Cikkek

Papcsák Ferenc bukása előtt két nappal kötött 400 millió forintos szerződést

A birtokunkba került szerződés értelmében a kerületi közétkeztetést végző Hungast-Mecsek Kft. – amely 2011-ben hirtelen, hirdetmény nélküli közbeszerzéssel kapott megbízást Zuglóban – évi 200 millió forintért üzemelteti az iskolai tálalókonyhákat. Ezt a tevékenységet, az ételek tálalását az önkormányzat intézményei eddig maguk végezték, október 10-én viszont Papcsák a Hungast-Mecsek Kft.-t bízta meg a feladattal.

2011 nyarán a XIV.kerületi önkormányzat hirtelen szerződést bontott a közétkeztetést addig ellátó Junior Zrt.-vel, majd hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést írt ki a feladatra, amelyet végül három cég, az Elamen Kereskedelmi és Vendéglátó Kft., a Sodexho Magyarország, és a Hungast-Mecsek Kft. kapott meg. A Hungast-Mecsek ügyvezetője, Kérfalusi Attila akkor megerősítette a HVG azon információját, hogy Esztergomban főznek, és onnan szállítják az ételt Zuglóba – ez érthető módon nem tetszett a helyieknek, és minden bizonnyal nem is a legköltségkímélőbb, és ételminőségi szempontból a legjobb megoldás.

2012 végén a Papcsák Ferenc által vezetett kerület önkormányzata a szolgáltatás javulása érdekében a közétkeztetés ellátására már csak a Hungast-Mecsek Kft.-vel szerződött, amely két alvállalkozó, korábbi zuglói konkurensei, az Elamen Zrt. és a Sodexho (illetve az utóbbi résztulajdonában lévő Zóna Vendéglátó Kft.) bevonásával látta el a megbízást 2013. január 1-től. Ám furcsamód a szülők az előző évhez hasonlóan továbbra is elégedetlenek voltak az ételek minőségével és mennyiségével, ezért még ételkóstolással egybekötött megbeszélésre is sor került a cégvezető, a jegyző, és a szülők részvételével.

Főzéstől a tálalásig

2014-ben is Hungast-Mecsek Kft. végzi a közétkeztetést Zuglóban, sőt ősszel ismét rájuk mosolygott a szerencse: egyedüli ajánlattevőként ők nyerték a 21 db XIV.kerületi , főzőkonyhával nem rendelkező iskola tálalókonyháinak üzemeltetésére kiírt közbeszerzést. Vagyis a Hungast-Mecsek a saját maga által előállított tízórait, ebédet, és uzsonnát fel is tálalja az iskolásoknak, és ezért évi nettó 158, vagyis bruttó 200,660 millió forintot fizet neki a zuglói önkormányzat.

A tálalást eddig az intézmények dolgozói végezték, őket az önkormányzattal kötött szerződés értelmében a Hungast-Mecsek Kft. alkalmazza tovább. A diákoknak tehát a daragaluskalevest és krumplifőzeléket ugyanazok a konyhásnénik fogják kiporciózni, csak közben az önkormányzat átadta őket és évi 200 millió Ft-ot a Hungast-Mecsek Kft.-nek. Az rejtély, hogy ez az érdekes konstrukció miért éri meg a zuglói önkormányzatnak, de birtokunkba került a szerződés, amely további meglepetéseket tartogat.

Az egyik legszebb rész a megállapodásban az, hogy „Közétkeztető” néven emlegetik a főzést és mostantól a tálalást is ellátó Hungast-Mecsek Kft.-t, mintha nem saját magától, hanem egy harmadik féltől kellene átvennie a kiszállított ételeket.

kozetkezteto

Szerepel a szerződésben az is, hogy a Hungast-Mecsek 120 napon belül köteles (!) az általa átvett tálalókonyhákra vonatkozó, nettó 20 millió forintos fejlesztési/felújítási tervet készíteni, és benyújtani jóváhagyásra az önkormányzatnak, ami 30 napon belül jóváhagyja, vagy szükség esetén módosítja a tervet.

De kétségkívül az a történet leggyönyörűbb momentuma, hogy a szerződést 2014.október 10-én, két nappal az önkormányzati választás előtt írta alá a céggel az akkor még polgármester Papcsák Ferenc. Viszont a megállapodás szerencsére nem 25 évre, „csak” 2017.augusztus 31-ig szól, és egy alkalommal meghosszabbítható öt évre.

Fidesz-közeli tulajdonos

A Hungast-Mecsek Kft. sikerére magyarázatot adhat a tulajdonosi viszonyok ismerete. A cég a Hungast Holding Zrt. tulajdonában van, amelynek egy másik tagja, a Hungast Dél-Magyarország Kft. 2012-ben a pécsi közétkeztetésre kiírt pályázatot nyerte el 10 éves időtartamra, pedig ajánlata 76 millióval drágább volt, mint a versenytársáé.

A Hungast Holding Zrt. tulajdonosa az S-Food Kft., amely György Tamás és testvérei tulajdonában van. György Tamás – György Zoltánnal együtt – korábban tulajdonosa volt annak az Aquaplus Kft.-nek, amely a sajtóban „a jobboldali önkormányzatok első számú fürdőépítőjeként” híresült el, és amely alapítója volt az Aqua Holding Kft.-nek, amelyben 2006 és 2010 között tulajdonos volt Bánki Erik, a Fidesz volt dél-dunántúli pártigazgatója, volt fideszes EP-képviselő, jelenleg országgyűlési képviselő, a párt turizmus- és sportguruja.

Kubatov Gábor elhíresült listás hangfelvételén róla is beszélt: „mi a legnyugodtabban ültünk ott a Bánki Erikkel, a Bánki Erik azt mondta: Gábor, 38 000 szavazatunk lesz. 36 500 lett.” Bánki 2010-ben a HVG-nek azt mondta, noha György Zoltán „jó barátja”, maga semmit nem tesz az Aquaplus sikeréért, tulajdonszerzésével pedig csak annyit szeretne (szeretett volna), hogy akkor is legyen munkája, ha politikai pályafutásának vége szakadna. Nos, ez egyelőre nem történt meg, és a György-testvérek tulajdonában lévő Hungast sikere is töretlen, kiváltképp Zuglóban, hála Papcsák Ferencnek.

 

Erdélyi Katalin

(Fotó: Balogh Róbert, zuglóilapok.hu)

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Megosztás