Cikkek

A Közgép-vezér és fidesz-közeli ügyvédek luxusingatlanokat vásároltak Uruguayban

 

Atlanti óceáni kilátással vett luxusingatlant Uruguay fővárosában „Miklos Nemeth” magyar állampolgár: a jelek arra utalnak, több mint véletlen névazonosság lehet közte és az oligarcha-háború kitörése után a kiérdemesült Orbán-kedvenc, Simicska Lajos érdekeltségében álló Közgép Zrt. vezérigazgatója, Németh Miklós között. Hasonló a helyzet több kormány-közeli ügyvéddel, akik szintén Montevideóban üzletelnek. A közpénz olajozott szervezettséggel, méghozzá egy, a Panama-papírokban is szereplő helyi off-shore-közvetítő cég segítségével, Dél-Amerikában veszti el közpénzjellegét – ez sejlik föl az Átlátszó kutakodásából.

 

300_tamogatoi3

 

Harapós csodacsatár, jövedelme 90 százalékát jótékony célra fordító (tavaly óta ex-) elnök, legalizált marihuána – az átlagos európai hírfogyasztónak ezek a toposzok ugranak be Uruguay nevét hallva. Akadnak ugyanakkor magyar vállalkozók, akiknek a dél-amerikai – helyi léptékkel kicsi – ország egyéb előnyei kelthették fel az érdeklődését: a 12 ezer kilométer távolság, külföldiek számára csak korlátozottan nyilvános hivatali adatbázisok (ingatlan-nyilvántartás, cégnyilvántartás). Mindez annak az ígérete: az avatatlan kíváncsiskodók elől rejtve maradhat az idáig utaztatott pénz.

Próbálkozott errefelé több-kevesebb sikerrel a 2014-ben titokzatos körülmények között, rendőrségi autóban rosszul lett, majd meghalt szélhámos-koronatanú Welsz Tamás is, aki azonban a hírekkel ellentétben nem volt uruguayi állampolgár, úgy tudjuk, „csak” a tartózkodási engedélyt sikerült megszereznie. A Welszhez hasonló ügyeskedőknek az is Uruguay mellett szólhat, hogy a dél-amerikai ország és Magyarország között nincsen bűnügyi jogsegélyegyezmény kiadatásra.

Ráadásul az okosan befektetett vagyon busásan fialhat a messzi Délen. Az ingatlanok árát például hagyományosan nem a helyi pénznemben, uruguayi pesóban rögzítik, hanem USA dollárban, a jelenlegi árfolyamtrend pedig nagyon is az ingatlantulajdonosoknak kedvez. Vásárolni ennek ellenére alapvetően még mindig olcsón lehet – legalábbis az európai ingatlanárakhoz képest (az uruguayi árak a magyarországiakat közelítik, a hirdetéseket böngészve).

Tehát adott egy messzi, döcögős bürokráciával terhelt, ám az „átlagos messzi országokhoz” képest szuperbiztonságos, szokásaiban, jogrendjében európaias ország (lásd még a „Dél-Amerika Svájca” közhelyet) – nem rossz ötlet a pénzmentésre.

Az Aquarius nevű, négy éve épült luxus-lakóház éppen ilyen befektető-csalogatónak tűnik. A 96 lakásos társasház a Ramblán, Montevideo partmenti főútján fekszik. A hirdetések tengeri kilátással népszerűsítik a lakásokat – bár a „tenger” ebben az esetben a Río de la Plata folyó torkolata és az Atlanti-óceán találkozását jelenti. A Malvin negyed, ahol az épület található, az egyik legdrágább a városban, s tovább srófolhatja az árakat, hogy az Aquarius minden elképzelhető fényűzéssel felszerelt: beltéri uszoda, szauna, edzőterem, tengeri panorámás jakuzzi és 24 órás biztonsági őrség szolgálja a lakók kényelmét és nyugalmát.

Ám még ezen luxuslakások közül is kiemelkedően drága vétel volt – összevetve az ingatlanos hirdetésekkel legalábbis – csaknem 740 ezer dolláros (több mint 200 millió forintos) árával az a penthouse-intaglan, amit az Átlátszó birtokában lévő dokumentumok szerint 2014 januárjában vásárolt meg Németh Miklós magyar állampolgár.

 

aquarius.anon1

 

A montevideói ingatlannyilvántartásban rögzített egyéb személyes adatok (például ex-felesége neve) alapján nagyon úgy fest, az ingatlan tulajdonosa azonos Németh Miklóssal, a Közgép Zrt. vezérigazgatójával. Akad azonban, ami sehogyan sem stimmel: az uruguayi papírok szerint az Aquariusban lakást vett Németh lakcíme szintén montevideói, az uruguayi főváros óvárosában egy 2006-ban felújított XIX. század végi műemlék-épületben található.

Németh, akit a Közgépben emailen, központi telefonszámon és a társaság szóvivője útján is kerestünk, egyelőre nem igyekezett segíteni a tisztánlátást, más módszert kellett tehát kieszelnünk az ellentmondások feloldására.

Mindenesetre nem ő lenne az egyetlen Közgép-főnök, akinek az oligarcha-háborúként emlegetett Simicska-Orbán hadviselés kezdete óta tett külföldi ingatlanbefektetéséről értesültünk.

Korábbi cikkünk Nyerges Zsolt Közgép-elnök madeirai ingatlanügyeiről

Oligarchaélet a G-nap után: Zsolt Nyerges, a madeirai hitelező

Az óvárosi ingatlan – Németh „lakcíme” – tulajdonosai szintén magyarok. A csinos ház tulajdoni lapja bonyolultabb ugyan, mint egy mesterszintű sudoku-rejtvény, az azonban biztosnak tűnik: az ingatlant 2010-ben megosztották, a délkeletre néző szárny egy évvel később került egy magyar család érdekeltségébe. Pécsváradi János ügyvéd és két gyermeke: Ákos Tamás, illetve a szintén ügyvéd Anna Luca lettek a tulajdonosok.

Pécsváradiék a magyar állampolgár „Ivan Szavo”-nak adták tovább az ingatlant 2013-ban.

 

sarandi.tullapa

 

Az új tulajdonoshoz a montevideói ingatlannyilvántartás csupán egy magyar útlevélszámot ad meg azonosító személyes adatként. Forrásaink az uruguayi fővárosban ugyanakkor az interneten fellelhető fényképek alapján kétely nélkül beazonosították az illetőt: ő Szabó Iván ügyvéd, a Fidesz pártalapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány alapító okiratának kidolgozója, az Országos Választási Bizottság volt KDNP-s delegáltja.

Szabó irodája révén 2010 óta több tucatnyi közmegrendelés – elsősorban a belügyi és a földművelésügyi tárca megbízásai – ellátója. Szabó korábban elsősorban Pintér Sándor korábbi érdekeltsége, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt., valamint fideszes városok közműcégeinek jogászaként, elsősorban a 2009-es pécsi vízműeinstand kulcsszereplőjeként vált ismertté.

Az iroda honlapján a névadóról szóló portrécikk büszkélkedik: az azóta a közlő Stop.hu megszűnése miatt „eredetiben” elérhetetlen írás címe: a Fidesz ügyvédje.

Egy furcsa pár Montevideóban

Levélben kérdeztük őt is – ahogyan Pécsváradi Jánost és Némethet is – az állítólagos uruguayi üzletek hátteréről, de egyelőre nem kaptunk választ egyik megkeresésünkre sem. Holott a történet izgalmas lehet: az oligarcha-háború egyik nagy vesztese a kormánybizalmas befolyásos háttérember ingatlanába cuccolt Montevideóban, legalábbis papíron így fest a helyzet.

Némethnek ugyan csak töredéktulajdona volt a Közgépben – amelyben azonban, G-nap ide vagy oda, alighanem akad még vagyon: éveken keresztül, még a háborús 2014-ben is tízmilliárd fölötti osztalékot termelt a tulajdonosoknak, akiknek a hátterében – és ezt történetesen éppen egy Németh által szignált nyilatkozatból derült ki annak idején – Simicska Lajos áll.

Az infrastruktúra-beruházások piacán otthonosan forgolódó forrásaink Némethet Simicskáék abszolút bizalmasának mondják. Akadnak, akik emlékeznek, hogy előfordult, többször is megszakított egy-egy munkamegbeszélést, hogy egyeztessen telefonon vele vagy Nyergessel.

Németh az első Orbán-kormány idején, 2001-ben Nyergessel egy időben került be a Dunaferr Dunai Vasmű igazgatóságába, ahol gazdasági második ember lett. Még gazdasági versenytársai, illetve az Orbán-Simicska-tarolást ellenszenvvel figyelők is elismerik szakmai kvalitásait – s ezzel magyarázzák egyebek mellett, hogy szükség volt a szakértelmére a Közgép felfuttatásánál is. 2004 óta a központi Simicska-vállalat első embere.

Általánosan elterjedt a nézet az építőiparban, hogy Simicskáék ugyan tudatosan futtatták fel a valaha gyakorlatilag ismeretlen Közúti Gépellátó Vállalat utódát, de nem elégedtek meg a busás állami megrendelésekkel, adtak arra, hogy alapvetően profin el is végezzék a munkát. Ehhez volt szükség Némethre, aki most a nehezebb időkben is kitart a cég mellett.

Az Orbán-Simicska háború tényleges veszteségeinek kalkulálásához valóban szükséges lesz megismerni a 2015-ös pénzügyi beszámolót (a 14-est tavaly június végén tették nyilvánossá), de az már most is látszik, hogy jelentősen visszaestek – igaz, volt honnan – a társaság állami megrendelései.

Építőipari források szerint ugyanakkor közgépes berkekben általánosan elterjedt a nézet, hogy „csak 2018-ig kell kibírniuk” – ami, ha igaz, arra enged következtetni, hogy egy esetleges kormányváltás, vagy ami politikai szempontból reálisabbnak tűnik: koalíciós Fidesz-kormány esetén visszaférkőzhetnek a mézesbödönhöz.

Úgy tudni, az alámerülés-kibekkelés céges vezénylésében szintén kulcsszerepet szánnak Némethnek a Közgép tulajdonosai.

A hadviselés ugyanakkor még mindig nem tűnik totálisnak, s erre nem csak a Szabó-féle uruguayi „albérlet” enged következtetni. Bár Németh a jégkorong sportszövetség éléről önkéntesen távozott a G-nap után, így az általa is felfuttatott sportág mostani dícséretes vb-szereplését már csak nézőként élvezhette, a Németh-tel bizalmas nexust ápoló Dávid Ilonát ugyanakkor nem cserélte le az állami tulajdonos a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatói posztjáról.

A tartózkodási engedélytől a Panama-papírokig

Az eddig tudomásunkra jutott mozaikokból az sejlik föl: a magyar üzletemberek uruguayi aktivitása akár még intenzívebb is lehet. A Pécsváradi-család feje és ügyvéd lánya például, ellentétben a többiekkel, nem magyar útlevéllel igazolta magát, hanem úgynevezett „cédula de identidad”-dal (CI), ami ideiglenes tartózkodási engedélyt (residencia entramite) igazoló dokumentum.

Az engedély megszerzése megkönnyíti az adminisztrációt is, ráadásul fontos állomás lehet a későbbi letelepedés, esetleg állampolgárság megszerzésében. Értesüléseink szerint más magyaroknak is sikerült CI-hez jutniuk az utóbbi időben.

A Pécsváradi családfő tűnik a magyar üzletemberek egyik fontos Uruguay-elosztójának. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint mindössze 5 magyar vállalkozásban volt valaha is tulajdona uruguayi cégnek – kettőnek egyébiránt. Mindkettő – a Fulek SA és a Darleck Investment SA – kézbesítési megbízottja Pécsváradi János.

A Fulek és a Darleck is ugyanazon a címen, Montevideo óvárosában található a 25 de Mayo utcában a 467-es számon – egyébiránt pár perc sétára a Szabó-Németh-Pécsváradi-féle műemlékháztól. A címen egy helyi könyvelési tanácsadó cég is működik, amely egyebek mellett céges ügyintézéseket is vállal. Ráadásul a montevideói ingatlan-nyilvántartás szerint itt található a Pécsváradi család lakcíme is.

Ennek az uruguayi cégnek, a Fernandez Secco & Asociados-nak dolgozik az a közjegyző, bizonyos Fernando Brusco, aki mind a Németh-féle (Aquarius), mind pedig a Pécsváradi-Szabó-féle óvárosi ingatlanok ügyeit egyengette. A Fernandez Secco & Asociados mint off-shore közvetítő szerepel a Panama-papírokban is.

 

secco

 

Az off-shore-tanácsadó székhelyétől (és a Pécsváradi-család kamucímétől) alig egy sarokkal odébb, a Bartolome Mitre utcában pedig Szabó Iván „lakik” – legalábbis a tulajdoni lap adatai szerint.

Pécsváradi szintén ügyvéd lánya, Pécsváradi Luca Anna elvégzett egy egyéves kurzust a Montevideói Egyetemen (utóbbi egy egyházi fenntartású magánintézmény, „az” állami egyetem Montevideóban az Universidad de la Republica).

Pécsváradi Anna Luca a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda ügyvédi társulásának tagja. A Sárhegyi és Társa irodát a mai napig Fidesz-közelinek tartják számon ügyvédberkekben. Zsákszámra nyertek állami megbízásokat, egyebek mellett a Sukoró-perben képviselhették a magyar államot, náluk ügyvédbojtárkodott mások mellett Papcsák Ferenc volt elszámoltatási biztos, majd zuglói polgármester (jelenleg a Magyar Nemzeti Bank fb-elnöke), az iroda névadója, Sárhegyi Zoltán pedig fideszes színekben megbízott tag a Nemzeti Választási Bizottságban.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás