Cikkek

Félmilliárdos oktatási pályázatot nyert az Orbán-kormányt bíráló szociológus cége

Az Oktatási Hivatalnak az LMP szakpolitikusa által kifogásolt szerződései között van egy, az oktatási közbeszerzéseken már korábban is sikeresen szereplő céghálózat, de szerepel az Orbán-kormányt korábban többször keményen bíráló Krémer Ferenc szociológus egyszemélyes cége is.

 

banner2_mozgo_2

 

A szerződéslistát Hadházy Ákos, a Lehet Más a Politika (LMP) antikorrupciós szóvivője hozta nyilvánosságra február 4-én. A húsz oldalas dokumentumban (PDF) rengeteg tétel szerepel, a néhány tízmilliós szerződésektől a félmilliárd forintos projektekig.

A rendszerkritikus szociológus

Alvállalkozókkal valósította meg az Oktatási Hivatal 564,5 millió forintos tenderét szakértői kapacitás biztosítására az egyszemélyes Merkel Konzulent Zrt. – közölte a cég vezetőjeként jegyzett Krémer Ferenc szociológus az Átlátszóval. Hozzátette: a projekt tavaly év végén lezárult, illetve, hogy annak csak egy része valósult meg.

Hogy ez alatt pontosan mit értett Krémer Ferenc, nem részletezte és ennél többet nem is volt hajlandó nyilatkozni. Így nem tudni, hogy a több mint félmilliárdos keretösszegből mennyit használtak fel.

Többek között folyamatmenedzsereket, közoktatási szakértőket, trénereket, képzési asszisztenseket, informatikusokat, tutorokat, pedagógiai értékesítési szakértőket és adatfeldolgozó operátorokat kellett a Merkel Konzulentnek biztosítania. Az Oktatási Hivatal a kiírás szerint úgy látta, hogy a feladatok ellátásához minimálisan 238 szakértőre lehet majd szüksége.

Hadházy Ákos a Magyar Narancsnak nyilatkozva azt mondta, hogy a Merkel Konzulent Zrt. tavaly szeptemberben kapta a megbízást, „amikor már alig volt néhány hónapjuk a szolgáltatás nyújtására, és szinte ellenőrizhetetlen, hogy tényleg volt-e teljesítés”.

A XIII. kerületi székhelyű társaságot 2014 októberében jegyezték be a cégnyilvántartásba. A Merkel Konzulent Zrt. jól indult: már alapítása évében nyolcmillió forintos nettó árbevétel mellett 3,7 millió mérleg szerinti eredményt könyvelhetett el. A cég tavaly november 17-én tag lett a Trinova Hungary Szolgáltató Zrt-ben, mégpedig 50 százalékot meghaladó szavazati joggal.

Krémer Ferenc cégének nyertessége azért is érdekes, mert a Rendőrtiszti Főiskolán (ma Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar) 2012-ig tanító szociológus mindig is bírálta a Fidesz-kormányt. Állítólag éppen ez vezetett oda, hogy eltávolították állásából, miután a 168 órának adott interjúban kritikus véleményeket fogalmazott meg a hatalommal szemben.

Az Átlátszónak adott interjújában 2013-ban Krémer arról beszélt, hogy az akkor életbe lépett új Büntető Törvénykönyv szigorításai teljesen elhibázottak.

 

kremer

 

“Büntetni mindig könnyebb” – interjú Krémer Ferenc rendészetszociológussal az új Btk.-ról

A HVG-nek is nyilatkozott Krémer Ferenc több alkalommal is. 2012-ben annak adott például hangot, hogy szerinte a belügy irányításának kultúrája totálisan csendőrkultúra jellegű. A hvg.hu-nak 2013-ban arról is beszélt, hogy hazánkban nem túl rózsás a helyzet a korrupciós ügyek felderítésével kapcsolatban.

Visszatérő nyertesek

A Hadházy-féle szerződéslista alapján tucatnyi pályázaton nyert az E-Animations Zrt., a szoftver tervezéstől a kutatás-fejlesztési tevékenységen keresztül szakértők biztosításáig. A VS.hu egy korábbi cikke szerint az E-Animations egy 2012-es digitális tananyagpályázaton öt városban is nyertesnek bizonyult. A pályázatokra ugyanazt a három céget, az E-Animationst, a Paralel Consultingot, és az InfoCont kérték fel mindenhol.

A Paralel tulajdonosa, Garab Szabolcs, korábban az E-Animations tulajdonosa volt, a Paralel 2014. április és 2015. március között 243 millió forint értékben szerződött szakértők biztosítására az Oktatási Hivatallal. Hadházy táblázata szerint az E-Animations összesen nagyjából 700 millió forint értékű megbízást nyert, míg jelenlegi tulajdonosával, a miskolci Honor Kft.-vel 283 millió forint értékben kötöttek keretszerződést szakértők biztosítására.

 

 

És a többiek

Az Eruditio Zrt. leginkább kutatás-fejlesztési projektekben vett részt, a szerződéseinek összege 420 millió forint. Ahogy arról a Népszabadság még 2014-ben írt, az Eruditio tulajdonosa Horváth Tamás, aki 2012 februárjáig a Bethlen Gábor Alapnál dolgozott döntés-előkészítőként, és távozása hónapjában a BGA 12,5 millió forintos megbízást adott Horváth cégének.

A VTK Innosystem Kft. 648 millió forint értékben szerződött az Oktatási Hivatallal főként hazai és nemzetközi mérésekhez kapcsolódó füzetek érkeztetésére, csomagolására, kódolására.

A 2016. január 1-jétől megszűnt Educatio Kft., amely a felsőoktatási felvételit bonyolította le, és amelynek szerepét mostantól az Oktatási Hivatal veszi át, 3,3 milliárd forinthoz jutott.

Nem kapott túl sok megbízást, mindössze hármat, de így is 225 millió forinthoz jutott az Országalma Étterem Kft., amely a parlament éttermét üzemelteti. A szerződések tárgya catering, terembérlet és konferencia helyszínek bérlése volt.

Kapcsolódó cikkek

“Sokakkal ellentétben már becsülöm Simicskát” – Hadházy Ákos az állami és önkormányzati korrupcióról

A világ legdrágább Opel Corsája és a Belügyminisztériumhoz közeli irodaház – így ver hidat a munka világába az Országos Roma Önkormányzat

Cikkünk nyomán: Nyomozás indult Tiborcz István cégének közbeszerzései miatt

A Hadházy által kigyűjtött tendernyertesek között ismerősként üdvözölhetjük a Shortcut Communications-t is, amely arról nevezetes, hogy 2008 óta két tucat alkalommal nyert közbeszerzést, a jelentős részt 2013 és 2015 között, összesen 353 millió forint értékben.

Dolgoztak többek között a Velencei-tavi Kistérségért Alapítványnak, a MANK-nak és az akkor még az L. Simon László által elnökölt Velencei-tó és Térsége Fejlesztési Tanácsnak. A cég összesen 52 millió forint értékben végzett kommunikációs feladatokat az Oktatási Hivatalnak.

D. Kovács Ildikó – Csikász Brigitta

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás