Cikkek

Titkolt kormányhatározat alapján épülhet a szombathelyi stadion 4,3 milliárd forinttal drágábban

Eredetileg 8,8 milliárd forintot szántak az új szombathelyi stadionra, de a legalacsonyabb ajánlat is 13,1 milliárd volt. A kiíró önkormányzati cég ügyvezetője úgy döntött, ennyiért is szerződik: egy 5,6 milliárd forintot ígérő minisztériumi levélre, illetve az abban szereplő kormányhatározatra hivatkozott. Csakhogy az egy úgynevezett 2000-es, vagyis nem nyilvános kormányhatározat. A stadiont a Swietelsky-ZÁÉV konzorcium építi: az előbbi testvércége éppen a szombathelyi Haladás névadó szponzora, utóbbi pedig Budapesten is kapott megbízást stadionépítésre.

 

banner2_mozgo_2

 

Ahogy azt lehetett látni a költségvetési tervekből, 2016 valóban a stadionok éve lesz Magyarországon: szeptemberre elkészül az MTK új otthona, áprilisra lebontják a székesfehérvári Sóstói Stadiont, nemrég pedig kihirdették a szombathelyi stadion kivitelezésére kiírt eljárás nyertesét, és a munkagépek az elmúlt napokban neki is estek a lelátóknak.

Szombathelyen nagyot álmodnak, a kiírás szerint a 8656 ülőhelyes, teljesen fedett lelátójú stadionnal együtt egy 500 nézőt befogadni képes kézilabdapályát és egy gyakorló csarnokot is magába foglaló sportkomplexum épül a városban.

A tavaly október elején indult eljárás végén nettó 13,1 milliárd forintos ajánlatával a Swietelsky Magyarország Kft. és a ZÁÉV Építőipari Zrt. Swizáv elnevezésű konzorciuma nyerte el a munkát. A beruházó a helyi önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló Haladás Stadionkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft., a Swizávnak tizennyolc hónap alatt kell felépíteni a sportkomplexumot.

Az osztrák tulajdonú Swietelskyt – meglehet, alaptalanul – azon cégek közé szokták sorolni, amelyek a 2010-es kormányváltás után egy időre hátrébb sorolódtak az állami megrendelések terén. Szombathelyen mégsem lepődtek meg nagyon a stadionépítő kihirdetésekor: 2015 januárjában ugyanis az anyavállalat egyik magyarországi cége, a Swietelsky Vasúttechnika Kft. lett a városi futballcsapat, a Haladás névadó támogatója, a tavaszi idényben már Szombathelyi Swietelsky-Haladás néven indult a csapat.

 

 

A Swietelsky ügyvezetőjeként az a Homlok Zsolt jelentette be a megállapodást, aki 2013 óta a Haladás VSE elnöke is – az önállóan működő futballcsapat mellett a sportklub többi szakosztálya is az új sportkomplexumban kap majd helyet.

Felcsút felől jön a segítség

A Haladást a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. működteti – a cégben tavaly márciusig a város önkormányzata volt a többségi, Halmai Gábor és Illés Béla egykori válogatott labdarúgók cége, a Halmill Kft. a kisebbségi tulajdonos. Tíz százalék alatti részesedéssel bír a cégben a magánszemélyek által birtokolt Haladás Marketing Kft. is.

A Haladás a legkisebb költségvetésű csapat az NB.I.-ben, és bár drámai problémák nem merültek fel, a csapatnál folyamatosak voltak a finanszírozási gondok: az utolsó két lezárt üzleti évben kétszer is NAV-végrehajtás alatt állt a csapatot működtető vállalkozás.

Mivel a jelenlegi feltételrendszerben saját gazdálkodási tevékenységéből a Haladás sem tud rentábilisan működni, a tulajdonosok tulajdoni hányaduknak megfelelően vállaltak befizetési kötelezettséget a bevétel kiegészítése végett: 2015-re a Halmill Kft. 150 millió forintot. Kérdés persze, miből állta volna a cehhet a két focista cége, mikor a Halmill árbevétele sem érte el még soha a 100 milliót sem. Igaz, a megállapodás szerint a tulajdonosok által a csapatnak hozott szponzori támogatás is e kötelezettség teljesítésének számít.

Egy városban elterjedt történet szerint a Swietelsky érkezése előtt néhány hónappal egy meccsen maga Orbán Viktor nyugtatgatta a futballcsapat akkor még kisebbségi tulajdonosait, Illést és Halmait, hogy az osztrák tulajdonú cég hamarosan szponzor lesz, és ezzel megoldódhatnak a klub anyagi gondjai. Futballista körökben közismert, hogy a miniszterelnök jó viszonyt ápol a két egykori válogatott játékossal.

Így is lett: több forrásból származó információnk szerint a Swietelsky a 2015-ös szezon második felében 150 millió forinttal támogatta meg a klubot. Az összeget azonban nem közvetlenül a klubot működtető Haladás Kft., hanem Illés és Halmai cége, a Halmill Kft. kapta, majd fizette be a fent emlegetett tulajdonosi kötelezettségvállalás teljesítéseként. Értesülésünket érdeklődésünkre Illés Béla, a Halmill tulajdonos-ügyvezetője is megerősítette, hozzátéve, hogy a Swietelsky ezen túlmenően is támogatta a klubot.

Tavaly március végén a tulajdonosi szerkezet is megváltozott – a Halmill Kft. 37,7 millió forint befizetésével tőkeemelést hajtott végre, ezzel 75 százalékos többségi tulajdonos lett a Haladás Kft-ben.

De más módon is érkezett támogatás a miniszterelnök környezetéből. Tavaly új hirdető tűnt fel a Haladás-stadionban: a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft. Az évi 6 milliárdos forgalmakat produkáló cégben 2015 júniusa óta tulajdonos Mészáros Lőrinc és Szíjj László, valamint a Körösaszfalt Zrt.

Az pedig csak a véletlen műve, hogy a bajnokság utolsó fordulójában a Puskás Akadémia elleni győzelem révén vált biztossá, hogy a Haladás megmenekül a kieséstől.

Engedékeny riválisok

Nem új szereplő stadionfronton a Swizáv másik tagja, a ZÁÉV sem: tavaly egy másik konzorcium vezetőjeként 6,31 milliárd forintért elnyerte az MTK Hidegkuti Nándor Stadionjának kivitelezését.

A zalaegerszegi székhelyű, a vezérigazgató Peresztegi Imre tulajdonában álló ZÁÉV-et már a Simicska-Orbán konfliktus nyílt kirobbanásakor úgy emlegették, mint a Közgép utáni időszak egyik potenciális főszereplőjét a magasépítési közbeszerezések terén. A ZÁÉV az MTK-stadiont a West Hungária Bauval, a Várkert Bazár kivitelezőjével építi – ez a cég vette meg Tiborcz István érdekeltégét az Elios Zrt.-ben.

A WHB is elindult a szombathelyi közbeszerzésen, ezúttal a soproni FÉSZ Zrt.-vel párban, de alulmaradt. Ugyanakkor a WHB és a szombathelyi tenderen győztes Swietelsky viszonyára inkább a szoros együttműködés, mint a rivalizálás jellemző: az elmúlt három évben 27 milliárd forintot meghaladó értékben, tucatnyinál több tendert nyertek el együtt konzorciumban.

Ugyancsak ajánlatott tett a Haladás-stadion kivitelezésére a Strabag – szintén osztrák hátterű cég leányvállalatán, az STR Építő Kft.-n keresztül érdekelt a székesfehérvári stadionépítésben, január közepétől nettó 148 millió forintért bontja ott a lelátókat. A felállás nagyon hasonló a szombathelyihez, hiszen a fehérvári arénában játszó Videoton kiemelt támogatója a Strabag.

Kapcsolódó cikkek

A mezszponzor Strabag cége bontja Garancsi klubjának stadionját

Hogyan lett a 8-ból 50 milliárd forint? – Így kúsztak az egekbe a vizes-vb költségei

Garancsihoz köthető cégek nyerték a legtöbb közbeszerzést tavaly – itt a toplista

A szombathelyi eljárás két vesztes indulója információink szerint elég furcsán bukta el a tendert. A Strabag-MLL ajánlatát azért nem vették figyelembe, mert az hat pontban nem felelt meg a felhívásban közölt feltételeknek: így bizonyos alkalmassági minimumkövetelmények esetében nem töltötte ki a szükséges nyilatkozatokat, illetve „nem húzta alá a megfelelő szövegrészt aszerint, hogy kíván-e kapacitást nyújtó szervezetet igénybe venni” az alkalmasság igazolására, vagy nem”, egyebek.

A közbeszerzési bajnok Strabag esetében nem is a hiányosságok a meglepőek, inkább, hogy a cég a kitűzött határidőre nem nyújtott be hiánypótlást. A West Hungária Bau és a FÉSZ Zrt. konzorciumát kétszer is hiánypótlásra szólították fel: először eleget tettek ennek, másodszorra viszont már nem.

Jó, akkor plusz 5 milliárd

A Haladás-stadion közbeszerzésével azonban akad ennél jóval nagyobb bökkenő is: az érintettek körében köztudott, hogy a szombathelyi beruházásra 9,6 milliárd forintot hagyott jóvá a kormányzat még 2013-ban az 1896/2013. kormányhatározattal. Ezt az összeget azóta sem módosították, sőt, ugyanezt rögzítette a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. és a Szombathely önkormányzata közötti, jelenleg is hatályos támogatási szerződés.

Bár a közbeszerzési ajánlat nem tartalmazott becsült értéket, úgy tudjuk, a kiírók 8,8 milliárd forint körüli értékkel kalkuláltak.

Valaki azonban nagyon benézhetett valamit, mivel a legalacsonyabb beérkezett ajánlat is 13 milliárdról szólt. Pedig a kormányhatározatban kirendelt közbeszerzési tanácsadóról, az állami BMSK Zrt.-ről, és a stadionfejlesztő cég vezetőjéről, Szondy Szilviáról nem lehet azt mondani, hogy nem láttak még ilyen beruházást, hiszen például a debreceni Nagyerdei Stadion-projektben is részt vettek együtt.

A sokmilliárdos különbözet már novemberben kibukott, amikor beérkezett a három ajánlat és mindegyik 14 milliárd körüli összegről szólt, számolt be a Rangadó.hu. Ekkor kötelezték hiánypótlásra az ajánlattevőket.

A Nyugat.hu januári cikkéből kiderült, hogy a stadionfejlesztő cég vezetője a problémával november végén megkereste az NFM-et. Január 6-i keltezéssel kapott választ az minisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárától, Jenőfi Györgytől, miszerint az

„Egyes állami és önkormányzati sportinfrastruktúra-fejlesztési beruházások forrásszükségleteinek biztosításával kapcsolatos intézkedésekről szóló”, 2041/2015 számú kormányhatározat 1. pontja értelmében a szombathelyi építkezésre 2017-ben még legfeljebb 5,6 milliárd forint többletforrást biztosítanak.

De titokban

A helyi sajtóban ezt a kormányhatározatot nevezték rögtön titkos kormányhatározatnak, de ez erős félreértés, bár tény, hogy nem található meg a Magyar Közlönyben. A valóban titkos kormányhatározatok az ún. háromezresek, ez biztos nem az. Az is biztos, hogy létezik a határozat, de az valószínűleg a 1144/2010 (VII.7.) kormányhatározat 79. pontja alapján született, a kormány illetékes tagja számára feladatot kijelölő határozat, amit nem kell a Közlönyben közzé tenni.

A talányos kormányhatározattal kapcsolatban megkerestük az NFM-et is, a kommunikációs főosztály az alábbi választ adta:

„A kérdéses határozat az ún. 2000-es határozatok közé tartozik, amelyek a kormány tagjai számára jelölnek ki feladatot, nem nyilvánosak, ezért a Magyar Közlönyben nem jelennek meg.”

Csakhogy van itt is egy kis bökkenő. Közzé nem tett, feladatkijelölő határozat nem tartalmazhat pénzügyi kötelezettségvállalást. Ebből következően vagy nem lehetett volna kétezres kormányhatározatban rendelkezni a kérdésben, vagy pedig – és ez a valószínűbb – a Kormány döntése nem tartalmaz kötelezettségvállalást, csak felhívja a fejlesztési minisztert, hogy majd tervezze be a költségvetésébe ezt az 5,6 milliárd forintos többletforrást.

A stadionfejlesztő cég vezetőjének ez így is elég biztosítéknak tűnhetett, mert január 8-án a Swietelskyt megnevezve győztest hirdetett. Az azonban csak január 20-án, a városi közgyűlés zárt ülésén vált egyértelművé, hogy Szondy Szilvia milyen rejtélyes forrásokra alapozva hozta meg a döntést. A közgyűlés baloldali tagjai – köztük a stadionfejlesztő cég felügyelőbizottsági elnöke, Czeglédy Csaba – az ülés után hevesen kritizálták a döntést:

„Bűnben fogant ez a beruházás, és tocsog a korrupcióban”

A közgyűlési többség korábban nem vette napirendre a közbeszerzési eljárás ügyét, miután elfogadta Szondy Szilvia azon érvét, miszerint folyamatban lévő közbeszerzésről zárt ülésen sem adhat tájékoztatást.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a stadionépítő cég vezetőjét, kérdéseinkre az alábbi választ kaptuk:

„Társaságunk a szombathelyi sportcélú beruházás kapcsán a lezárult közbeszerzési eljárás kapcsán fennálló közzétételi kötelezettségének eleget tett (Közbeszerzési Értesítő, közbeszerzési adatbázis), az érdeklődők ezen közzétett dokumentumokból tájékozódhatnak. Az ezen dokumentumokban találhatóakon kívül egyéb információt sajtónyilatkozatban nincs módja társaságunknak adni.

A megkötött szerződés fedezetét a 1896/2013. korm. határozat és a 2041/2015. korm. határozat adja, a 2041/2015. korm. határozat nyilvánossága vagy titkossága tekintetében nem az ajánlatkérő a kompetens. A közbeszerzési eljárásban azért a SWIZÁV konzorcium nyert, mert a közbeszerzési eljárásban előírt bírálati szempont szerint ő adta az összességében legelőnyösebb ajánlatot.”

Bárhogy is alakult a beruházás költsége, és bármennyire is titokzatos a finanszírozás, a forgatókönyv kezd ismerős lenni: a stadion-projekt az eredeti összegnél ötven százalékkal magasabb áron valósul meg, és az egyszereplősre zsugorodott közbeszerzés eredményeképp olyan cég lesz a kivitelező, amelyiknek a tulajdonosa szponzorként már jelen van a létesítményt használó futballcsapatnál.

Csepregi Botond

Címlapkép: Unger Tamás / vaol.hu. Az infografikán szereplő adatok forrása a CRCB közpénzkereső portálja.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás