Cikkek

Gellérthegyi kertes villa felújításába kezdett Rogán Antal jobbkeze

 

Az Átlátszó birtokába került dokumentumok szerint Rogán Antal propagandaminiszter jobbkeze, a letelepedési kötvénybizniszben is közreműködő Kertész Balázs ügyvéd egy patinás, kertes gellérthegyi villa felújítását rendelte meg. Az értékes ingatlan egy két éve alapított svájci cég tulajdonában van, amely titkolja tulajdonosait. A telket még érdekesebbé teszi, hogy azon egy Pallasz Athéné szobor is található. Az építkezés információnk szerint több százmillió forintot emészthet fel.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Jó ideje tart már a villafelújítás egy gellérthegyi zsákutcában, a szomszédok nem nagy örömére. Az eklektikus stílusú épület rendbetételére értesülésünk szerint nem sajnálja a pénzt a gazdája: informátorunk több tízmillió forintba kerülő kerítésről, méregdrága csigalépcsőről, valamint Olaszországból rendelt, egyedi gyártású járólapokról beszélt.

 

Gellérthegyi kertes villa felújításába kezdett Rogán Antal jobbkeze from atlatszo.hu on Vimeo.

 

A villa – a tulajdoni lap alapján – tavaly óta a Rezeda 5 Ingatlanhasznosító Kft.-é, amely egy svájci társaság, a Bergavest Aktiengesellschaft CH érdekeltsége. A svájci cégnyilvántartás szerint a Bergavest AG 2014-ben alakult részvénytársaság százezer svájci frankos tőkével, ügyvezetője Osterhaab Andrea magyar állampolgár, részvényei bemutatóra szólnak, tehát titkolhatja tulajdonosait. Osterhaab Andreát megpróbáltuk elérni, de nem reagált a megkereséseinkre, így nem válaszolt arra a kérdésre sem, hogy kinek a cégét vezeti.

 

 

A Bergavest AG tulajdonosi hátterét illetően mégis támpontokat adhat, hogy kézbesítési megbízottja az a Karafiát Ügyvédi Iroda, amely eljár az V. kerület cégügyeiben, de ők működtek közre egy Deák Ferenc utcai épület értékesítében is. Karafiát Katalin irodája képviseli – a Hír TV beszámolója szerint – azt az offshore társaságot, amely a Hunguard Kft. tulajdonosa. Emlékezetes, ennek tulajdonosaival jegyzi Rogán Antal a digitális aláírással kapcsolatos találmányát. Az ügyvédi iroda egyébként a Rogán által vezetett Miniszterelnöki Kabinetirodának is dolgozott: jogi tanácsadásért nettó 6 millió forintot számláztak.

Bár a villa tulajdonosa a svájci társaság mögött rejtőzik, információink szerint Rogán Antal miniszter, volt V. kerületi polgármester jobbkeze, Kertész Balázs ügyvéd rendelte meg a felújítást. Informátoraink szerint ő jár el az építkezés ügyében, és az ő neve szerepel megrendelőként a kiviteli terv borítóján is.

Szerettük volna erről megkérdezni Kertész Balázst, de sem e-mailen, sem az irodai telefonszámán, sem a mobilján nem tudtuk vele felvenni a kapcsolatot, visszahívást is kértünk, de nem reagált a megkereséseinkre. Válaszolt viszont egy bizonyos Cseley Klára, aki a válasz tartalma alapján Kertész Balázs munkatársa lehet. A levél azt tartalmazza, hogy az „Ügyvéd Úrnak nincs tulajdonában gellérthegyi ingatlan”, továbbá, hogy mivel „a megkeresés alapját képező információ sem valós, így a továbbiakban az állítólag szomszédok általi felvetésekre, talán érthető módon nem kívánunk reagálni.”

A hölgy megjegyezte azt is, hogy ha a cikk valótlan információt tartalmaz, akkor minden jogi lépést megtesznek „ezen jogok védelmének, valamint az olvasók valós és tényszerű tájékoztatásának érdekében.”

Cseley Klára e-mailje után érkezett meg az Átlátszóhoz a Kariatida Stúdió Épülettervező- és Kivitelező Kft. vezetőjének a válasza, amelyben a Rezeda utcai ingatlan felújítását végző fővállalkozó arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy mint kértük, továbbította megkeresésünket és kérésünket egy beszélgetésre Kertész Balázs ügyvéd felé a Rezeda utcai villa igényes felújításával, és a kertben található Pallasz Athéné szoborral kapcsolatban.

 

IMG_1174

                     Szobor a kertben

 

Elértük a Rezeda 5 Ingatlanhasznosító Kft. ügyvezetőjét, Légár Balázst is. Miután elmondtuk, hogy a gellérthegyi villa tulajdonosával szeretnénk beszélni, és kértük, hogy segítsen ebben, annyit válaszolt, hogy ő nem sokat tud tenni, így a Pallasz Athéné szoborral kapcsolatos érdeklődésünkre sem tud felelni, de továbbítja a megkeresésünket Kertész Balázs ügyvéd felé.

Ki is Kertész Balázs?

Az ügyvédről az Átlátszó már többször írt. Jelenleg a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt.-ben igazgatósági tag. Rogán Antallal és Puskás Andrással még a fidelitasos időkben ismerkedett meg, és mindketten Óbudáról kerültek át az V. kerületbe. A III. kerületben Kertész Balázs helyi képviselő és kerületi Fidesz-elnök volt, Puskás András testvére, Puskás Péter (Fidesz) jelenleg is alpolgármester a kerületben. Puskás András egyébként Rogán V. kerületi alpolgármestere volt, most a Fidesz-közeli pénzpumpaként használt Exim Bank második embere, ráadásul a miniszter Pasa parkos szomszédja és családi ingatlanos tulajdonostársa.

Beszámoltunk arról is, hogy Kertész Balázst a Kulcsár-ügyben is emlegették, mert a K&H-féle brókerbotrányt vizsgáló parlamenti bizottság ülésén elhangzott, hogy ő lehetett a milliárdos sikkasztással vádolt bróker egyik fideszes kapcsolata. A büntetőeljárásból azonban Kertész Balázs teljesen kimaradt.

Kertész Balázs ügyvédként jelenleg a Kosik Ügyvédi Irodában tevékenykedik. A sajtóban többször megjelent, hogy ez az iroda dolgozik a kormányfő tanácsadójának tartott Habony Árpádnak, az iroda névadója az Átlátszó újságírójával is levelezett Habonyt képviselve. Legutóbb a Kosik Ügyvédi Iroda azzal tűnt fel a hírekben, hogy Tarlós István főpolgármester letiltotta, hogy a fővárosi közbeszerzési vállalatnak dolgozzon.

A Kosik ügyvédi Irodának azonban nem kell aggódnia, hogy munka nélkül marad, részt vesz ugyanis a letelepedési kötvénybizniszben, mégpedig a Rogán–Habony-érdekkör révén: az iroda a letelepedésre jelentkezők adminisztratív ügyeit intézi a Figyelő korábbi információi szerint ügyletenként 5000 euróért.

Korábbi cikkeink a magyar letelepedési kötvényről

Kínai ügyvéd is árulja a letelepedési kötvényt Pekingben

Lian Wang és Boros Attila árulhatja a magyar állampolgárságot a Kajmán-szigeteken

Nem tudja az ÁKK, kivel szerződött az államkötvények eladására

Egykori titkosszolga jegyzi az új magyar légitársaságot

A kaposvári tábornokper elsőrendű vádlottjának cégével társult a Sólyom Airways

Töröcskeitől a Sólyom Airwaysig: a letelepedési kötvények titokzatos útja

Továbbra is árulhatja a letelepedési kötvényt a Rogán által elmarasztalt szingapúri cég

Egykori Bibó-kollégista árulja a letelepedési kötvényeket Máltán

Volt bolgár kormánytag árulja a magyar letelepedési kötvényeket

Újabb cég árulhatja a magyar letelepedési kötvényt Ázsiában

A letelepedési kötvényekkel való üzletelés még 2012 végén pattant ki Rogán Antal fejéből, az ezt lehetővé tévő törvényt pedig az Index értesülése szerint éppen a Kosik Ügyvédi Iroda szövegezte meg. A kötvényüzlet révén azok, akik az Európai Unión kívüli harmadik országból érkeznek, és legalább 300 ezer euró névértékű, ötéves futamidejű államkötvényt vesznek, fél év után letelepedési engedélyt kapnak, és így szabadon mozoghatnak a schengeni övezetben.

A kötvénybiznisz abszolút nyertesei azok a közvetítők, akik a kormánytól kaptak lehetőséget a termék forgalmazására, és legtöbbjük a cikkünkben tárgyalt gellérthegyi villa valós tulajdonosához hasonlóan offshore cégek mögött rejtőzködik, ismeretlen marad. Ők az elmúlt években akár 50-60 milliárd forintot is kaszálhattak a kötvényüzleten.

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás