar belügyminiszter, és így a kormány is tudott arról, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda keresi Ghaith Pharaon szaúdi milliárdost, mert az FBI az üzletember „tevékenységéről, esetleges Magyarországra történő beutazásáról soron kívüli értesítést kért”. Ez abban a levélben szerepel, amelyet Pintér Sándor írt a Szaúd-Arábiai Királyság nagykövetének, álláspontjukat tudakolva. Mint a Magyar Narancs megírta, Pharaont nem lehetetlen megtalálni, az egyik cége ugyanis Orbán Viktor kormányfő szomszédságában vett ingatlant.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

A terrorszervezetek által használt pénzügyi hálózattal kapcsolatban álló és az FBI által körözött milliárdos szaúdi üzletember, Ghait Pharaon egyik cége, a Pharaon-Delta Kft. vette meg az Orbán Viktor szomszédságában található Cinege utcai ingatlant, a miniszterelnök házával szemközti villát – írja legfrissebb számában a Magyar Narancs.

A társaság tulajdonosa Ammar M. A. Abu Namous, aki – mint korábbi cikkeiben az Átlátszó is beszámolt róla – Ghaith Pharaon szaúdi milliárdos üzletember ügyvédje és megbízottja. Namous számos Pharaon-céget tulajdonol és ügyvezet Magyarországon.

 

A kapcsolati hálózat megjelenítéséhez kattints a képre!

 

Hogy ezzel a szomszédsággal akár kockázatot is vállalhatott a magyar kormányfő, azt az Együtt párt alelnöke, a párt V. kerületi önkormányzati képviselője, Juhász Péter hozta nyilvánosságra a Facebook-oldalán október elején.

„Már Pintérnek is kínos Tiborcz István, a miniszterelnök vejének üzleti partnere” megjegyzéssel vezette fel az ellenzéki politikus azt a birtokába került levelet (PDF), amelyet Pintér Sándor belügyminiszter írt a Szaúd-Arábiai Királyság nagykövetének, Mohammed Abdulhadi Almatrafinak október 3-án, hogy hivatalos álláspontjukat kérje Ghaith Pharaonnal kapcsolatban.

 

14589605_1216011361804678_295733679385175813_o

A Juhász által közzétett belügyi háttéranyagban összefoglalták a 76 év körüli Ghaith Pharaonra vonatkozó fontosabb életrajzi adatokat, valamint az üzletember gazdasági tevékenységével kapcsolatos információkat.

Ebből kiderül, hogy Pharaon apja a szaúdi királyságot alapító Abd-el Aziz tanácsadója volt. Tanulmányait Franciaországban, Líbiában, Szíriában, Svájcban, majd az Amerikai Egyesült Államokban végezte, ahol végül a Harvardon olajipari mérnöki diplomát szerzett. A hetvenes és a nyolcvanas években, az USA-ban a második legnagyobb szaúdi befektetőnek számított. A Szaúdi Kutatás és Fejlesztés (REDEC) nevű cégével Ghaith Pharaon az olaj- és bankszektor egyik kulcsszereplője volt.

A megkeresés tartalmazza azt is, hogy Pharaon 17 évig szerepelt az FBI körözési listájának első tíz helyezettje között, miután strómanként érintett volt a Bank of Credit and Commerce International (BCCI) 1991-es összeomlásának botrányában, amely az USA egyik legnagyobb banki csalása volt, a kár összértékét 12 milliárd dollárra tették.

Az amerikai hatóságok Ghaith Pharaont elektronikus csalással, panamázásra való szövetkezéssel, bűnpártolással és felbujtással gyanúsították.

Azonossági információ és ujjlenyomat

A levélben jelzik azt is, hogy a szaúdi milliárdossal szemben indított FBI- és Interpol-körözések a mai napig érvényben vannak. Csakhogy három különböző születési dátummal – emiatt az Alkotmányvédelmi Hivatal többször kérte az FBI-t, hogy módosítsa a körözést, és egészítse ki azt „a felszínre került azonossági információval, illetve küldjék meg az érintett személy ujjlenyomatait”.

Miután ez megtörtént, egyértelművé vált, hogy Ghaith Pharaon azonos azzal, akit az FBI keres, és akinek a tevékenységéről, Magyarországra történő beutazásáról soron kívüli értesítést kértek. Az anyagban szerepel az a 2002-es francia parlamenti jelentés is, amely szerint Pharaon kapcsolatban áll terrorszervezetek – így az Al-Kaida – által használt iszlám pénzügyi hálózattal.

A Wikileaks-en 2012-ben közzétett Stratfor-levelek (The Global Intelligence Files) egyike Pharaont a szaúdi uralkodó elit megbízottjának írja le (“he is nothing more than a front man who does dirty things on behalf of Saudi Arabia”).

Magyarországon kilenc cég viseli Pharaon nevét, ezek mindegyikében Abu Namous van feltüntetve ügyvezetőként.

 

pharaon

Infografika: Céginfo.hu

A Juhász által nyilvánosságra hozott összefoglalóban külön kitértek Ghaith Pharaon magyarországi gazdasági tevékenységére. Így megírták, hogy a Pharaon 2014. november 18-án két céget alapított a jordán tiszteletbeli konzulátus, illetve a konzul, Zaid Naffa címén, az ügyvédje, Namous nevére.

A magyar Pharaon-cégek nagy értékű ingatlanokat vásároltak, például a seregélyesi Zichy-Hadik műemlék kastélyt vagy a Hermelin Termál Hotelként működő Apponyi Kastélyszállót.

Korábbi cikkeink a témában

A jó bevándorlók: arab, török és ázsiai üzletemberek az Orbán-család körül

Jordániai üzletember vásárolt meg egy Tiborcz Istvánhoz köthető ingatlancéget Postabank-székházastul

Milliárdos török üzletember a Tiborcz Istvánhoz köthető cégcsoportban

Most egy városligeti fasori villa került a miniszterelnök vejéhez köthető cégcsoporthoz

Tiborcz István ismerőse került az AMX HS Real Estate Kft. élére

Hatmilliárd forintba került volna a turai kastély felújítása, rejtőzködik az új tulajdonos

Már tíz éve is hatmilliárd forintba került volna a turai kastély felújítása from atlatszo.hu on Vimeo.

A Pharaon Group valamennyi cégének egyedüli cégjegyzésre jogosult tagja a már említett Ammar M. A. Abu Namous ügyvéd, aki a második legnagyobb jordániai bank, a Bank of Jordan felügyelőbizottsági tagja, illetve az abban részesedéssel rendelkező Al Pharaenah cégen keresztül Közép-Kelet- és Észak-Afrika egyik legnagyobb ügyvédi irodájának a tulajdonosa.

A Pharaon, Zaid Naffa és a jordán ügyvéd közötti közvetlen üzleti kapcsolatot a Jordan Decapolis Properties vállalkozás jelenti, amelynek Ghaith Pharaon az elnöke, a többiek pedig az igazgatósági tagjai.

Pharaon további magyarországi gazdasági érdekeltsége a 2015. december 17-én bejegyzett, gyümölcs- és zöldségkereskedelemmel foglalkozó  Prominence Food Zrt., amelynek többségi tulajdonosa a Pharaon-Gamma Kft., 15 százalékban pedig a magyar állam tulajdonában Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.

A magyar belügyi Pharaon-összefoglaló végén szerepel az, hogy a Pharaon Group 2016. március 17-én felvásárolta a Tiborcz Istvánhoz köthető AMX Nador House Hungary Kft.-t, majd átnevezték Pharaon-Kappára, és így a cégcsoport megszerezte a József nádor téri Postabank-székház épületét is.

 

A kapcsolati hálózat megjelenítéséhez kattints a képre!

 

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás