Cikkek

Több száz millió forintból dübörög a fideszes klientúraépítés Szlovákiában

54 millió forintot ítélt oda a Bethen Gábor Alapítvány a Sine Metu Polgári Társulásnak a szlovákiai „Tusványos” néven ismert gombaszögi tábor területéül szolgáló, tízezer négyzetméteres krasznahorkai kemping megvásárlására és felújítására. Az eset kapcsán betekintést kaphatunk a Fidesz határon túli klientúraépítésébe és a határon túli civil világ einstandolásába is.

Krasznahorkaváralja utoljára a környék szimbólumát jelentő krasznahorkai vár tetőszerkezetének leégésével került be 2012 márciusában a magyarországi köztudatba. A vétlen elkövetők roma származása miatt a környéken kiéleződött a helyi szlovákok és magyarok, illetve a roma közösség közötti viszony.

A helyi konfliktusokról szóló hírek mellett a kelet-szlovákiai település jó híréről évek óta a vár alatt található, a falu tulajdonában álló kemping területén megrendezett, a szlovákiai magyar fiatalok egyik legnagyobb nyári rendezvénye, a Gombaszögi Nyári Tábor gondoskodott.

Ez a nyári esemény a csehszlovákiai magyar közélet megszületésével egyidős. Ma a szlovákiai magyar kisebbség legkeletibb kulturális-társadalmi rendezvénye. A több mint nyolc évtizedes hagyományokra visszanyúló (cseh)szlovákiai magyar nyári táborozásnak egy közös jellemzője, hogy politikai rendszerektől függetlenül az egyetemi fiatalság szervezte meg. Mostanáig.

A tábort mai formájában, a jelenlegi helyszínen 2005 óta tartják meg, 2009 óta Orosz Örs, akkor még a prágai Ady Endre Diákkör elnöke szervezésében.

De ki ez az Orosz Örs?

Az 1985-ös, szlovákiai születésű Orosz prágai tanulmányai után tért vissza Szlovákiába. Közéleti tevékenységét egyetemista szervezetekben kezdte, 2005 óta a Diákhálózatban tevékenykedett, 2009-től már a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője.

2011-ben megalapította a Sine Metu Polgári Társulatot (SMPT), amely tevékenységi köre, a hivatalos leírás szerint, civil érdekérvényesítés, oktatás. A gyakorlatban ez kezdetben a Gombaszögi Nyári Tábor lebonyolítását jelentette.

A magát civil szervezetnek nevező jogi személy tevékenységét szoros együttműködésben végzezte a Diákhálózattal és más szlovákiai magyar egyetemista klubokkal, valamint a tábor hivatalos  honlapját is működteti.

„A szervezők egyértelműen egy pártpolitikailag független, az önkéntességen és az együttműködésen alapuló tábor – fesztivál – szabadegyetem jellegű rendezvényért tevékenykednek” – írja egy szervező gombaszögi tábor hivatalos oldalán.

Ezt az állítást aztán árnyalta, hogy a 2012-től szlovák állami támogatásban részesülő táborra 2013-ban már a magyarországi Bethlen Gábor Alap is kifizetett kétmillió, 2014-ben egymillió forintot.

De nem Gombaszög volt az egyetlen nyári rendezvény, amelyet 2013-tól Szlovákiában a BGA támogatott: az MKP ifjúsági csoportja, a Via Nova által szervezett Martosi Szabadegyetem számára is utaltak 2013-ban kétmillió, 2014-ben ötmillió forintot.

A civil pártpolitikus

Orosz ott van a 2009-ben megalapított, magukat “informális, civil fórumnak” nevező Szlovákiai Magyarok Kerekesztalának (SZMK) létrehozásánál, és mint az ernyőszervezet megválasztott jelöltje 2014-ben már Szlovák Kormányhivatal Kisebbségi Bizottsági tagja.

Bár Orosz civil szervezőként határozza meg magát és tevékenységét, azt az Átlátszónak sem tagadta, hogy a dunamocsi MKP tagja. “Fiatalon léptem be a pártba, és nem szüntettem meg párttagságom, noha tevékenységem már nem kapcsolódik szorosan a párthoz” – mondja.

Mindeközben a fiatal civil politikus Budapesten is barátokat talált, és bátran használta is őket: Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke anyagi segítségével szülőfalujában, Dunamocson zászlószentelést hozott össze.

2015 nyarán Németh kiemelkedő külpolitikai, nemzetpolitikai tevékenységért Lőrincz Csaba díjjal tüntette ki Oroszt, aki nem sokkal később mégis visszatért a pártpolitikába. Októberben  jelentették be: Orosz az MKP országos listájának 9. helyén indul a 2016-os szlovákiai országgyűlési választásokon.

A jelölt ennek ellenére megpróbálta továbbra is fenntartani a politikától távol álló civil imázsát, amivel több közvetlen munkatársának és a gombaszögi tábort szervező diákkörök nemtetszését is kiváltotta.

De Orosz nem engedett elképzeléséből, egyik régi harcostársával, a Diákhálózat éléről még időben, 2015 áprilisában lemondott elnökével, Bóna Zoltánnal és két másik jelölttel együtt megalapították a Fiatal Függetlenek (FF) csoportot, amely ezen a néven az MKP-n belül elkülönülve – vállalva a pártelnökkel való konfliktusokat is – önálló kampányba kezdett a parlamenti bejutásért.

Az MKP listás részvétel bejelentése után került nyilvánosságra, hogy Oroszék 54 millió forint támogatást nyertek el a BGA-tól.

A 2014-es év támogatásához képest megötvennégyszerezett támogatásról Orosz az Átlátszónak azt mondta, manipulatívnak tartja a megközelítést, mivel nem a tavalyi összeg megsokszorozásáról van szó, hanem egy évek óta folyamatban lévő, gondosan előkészített konkrét projekthez nyertek támogatást, amely egyszeri alkalom és lehetőség arra, hogy Kelet-Szlovákiában maradhasson a legnagyobb hazai magyar rendezvény.

Korábban a szlovákiai Parameter.sk hírportálnak úgy nyilatkozott, mivel a helyi önkormányzat semmilyen fejlesztést nem hajtott végre a kemping területén, ezért lépni kényszerültek. A most elnyert támogatási összeg révén jelentős fejlesztésekbe tudnak kezdeni, mert az irreálisan magas összegű bérleti díjak mellett nem engedhetnek meg több saját forrásból finanszírozott karitatív jellegű fejlesztést a területen.

Krasznahorka: döntés elhalasztva

“Ha Orosz úr irreális összegnek tartja a háromezer euró bérleti díjat, akkor én erre azt mondom, hogy nevetségesen alacsony összegért, alamizsnáért bocsátjuk a kempinget a gombaszögi tábor számára” – nyilatkozta az Átlátszónak Bollo Péter (Híd), Krasznahorka település polgármestere, aki egyébként személy szerint örülne, ha egy olyan vállalkozás üzemeltetné a területet, amely nyereséget hoz a településnek.

A polgármester szerint nagy kérdés, mikor jönne ez vissza a falunak, hiszen vannak olyan prioritások, amelyeket figyelembe kell vennie.

„Ez a terület a krasznahorkaiaké, fontos, hogy számukra is bevételt hozzon egy esetleges tulajdonoscsere”

Oroszék egyébként korábban is próbálkoztak már a terület megvásárlásával, de azt akkor a krasznahorkaváraljai képviselő-testület elutasította. A tervek szerint a helyi önkormányzat költségvetési bizottsága november elején tárgyalta volna az ügyet. Ez a testület ajánlhatja a képviselő-testületnek, hogy árverésre bocsátják-e a területet vagy sem, tájékoztatott a fejleményekről Krasznahorka polgármestere.

Döntés végül nem született a bizottsági ülésen, a szavazást elhalasztották.

Az Átlátszó információi szerint képben van az önkormányzatnál Oroszékon kívül egy másik érdeklődő is – Bollo polgármester a felvetésre csak annyit mondott, ők a település számára lehető legjobb ajánlatot fogadhatják el. Hozzátette: bárki is legyen az új tulajdonos, szigorú szabályoknak kell megfelelniük.

Amennyiben a szerződésbe foglalt tervezett beruházások nem valósulnának meg, öt év után a terület visszakerülhet a település birtokába.

Ha kíváncsi a gombaszögi tábor részletes látványtervére, kattintson ide.

Orosz egyébként a jelenlegi kemping teljes felújítását ígéri, amely szezonális üzemben működő, regionális marketing-, és több nyelven színvonalasan kommunikáló turisztikai központként üzemelne a jövőben.

Az Átlátszó kérdésére, miszerint mi a garancia a beruházás megvalósulására, Orosz elmondta, hogy a gombaszögi tábor, a vár és a Felvidék jövője iránti elkötelezettségük, és az, hogy ígéreteiket eddig mindig betartották.

Arra a felvetésre, miszerint a BGA által megítélt pénz értesülésünk szerint csak a beruházás mintegy felét fedezné, Orosz úgy reagált, hogy a maradék összeget kölcsönből és saját forrásból fedeznék.

Megnyíló budapesti pénzcsapok

Természetesen nem önmagával a szlovákiai szabadegyetem és nyári tábor magyarországi támogatásával van a probléma, hanem a támogatások politikai egyirányúságával, és a beígért beruházások esetleges elmaradásával, mint ahogy az történt Romániában, a tusványosi tábor esetében.

Ott 150 millió forintot kapott tavaly a Bethlen Gábor Alaptól a szabadegyetem főszervezője, a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány a tusványosi kemping felújítására. Az Átlátszó Erdély Félmillió euróból újították fel a Tusványos budiját? című cikkéből kiderül, mi létesült ebből.

A 2015-ös anyagi támogatások nagyságáról 2014 októberében tárgyalt Potápi Árpád, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Közösség Pártja (MKP) pozsonyi székházában civil szervezetekkel, egyházi vezetőkkel és az MKP vezetőségével.

A megbeszélés kiemelt témája hivatalosan a szlovákiai magyar oktatás helyzete és a magyarországi támogatások folyósítása volt. A máskor mesterségesnek tűnő politikai törésvonalalak mentén egymással vitázó, MKP-közeli szervezetek ott ültek egymás mellett a budapesti pénzosztó államtitkár előtt.

A bumm.sk összeszámolta: 2015-ben a Bethlen Gábor Alapon keresztül több mint félmilliárd forintot osztottak szét a szlovákiai magyar kultúra és oktatás támogatása címén pályáztatás nélkül, ami több mint tízszerese a pályázaton kiosztott 46 millió forintnak.

A támogatott szervezetek nagy többsége Szlovákia „Civil Összefogás Fóruma (CÖF)”, a Szlovákiai Magyar Kerekasztal (SZMK) tagja, amely szervezet önjellemzése szerint egy „nyitott, politikai pártoktól független, önkéntes és informális intézmény”.

Az SZMK és a BGA pénzosztási praktikái alapján viszont úgy tűnik, hogy a budapesti kormányzathoz feltétlenül lojális csoportokat képviselő fedőszervezetről van szó. Tagjai a sokszor MKP-s, volt MKP-s, vagy MKP-közeli személyeket takaró egyszemélyű polgári társaságoktól a nagyobb, országos lefedettségű hálózatokig terjed.

Kapcsolódó cikkek

Irredenta pólós srácok öltönyben – magyar nemzeti radikalizmus Szlovákiában II.

A Klapka Kommandó utódai – magyar nemzeti radikalizmus Szlovákiában I.

2015-ben a nagyobb SZMK-tagszervezetek a korábbi évekhez képest is jelentős nagyságú anyagi támogatásban részesültek Magyarországról.

Az MKP-közeli Csemadok 224 millió 400 ezer forint, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége 70 millió forint, a Fórum Kisebbségkutató Intézet 38 millió forint, a Pro Civis Polgári Társulás 40 millió forint és a Szlovákai Magyar Televíziósok Szövetsége 47 millió forint támogatást kapott a BGA-tól, nemzeti jelentőségű intézmény címszó alatt.

Egyedi kérelem alapján a Duray Miklós féle Szövetség a Közös Célokért 50 millió forint, a Szlovákiai Magyar Írók Társasága 7 millió forint és a Pázmáneum Polgári Társulás 2 millió forint támogatásban részesült a nemzeti jelentőségű intézmények keretéből.

Ők nem az SZMK tagjai, de a 2014. novemberi MKP-Potápi pénzosztó megbeszélésen ott ültek az egyébként Duray által korábban „lekommunistázott” SZMK tagjai mellett. De az SZMK tagja még a Durayékkal jó kapcsolatot ápoló Via Nova csoport, a gombaszögi tábor szervezésében részt vállaló Diákhálózat és az Orosz Örs által alapított Sine Metu PT is.

Fideszes nemzetpolitika – minden áron, Szlovákiában is

Szlovákiában a Fidesz hivatalos partnere a szlovák parlamenten kívüli Magyar Közösség Pártja (MKP), míg a többségében szlovákiai magyar szavazókkal a pozsonyi parlamentbe juttatott Híd (Most) vegyespártot Budapest nem tekinti partnernek az ún. nemzetpolitikai kérdésekben.

2010 óta a parlamenten kívüli MKP már kétszer nem jutott vissza az országos törvényhozásba (2010: 4,33%; 2012: 4,28%), a Híd-Most párt viszont a szlovák törvényhozás stabil tagja.

A jelenlegi közvélemény-kutatások alapján míg a vegyespárt a Fico-kormányt leváltani készülő jobboldali ellenzék egyik vezető ereje lehet, addig az MKP-t továbbra is a bejutási küszöb (5 százalék) alatt mérik. Az MKP számára sorsdöntő lehet a 2016-os választás.

Az MKP különleges helyzete megmutatkozik a párt és a párthoz közeli szervezetek támogatásában is, mivel a parlamenti bejutás határán táncoló pártnak minden szavazatra szüksége lehet a nemzeti radikális szavazóktól a konzervatív gondolkodású, mérsékeltebb szavazókig. Ehhez, úgy tűnik, Budapest minden anyagi támogatást megad, de a showt helyben kell garantálni.

Bőtös Botond

Címlapkép: rozsnyovidek.sk

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 872 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

A 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás