Cikkek

Egykori Pintér-cégek, a Századvég és a Mahir is jól szerepelnek az értékhatár alatti közbeszerzéseken

Pintér Sándor belügyminiszter egykori érdekeltségei, a kitiltási botrány kapcsán emlegetett Századvég, és a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Kft. is nyert olyan közbeszerzésen, amelynek előzetesen becsült értéke érdekes módon csak néhány (tíz)ezer forinttal maradt el a 25 millió forintos közbeszerzési értékhatártól. Így a megbízásokat nyílt verseny helyett meghívásos alapon oszthatták ki.

2014 júliusában már beszámoltunk arról, hogy számos állami hivatal és cég igen kreatívan használja a közbeszerzési törvényt. A jogszabály 122.§-a lehetővé teszi ugyanis, hogy az ajánlatkérő hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást indítson, ha az árubeszerzés vagy szolgáltatás becsült értéke nem éri el a 25 millió forintot, vagy az építési beruházás becsült értéke nem éri el a 150 millió forintot. Mivel a jogszabály visszaélésekre is lehetőséget adhat, korábbi cikkünkben összegyűjtöttük a 25 milliós értékhatárt a lehető legjobban megközelítő pályázatokat.

Kreatív közbeszerzések: egy forint híján 25 millió

A 25 milliós értékhatárt sokféleképpen lehet megközelíteni, mi a Közbeszerzési Értesítőből három kategóriát gyűjtöttünk ki: 24,9 millió, 24,99 millió és 24.999.999 forint. A bátrak, a merészek és a vakmerők. Igen, egész sokan vannak olyan ajánlatkérők, akik a 25 milliós limitnél csupán 1 (egy) forinttal kevesebbet írnak a becsült összeg rovatba, majd meg is kötik is a szerződést erre az összegre a meghívottak szűk köréből kikerülő győztessel. Tovább az előző cikkre.

Jól szereplő egykori Pintér-cégek

Ekkor tűnt fel az, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nem csak hogy szívesen alkalmazza ezt a kiskaput, de több esetben ugyanazoknak a cégeknek adott ilyen módon megbízást: a Pajzs Biztonságvédelmi és Üzemeltető Zrt.-ek és a PFM Zrt.-nek. Mindkét társaság a korábban Pintér Sándor belügyminiszter érdekeltségi körébe tartozó Pajzs-cégcsoport tagja.

2011-ben az MFB épülettakarításra adott megbízást a Pajzsnak, 24.999.999 forint értékben, pontosan 1 forinttal az értékhatár alatt. 2012-ben ugyanekkora értékben a PFM kapott megbízást. A cég 2013-ban is jól szerepelt közbeszerzéseken, ekkor két megbízást is kapott a banktól, épülettakarításra, illetve kézbesítési és küldeménykezelési feladatok ellátására, egyaránt 24.990.000 forint értékben. 2014-ben ugyanez volt a felállás, ugyanezekkel a feladatokkal és ugyanekkora értékben. Azért a Pajzs sem maradt megbízás nélkül, ők a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-től kaptak megbízást őrző-védő szolgáltatásra, a szerződés értéke 24.990.000 forint volt.

 

A két egykori Pintér-cég ennél nagyobb összegű tendereken is sikeresen indult. 2014-ben a PFM két másik céggel, az Elit Security Group Kft.-vel és a Ferander Kft.-vel kapott megbízást a Kőbányai Vagyonkezelőtől takarítási és üzemeltetési feladatokra, összesen kicsivel több mint 20 millió forint értékben. A Pajzs az N-Sec Vagyonvédelmi Kft.-vel együtt vigyázhat a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. épületére és láthatja el a recepciós feladatokat 16 millió forintért, valamint egyedül vigyázhat az FGSZ Földgázszállító Zrt. objektumaira mintegy 425 millió forintért. A Pajzs és a PFM közösen is nyertek közbeszerzést, a Kelet-Őr Plusz Kft.-vel együtt a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től, 20,8 millió forintos megbízást kaptak.

Századvég és Mahir

Az értékhatárt csak egy kevéssel el nem érő pályázatok között további érdekeseket is találunk, ugyanígy jutott megbízáshoz például az amerikai kitiltási botrány kapcsán emlegetett Századvég Gazdaságkutató Zrt. A cégtől a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) rendelt tanulmányt befektetési stratégiája kialakításához, a szerződés eredetileg becsült összege 24.990.000 forint volt, az összeg tehát alig 10 ezerrel forinttal maradt el a közbeszerzési értékhatártól. Így viszont lehetőség nyílt arra, hogy a nyertest hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban válasszák ki. A Századvégtől megpróbáltuk elkérni a kérdéses tanulmányt, azt azonban nem küldték meg nekünk, mondván:

“A tanulmányok tekintetében jelenleg peres eljárás van folyamatban, amelyben az elsőfokú ítélet meghozatalára november 20. napján kerül sor. A bíróság jogerős döntéséig nem nyújtunk tájékoztatást.”

A megbízás részleteiről érdeklődtünk az MNV Zrt.-nél is, tőlük azt kérdeztük, hogy ki és mi alapján határozta meg a szerződés becsült értékét, ki ajánlotta a Századvéget lehetséges partnerként, és miért éppen őket találták a legmegfelelőbbnek. Választ egyelőre nem kaptunk.

A Századvéghez hasonló szisztémában jutott megbízáshoz a Simicska Lajoshoz köthető Mahir Kft. – a Magyar Turizmus Zrt. reklámajándékok, eszközök beszerzésére és emblémázására keresett megfelelő partnert, a megbízás összértékét előzetesen 24.900.000 forintra becsülték. A Mahir Kft. ügyvezető igazgatója, Horgos Andrea szerint annak, hogy ők kapták a munkát, nincs köze ahhoz, hogy a cég Simicska Lajos érdekeltségébe tartozik. Mint írta:

“Az együttműködés kizárólag kölcsönös szakmai alapokon nyugszik, és nincs köze Társaságunk tulajdonosi szerkezetéhez. A megbízást az Mtzrt Amc (Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum – a szerk.) vezérigazgatóságától kaptuk. A megbízóval és annak jogelődjeivel már 1996 óta folyamatosan együtt dolgozunk.”

Győri Tibor egykori üzlettársa

Hirdetmény nélküli tárgyalásos eljáráson jutottak megbízáshoz Győri Tibor egykori üzlettársának, Dombrádi Krisztiánnak az érdekeltségei is. Győri korábban Orbán Viktor tanácsadója volt, majd államtitkár lett a Miniszterelnökségen. Győri és Dombrádi a Budapest Riport Kft.-ben dolgozott együtt, a cégből Orbán bizalmi embere 2010-ben szállt ki.

A két Dombrádihoz köthető vállalkozással – a HumanReport Kft.-vel és a vele közösen induló Pátria Nyomda Zrt.-vel, melynek 2012 februárjáig ugyancsak tulajdonosa volt Dombrádi a Pátria Invest nevű cégén keresztül – 2014 elején kötött keretszerződést nyomdai szolgáltatásokra a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt., az árat előzetesen az értékhatárnál 10 ezer forinttal kevesebb összegben, 24.990.000 forintban határozták meg.

“A közbeszerzés becsült értékét a korábbi évek tapasztalatai, és az előreláthatólag felmerülő nyomdai szolgáltatási igények alapján állapítottuk meg.”

– közölte megkeresésünkre a NUSZ Zrt., amely elmondása szerint az eljárás során “pénzügyi és szakmai szempontból vizsgálta” az ajánlattevőket, és végül a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást nyújtó, érvényes ajánlatot benyújtó ajánlattevővel kötötték meg a szerződést.

A NUSZ-től szerettük volna megtudni azt is, hogy ki ajánlotta Dombrádi érdekeltségeit lehetséges partnerként, ám e kérdésünkre már nem adtak választ. Dombrádi Krisztián megkeresésünkre elmondta, Győri Tibor korábban valóban az üzlettársa volt, a megbízásnak azonban szerinte semmi köze a korábbi kapcsolatunkhoz.

Bell & Partners kétszer

A 2010-es kormányváltás óta szárnyaló Bell & Partners Kft. kétszer is nyert el munkát a fentiekhez hasonló módon. Az egyik megbízás a Közigazgatási és igazságügyi Minisztérium (ma már Igazságügyi Minisztérium) szárnyai alatt működő Gyermekbarát igazságszolgáltatás program kommunikációs feladatainak elvégzéséről szólt (kreatív tervezés, gyártás, médiavásárlás), a szerződés értékét előzetesen 24.900.000 forintra becsülték, végül ekkora értékben is szerződtek.

“A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium mint ajánlatkérő a rendelkezésre álló fedezethez mérten határozta meg a beszerzés becsült értékét, ennek megfelelően a közbeszerzési eljárásban egy keretösszegre vonatkozó vállalkozási keretszerződést kötött, amely alapján eseti megrendelésben határozta meg a konkrét feladatot és mennyiséget a keretösszegig” – írta megkeresésünkre az IM.

A minisztérium hangúlyozta, az ajánlatkérő nem konkrét feladatra és mennyiségre kért ajánlatot, hanem a felhasználható pénzügyi forrásnak megfelelő keretösszeget határozott meg, amelyet a közbeszerzés ajánlatételi felhívásában megjelölt kommunikációs célokra kívánt fordítani, a konkrét feladat és mennyiség pedig a szerződés teljesítése folyamán került meghatározásra:

“A nyertes ajánlattevő egyes szolgáltatási kategóriákra adott egységárak értékelésével került kiválasztásra.”

A másik hasonló munkát a Közigazgatási és Igazságügyi Hivataltól (KIH) kapták, a médiavásárlásról szóló szerződés értékét előzetesen 24.990.000 forintra becsülték. A KIH azt közölte, hogy a közbeszerzés értékét azért határozták meg éppen 24.990.000 forintban, mert a projekt költségvetésében ekkora keretösszeget hagyott jóvá médiavásárlásra az Irányító Hatóság:

“A közbeszerzés becsült értéke a keretösszeghez igazodik. A meghatározása a közbeszerzési törvény egybeszámítási szabályai alapján történt, mégpedig a projekt költségvetésében a maximálisan rendelkezésre álló, erre a feladatra engedélyezett összeg alapján.”

Kérdésünkre elmondták, a meghívott pályázók kiválasztása “előzetes piackutatás alapján” történt, amit a hivatal kommunikációs szakterülete végzett el. Az eljárás során pedig három részszempontot értékelt az ajánlatkérő: az árat (90-es súlyszámmal), a szakértői óradíjat (10-es súlyszámmal), valamint a vállalt kötbér mértékét (5-ös súlyszámmal). “Mindhárom résszempont esetén a Bell & Partners tette a legkedvezőbb ajánlatot, így ő lett az eljárás nyertese” – közölték.

A Bell & Partners arról tájékoztatott, hogy mindkét esetben meghívásos volt az eljárás, így egy-egy meghívás keretében a közbeszerzést bonyolítóktól értesültek a feladatról. “Mindkét eljárás során ügynökségünk nyújtotta be az összességében legelőnyösebb ajánlatot, amivel elnyertük a lehetőséget a feladatok lebonyolítására” – tették hozzá.

Oroszi Babett – Kovács Ildikó

Update (2014. november 19.): Az MNV cikkünk megjelenése után közölte: „piaci tájékozódás” után ítélték úgy meg, hogy a Századvéges tanulmány elkészítése 25 millió forint alatt, de ahhoz közeli összegben becsülhető meg. Az ajánlattételre 3 társaságot (Századvég Gazdaságkutató Zrt., DFT Hungary Kft., Ex Ante Tanácsadó Iroda Kft.) kértek fel, melyekről „szakmai múltjuk alapján” úgy ítélték meg, hogy a feladat elvégzésére alkalmasak.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Megosztás