Cikkek

A panamai ügyészség szerint csaltak Welszék az offshore cégekkel – közreadjuk a vádiratot

Pontatlanok azok a sajtóban megjelent értesülések, amelyek szerint lezárta az V. kerületi kapitányság azt a nyomozást, amelyet Welsz Tamás hagyatékával kapcsolatban folytatott csalás és közokirat-hamisítás miatt. Az eljárásban gyanúsított lett a furcsa körülmények között elhunyt vállalkozó volt élettársa, Horthy Andrea. Első körben erre jutottak a nyomozók, majd utána elbizonytalanodtak abban, hogy kinek van igaza. Az érintettek szerint a rendőrségi meglátás változásában szerepe van annak, hogy a nő új párja az egyik fidesz-közeli milliárdos mindenese és ügyintézője, ráadásul a férfi rendőr volt, így duplán is jó kapcsolatokkal rendelkezik.

 

szulinap_superhero5 (1)

 

Akár még több évig is eltarthat annak tisztázása és a sértettek kárának rendezése azokban az eljárásokban, amelyek a 2014-ben furcsa körülmények között meghalt Welsz Tamás panamai cégszerzési ügyletei miatt indultak, továbbá az sem holnap rendeződik, hogy a férfi után hátrahagyott vagyonból kit, mi illet.

Vita alakult ki azon is, hogy a Charity March kft. kinek a tulajdona. Ismert, ezen a cégen keresztül vitt adományként mentőautókat Welsz Tamás Afrikába, illetve szervezte meg a Budapest-Bamako Ralit. A legutóbbi sajtóhírek szerint a rendőrség megszüntette a nyomozást, így Welsz egykori élettársa mindent vihet.

Ez azonban nincs így, mert az V. kerületi kapitányság Vizsgálati Osztályának határozata ellen panasszal élhet a feljelentő, a még kiskorú örökös törvényes képviselője, ami meg is történt.

Kapcsolódó cikkek

Welsz Tamás három éve milliárdos csalás nyomára bukkant Panamában – közreadjuk a feljelentését

Több eljárás folyik – bíróságon és rendőrségen is – Welsz Tamás hagyatékával kapcsolatban

Mészáros Lőrinchez közeli exzsaru sertepertél egy értékes budaörsi telken

Lássuk, miként nyomozott a rendőrség!

Az Átlátszó birtokában lévő feljelentés alapján egy Seychelle-szigeteken bejegyzett cég, a Cavalli Continental (CC) Ltd. részvényeinek tényleges őrzője az elhunyt Welsz Tamás volt. A társaság 2013 októbere óta volt a Charity March Kft. tulajdonosa. A vállalkozásban a férfi halálát követő napon az élettárs lett az ügyvezető.

A feljelentő szerint, mivel a részvények nem az élettársnál voltak, így a nő nem lehetett sem a Cavalli Continental tulajdonosa, sem annak képviseletére jogosult személye. Továbbá emiatt úgy vélte, az ltd. feletti rendelkezést igazoló dokumentum is hamis lehet. Ezt támasztotta alá a határozatban írtak szerint a CC létrehozásában közreműködött nemzetközi offshore cégszolgáltató, a Laveco Ltd képviselője, illetve a Charity March kézbesítési megbízottja. Vallomásaik után az élettársat meggyanúsították.

Mindezzel szemben a nő azt hozta fel, hogy 2012-ben jutott a tudomásukra, hogy a Laveco Ltd. által biztosított iratokat a Cavalli Continental létrehozásához nem a Seychelle-szigeteken állították ki. Ebből az következik – folytatódott az érvelés –, hogy azok a dokumentumok joghatás kiváltására nem alkalmasak. A helyzetet szerette volna Welsz Tamással együtt rendezni, ezért a Lavecóval meg akartak egyezni. Ez nem sikerült, ezért a továbbiakban egy szlovákiai ügynökség segítségével intézték a CC Ltd. ügyeit. 2013. szeptember 13-án pedig Komáromban Horthy Andreát bejegyezték ügyvezetőnek és a bemutatóra szóló részvények őrzőjévé vált.

A rendőrség ezek után idén május 17-én úgy döntött, hogy mivel nincs viszonosság alapján teljesítendő jogsegély a Seychelle-szigeteki hatóságokkal, a megkeresésükre sincs mód és a nyomozást megszüntették. Ennek fényében viszont nem igaz az a sajtóban megjelent értesülés sem, hogy a magyar hatóságok számára a szigetállamból semmilyen válasz nem érkezett. A határozatból ugyanis kiderül, hogy el sem küldtek oda kérdéseket.

A feljelentő ügyvédje be tudta szerezni, amit a rendőrök nem

A nyomozás lezárását nem fogadta el a feljelentő és ügyvédje révén panasszal élt. A szerkesztőségünknél meglévő iratban az örökös törvényes képviselője azt hozta fel, hogy ha elfogadják a gyanúsított érvelését, és a Laveco által szolgáltatott iratok hamisak, akkor a CC-vel kapcsolatban semmilyen ügyet nem lehet intézni, sem itthon, sem külföldön.

Amennyiben az mégis megtörténik, és bármilyen okirat keletkezik, akkor az hamis. Ebből adódóan az élettárs által hivatkozott komáromi cégpapírok is – jegyezte meg. Mindezt tovább vezetve pedig – a feljelentő szerint – a nő nem lehet a Cavalli Continental Ltd. ügyvezetője és a képviseletére jogosult embere.

A rendőrség a nyomozás során meg sem próbálta megkeresni a Seychelle-szigeteki hatóságokat – szerepel kiemelten a beadványban. Az ügyvédet viszont – mint hozzátette – semmi nem akadályozta meg, hogy beszerezze a hiteles cégiratokat, amelyek hiteles magyar fordítását benyújtotta a nyomozó hatóságnak.

A panaszban arra is felhívták a rendőrség figyelmét, hogy a CC Ltd-t törölték a kinti cégjegyzékből, mert 2013. december 31-ig nem fizette be az előírt díjakat. Ami alapján 2014. március 21-én Horthy Andrea nem is járhatott el a már megszűnt, vagyis nem létező cég nevében. Az ügyvéd mindezekre hivatkozva úgy vélte, jogos azon kérése, hogy folytassák a nyomozást.

Cáfol a Laveco

„Az ügyben a Laveco Ltd-t az érintett felek közül senki, de még a rendőrség sem kereste meg” – közölte a cég vezetője, Váradi László az Átlátszóval. Hangsúlyozta, 25 éves működésük alatt egyszer sem fordult elő, hogy cégek alakításához hamis papírokat szolgáltattak, és ha ezt tették volna, akkor a hitelességüket elveszítve pillanatok alatt eltűnhettek volna a piacról. „Először történik, hogy valaki ilyesmit állít.”

Váradi László elmondta, persze át lehet vinni egy társaságot a Lavecotól egy másik irodához, de ahhoz hozzá kell járulniuk, már pedig a Cavalli Continental Ltd-vel kapcsolatban nem került sor erre, minthogy nem is érkezett jelzés ilyen szándékról.

A Laveco vezetőjét megkérdeztük arról is, hogy tud-e arról, hogy a CC-t megszüntette a Seychelle-szigeteki cégbíróság, mert nem fizette az előírt adókat. Hangsúlyozta, erről nincs információja, de kint nem is értesítik az irodát automatikusan. Bár van online hozzáférésük a cégbírósági rendszerhez, de nem ellenőrzik nap, mint nap, hogy mi van a náluk lévő társaságokkal. Szerinte ugyanakkor a CC Ldt. még nem szűnt meg, egyelőre csak felfüggeszthették a működését.

„A kinti cégbírósági ügymenet alapján ugyanis nagyjából tíz év van arra, hogy a törlés előtt az adósságot rendezve a tulajdonos újraélessze a vállalkozást. A felfüggesztett státusz alatt viszont a cég semmilyen ügyletet nem köthet.”

Váradi László hozzátette azt is, hogy a hatóság részéről még nem keresték meg a Lavecót annak kiderítésére, hogy a Welsz-hagyatékon vitázó felek közül kinek van igaza az ügyben, azonban bármikor állnak a nyomozók rendelkezésére.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője, Bagoly Bettina az Átlátszó megkeresésére megerősítette, hogy a napokban érkezett meg a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészségre a panasz, amelynek elbírálását követően adható csak további tájékoztatás.

Hatósági csiki-csuki folyik egy Welsszel kapcsolatos másik ügyben is

Előző cikkünkben összefoglaltuk, hogy Panamában miként került eljárás alá az üzletember és párja, illetve, hogy vádemelésig jutott az ügy, Welsz Tamás halála miatt már csak Horthy Andreával szemben. A tárgyalás – információink szerint – idén el is kezdődhet. Említettük azt is, hogy egyes panamai offshore cégek megszerzésével a férfi valódi célja az volt, hogy az azok tulajdonában lévő magyarországi ingatlanokra és járművekre rátegye a kezét.

Egy a Welsz-ügyet ismerő, neve elhallgatását kérő szakértő az Átlátszónak azt mondta, hogy a csalás úgy történhetett, hogy a férfi hamis részvényekkel megjelent egy panamai ügyvédi irodánál, ahol annak ellenére, hogy látták, más a bejegyzett ügynöke a cégnek, nem vették fel azzal a kapcsolatot. Ehelyett a hamis részvényt elfogadták valódinak, és leváltották az ügyvezető igazgatókat a részvényt bemutató Welsz Tamásra és párjára, majd az új ügyvezetők módosították a bejegyzett ügynököt is a panamai cégbíróságon.

„Odáig már nem terjedt a szakértelmük, hogy rájöjjenek arra, az eredeti bejegyzett ügynöknél hivatalosan végig le vannak fűzve a bemutatóra szóló részvények tulajdonosainak adatai, illetve az eredetileg megküldött részvények másolatai, így nem volt nehéz dolga a panamai nyomozó hatóságoknak megállapítani, mi is történt valójában a részvényekkel.”

A panamai hatóság nyomozása és álláspontja

Az Átlátszónak megvan a közép-amerikai állam Közigazgatási Minisztériumának hétoldalas tájékoztatása, amelyet a kint folyó eljárásról kértek meg a Welsz által orvul megszerzett cégek valódi tulajdonosai ügyvédjük révén. A Panamai Első Kerületi Bíróság Második Számú Ügyészsége 2013. július 12-én a következő tájékoztatást adta:

 

 

A nyomozás közhitelesség elleni bűncselekmény (csalás) „feltételezett elkövetése miatt” tett feljelentéssel indult el. A hatósághoz forduló sértettek 2007-ben hozták létre az Acropolis Property Developments S. A-t és a Five Star Solutions S. A-t. Öt évvel később, 2012 augusztusában Welsz Tamás egy közjegyzői okirat alapján a részvényesek nevében eljárva kezdeményezte az igazgatótanács összetételének, a vezetőknek, és a rezidens ügynökök személyének megváltoztatását.

Az egyik ily módon megkárosított cégtulajdonos magától Welsz Tamástól, egy általa írt levélből értesült a változásokról, arról, hogy az üzletember lett az Acropolis Property új elnöke. Ez azért is ijesztette meg a sértettet, mert a panamai cég 55 százalékos tulajdonrésszel bírt a magyar IVS Invest Kft-ben, és a többségi szavazati jog alapján Welsz Tamás ebben a társaságban is változásokat hajthatott végre.

A sértett ezért gyorsan intézkedett, és megbízottja révén 2013. március 8-án megsemmisíttette a Welszék módosításait, így az igazgatótanács leváltását is.

Ezt követően azonban Welsz Tamás nem késett a válaszlépéssel: ismét kiutazott a közép-amerikai országba, és újra a saját nevére íratta a cégeket. Miután ezzel megvolt, eladta az egyik vállalkozás tulajdonában lévő

„Mercedes C500-ast mintegy 18 ezer dollárért, egy ingatlant 17 ezer dollár értékben, illetve az IVS Invest egyik befektetési csomagját, mely egy telekrész tulajdonának 55 százalékát jelenti részvények formájában, mintegy másfél millió dollár értékben.”

Mindezek alapján a közép-amerikai állam hatóságai szerint Welsz Tamás és párja elkövették az okirat-hamisítást.

Az eljárás közben Welsz Tamásék megszegték a panamai hatóságok által elrendelt ország elhagyási tilalmat és megszöktek Közép-Amerikából. Miután ez kiderült, elrendelték a férfi és párja Interpol-körözését. Amikor a magyar hatóságok intézkedtek velük szemben, kiadatási őrizetbe kerültek.

Panamába viszont nem kellett visszatérniük, mert állítólag Welsz Tamással köthettek egy alkut, amiből aztán kipattanhatott a szocialista Simon Gábor ügye, aki jelentős összeget tartott egy osztrák bankszámlán, és akinek a nevére kiállított bissau-guineai útlevelet találtak Welsznél.

A panamai eljárásra visszatérve – információink szerint –, a kinti hatóságoknál immár csak Horthy Andreának akkor kell megjelennie majd, ha elkezdődik a tárgyalás.

A panamai eljárás eredménye alapján a sértettek úgy gondolták, hogy a kinti dokumentumok is igazolják, Welszék elkövették a bűncselekményt, és a papírok segítségével itthon is gyorsan lezajlik majd a nyomozás, és a vállalkozásokat orvul megszerző páros mindkét tagja gyanúsított lesz. Már csak azért is, mert a magyar hatóságoknak nem csak a kinti bűntettekről számoltak be, hanem arról is, hogy álláspontjuk szerint a Panamában megszerzett hamis tartalmú közokiratokat itthon is felhasználták több hivatalos helyen. Ami által a sértetteknek saját állításuk szerint százmillió forintnál nagyobb káruk keletkezett.

Hogy ebből mit látnak viszont, nem tudni. Egyelőre az eljárás jelenlegi állása sem nekik kedvez. Hiszen Welsz Tamás meghalt, élettársa pedig megúszta, hogy ebben az ügyben gyanúsítottként hallgassák ki. A büntetőeljárást ugyanis 2015. április 2-án arra hivatkozva szüntették meg, hogy a hatóság rendelkezésére álló adatok alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése és az eljárás folytatásától sem várható eredmény.

Milyen hibákat találtak a feljelentők a rendőrség munkájában?

Ez ellen természetesen a sértettek panasszal éltek. Egyikük – az Átlátszó információi szerint – sérelmezte, hogy hiába csatolták a nyomozati anyaghoz a Panamában, 2013. október 31. napján kelt „vádirat” magyar nyelvű fordítását, amellyel már nem csupán a feljelentés meglétét igazolták – állításuk szerint –, hanem azt a tényt is, hogy a néhai Welsz és élettársa ellen Panamában már le is folytatták a nyomozást és a vádemelés is megtörtént.

A sértett szerint az igazukat bizonyító szükséges okiratok a rendőrség rendelkezésére állnak. Úgy tudjuk, hogy azért van, ami hiányzik a paksamétából. A cégek részvényeiről van szó, amelyek a társaságok vagyonát magukban testesítik meg, és amelyet csak szakértőknek adtak volna oda, de ilyen nyomozati cselekményt nem rendeltek el az eljárásban.

A rendőrség viszont éppen azzal indokolta az eljárás megszüntetést, hogy nem volt lehetőségük az eredeti részvények beszerzésére, „a másolatban rendelkezésre álló részvények vonatkozásában szakértő kirendelése nem volt indokolt, mivel eredeti dokumentumok híján a szakértői vélemény nem megalapozott”.

A nyomozást megszüntető határozat tartalmazza azt is, hogy a nyomozó hatóság szerint az ügyben nem lehetséges a panamaiak megkeresése. Az Átlátszó információi szerint ugyanakkor előfordult, hogy maga a rendőrség hivatkozott arra, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ irodáján keresztül be tudtak szerezni Panamából információkat. Erre lehetőség van még jogsegély keretében az Igazságügyi Minisztérium révén vagy – a vonatkozó rendelkezések alapján – a Legfőbb Ügyész által is.

Sajátos a rendőri hozzáállás arra vonatkozóan, hogy a papírok nem szerezhetőek be a közép-amerikai államból, hiszen fentebb már írtunk arról, hogy Welsz Tamás és élettársa az ellenük kiadott Interpol elfogatóparancs miatt bíróság előtt álltak Magyarországon, hogy kiadatásuk ügyét elbírálják. A kiadatásra végül nem került sor, és azt a döntést éppen külföldről érkezett okiratokra való hivatkozással hozták meg.

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás