Cikkek

Jó üzlet a halál – milliárdos bevételű MLM-hálózat épült a ciános „rákgyógyszerre”

Csodaszerekre mindig lesz kereslet, a profit biztos, csak kell legalább egy fehérköpenyes szereplő az üzlethez. Ha a szert tiltják, vagy legalábbis hatástalannak nyilvánítják, akkor az a gyógyszergyártók összeesküvése az egészségügyi hatósággal. Multilevel marketing, milliárdos forgalom, és egy nem praktizáló orvos a természetgyógyászat szürkezónájában.

„(…) mindent beszereztünk, valóban nagyon drága. Infúzióban adtuk a B17-et másnéven Amigdalina. Dr. Ládi Szabolcs tudja beszerezni Budakeszi út 77. Semmi hatása nem volt, egy csepp javulást sem eredményezett.” – írja egy fórumbejegyzésben egy szülő, akinek tumoros gyerekét Ládi doktor kezelte.

Nem ő az egyetlen csalódott páciens: némi kereséssel betegek és hozzátartozók ehhez hasonló bejegyzéseinek tucatját találni a neten. Dr. Ládi a magyarországi B17-hisztéria egyik kulcsfigurája, aki közel tíz éve hirdeti a szer hatásosságát a daganatos betegségek terápiájában.

Dr. Ládi Szabolcs előszeretettel nevezi magát (nemzetközileg elismert) kutatóorvosnak, azonban a valóság az, hogy tudományos munkássága mindössze egy családorvostan szakvizsgára és egy homeopátia alapvizsgára épül, és leginkább olyan obskúrus orgánumokban és szervezetek fórumain nyilvánul meg, mint a Freedom Force, vagy a „Szent-Györgyi Albert Nemzetközi Alkalmazott Táplálkozástudományi Intézet” – ez utóbbinak nyomát például csak a Ládi által népszerűsített termékek marketing-anyagaiban, illetve különböző ezo-klubok fórumain találtuk.

Ennek ellenére – vagy éppen ezért – Ládi és az általa preferált B17-terápia óriási népszerűségnek örvendett az alternatív terápiákat keresők körében. Igaz, ebbe a csoportba tartoztak szép számmal olyanok is, akikről a kemo- és sugárterápiával operáló mainstream orvoslás már lemondott, és akik a biztos halál alternatívájaként választották a különböző alternatív gyógyítók kínálta gyógymódokat, például a B17 „vitamint”.

Sajtóértesülések szerint B17-terápiával kezelték a nemrég elhunyt Bajor Imrét is. Bajor nem az egyetlen, de talán a legnevesebb áldozata az intravénásan adagolt B17-terápiának.

Az üzlet ezzel együtt nem állt le: a mai napig rendelhetők B17-készítmények a „B17 vitamin tanácsadó oldala” nevű webáruházon keresztül. A honlapról a vevő úgy rendel, hogy sem a gyártó, sem a forgalmazó kiléte nem derül ki, és természetesen impresszum sincs, így az sem tudható, ki a honlap tulajdonosa. A b17.hu domain admin kontaktja mindenesetre egy bizonyos Király Árpád, aki a Vitafreenet Kft. nevű cégén keresztül több étrend-kiegészítőket, vitaminokat forgalmazó webáruház tulajdonosa.

Elixír és MLM

A B17 (amigdalin, laetrile) nem vitamin, és vagy hatástalan, vagy mérgező, egyesek szerint viszont csodaszer. Persze az ára is ehhez van belőve, a legolcsóbb terápiás dózis ötvenezer forint, de a súlyosabb állapotú daganatos betegek javasolt kúrája félmillió forint körül van. Az egész ügy lenyomataként a tematikus online fórumokon egymást érik a méregdrágán megvásárolt, ám időközben feleslegessé vált drogot kínáló posztok:

„Megmaradt b17 injekció, eredeti mexicói 10 dobozzal eladó. 30e/doboz”

A szer a múlt század hatvanas éveiben indult világhódító útjára: az előállítás technológiáját szabadalmaztató ifjabb Ernest Krebs már az ötvenes évektől kezelt vele daganatos betegeket, a hetvenes évek végére az Egyesült Államokban már mintegy hetvenezer ember kapott B17-kezelést. Se akkor, se azóta egyetlen kísérlet nem igazolta, hogy a rendkívül drágán árult laeterile-nek bármiféle terápiás hatása lenne, de Krebs és háziorvos üzlettársa milliomosok lettek a rákellenes szerként eladott B17-ből.

A szaporodó mérgezések és halálesetek miatt a szert aztán be is tiltották az államokban. De ami egyszer bejött Amerikában, az előbb-utóbb nálunk is siker lesz. A betegek és hozzátartozóik számára a B17-kezeléshez – más csatornák mellett – Ládi doktoron keresztül vezetett az út.

A doktor tudományos és gyógyító tevékenysége mellett az üzleti életben is jelentőset alkotott:

„ A legkomolyabb tudományos háttérrel rendelkező hatóanyagokat és természetes növényi kivonatokat a nemrégiben, több társammal együtt alapított Organic Mission termékpalettájában integráltuk.”- mondja erről ő maga egy 2009-es PR-interjúban.

Ugyanebben az évben a kutatóorvos férfiaknak Viagra helyett a Black Rhino nevű, természetes alapanyagokból készült potencia-növelő szert kínálta.

Az alternatív étrend-kiegészítőket, egyéb egészség- és szépségipari termékeket MLM-rendszerben forgalmazó Organic Mission (OM) nevű vállalkozás (hivatalosan OrgFood Products Zrt.) üstökösszerű pályát futott be. 2009-es alapításának évében 230 milliós árbevételt produkált, három évvel később már 2 milliárd forint értékben értékesítették a cég termékeit.

Ládi nemcsak alapítóként, de termékfejlesztési és tudományos igazgatóként is szolgálta a vállalkozást. Egészen 2012 decemberéig, amikor egy Facebook-posztban jelentette be, hogy szakít az OM-mel. Ládi nyilvános vallomásából kiderül, hogy a cég ekkor már összeomlóban van: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) jogosulatlan értékpapír-kereskedelem miatt vizsgálatot indított az OM ellen, sokasodtak a kifizetetlen számlák és lejárt tartozások, a cég hitelessége szempontjából kulcsfontosságú nemzetközi szakértő-tanácsadók sorra szakították meg a kapcsolatukat a vállalkozással.

Ládi doktor színvallása kicsit talán későn jött: az OM öt hónappal később csődvédelembe menekült, és egy évvel később elkezdődött a felszámolás. A megkésettség érvényes a PSZÁF-ra is: a felügyelet 100 milliós bírságot szabott ki az OM-re a cég saját kötvényeivel való ügyletei miatt, de a határozat megszületésekor az OM már hónapok óta fizetésképtelen volt.

Az Organic Mission a csodatermékeket forgalmazó MLM-cégek minden szimptómáját magán hordozta: agresszív növekedés a rendszerbe belépő új tagok befizetései révén, majd a tagtoborzás lefagyása és/vagy a termék bukása után viharos összeomlás, ami az értékesítői piramis alján álló balekok számára jelent első sorban nehezen kiheverhető veszteséget. A pilótajáték elindítói és a piramis felső részén elhelyezkedő gyémántplatina fokozatú értékesítők ekkorra már a befektetett tőke sokszorosát vették ki az üzletből.

A buborék felfújódási szakaszában a sikersztorit általában pazar külsőségek és a sikert ünneplő celebek jelenítik meg a hálózat alsóbb szintjein állók számára: az Organic Mission második születésnapját ünneplő bulin Edvin Marton húzta az asztaloknál (az ördögi hegedűs még himnuszt is írt a cégnek), a műsort Bálint Antónia vezette, és a ceremónia tetőpontján luxuskocsit, csoportos dubajozást kaptak ajándékba a legjobb értékesítők.

A kisbefektetői bizalmat nyilván jelentősen növelte, hogy Bálint Antónia nemcsak belépett a céghez, de igazgatója is volt az OM-nek – igaz, a cím automatikusan együtt járt a legnagyobb kezdőcsomag megvásárlásával. Hasonlóképp segíthette a cég iránti bizalom kiépítését, hogy a felügyelőbizottságban ott ült Tonk Emil, a hálózatépítő marketing koronázatlan királya, a Magyar Marketing Szövetség ügyvezető alelnöke.

A nagy bukással végződő MLM-sztorik esetében általában a végjátékban derül ki, hogy a cég arcaként (is) fellépő celebet szintén becsapták – Bálint Antónia a felszámolás megindulásakor úgy nyilatkozott, hogy maga is áldozat, később egy Facebook-posztban talán még szabadkozott is.

Az OM csődjével pórul járt kisbefektetők, a hálózatépítés szükségszerű vesztesei persze futnak a pénzük után, de sok reményük nem nagyon lehet. Érdekes mellékszála az ügynek, hogy a szintén botrányos fordulatokban gazdag Humet Rt. – mai nevén Nutex Nyrt – több fontos szereplője feltűnik az OM-sztoriban is: Csereklei Gábor 2004 óta tagja a Nutex igazgatóságának – 2010-től szintén it-tag az Organic Missionben. Hasonlóképp tagja az OM it-nek, illetve vezérigazgatója Ludmán Szabolcs, aki 2010 óta a Nutex-nél is tagja az igazgatóságnak.

Hogy Ládi doktornak mekkora a felelőssége az OM-sztoriban, azt nem tudhatjuk. Információink szerint változatlanul rendel budai rendelőjében, és a hozzá fordulóknak továbbra is ajánlja az OM ma is forgalomban levő termékeit. Az üzleti életből sem szállt ki: a HírTv-alapító Pocsai Alexszel és Bálintfy Gáborral közös cége, a Myspirit Kft. biokozmetikumokat és egészségmegőrző termékeket árul: makulamézet, goji-levet béta-glükánnal, egyebeket. B17 nincs a termékpalettán, aki hisz még a cianogén glükozidok csodálatos gyógyhatásában, annak a 2000 forintért vásárolható barackmaggal kell beérnie.

Szerettük volna megtudni dr. Ládi Szabolcs álláspontját a B17-tel, és a szerhez kötődő ügyekkel kapcsolatban, de kérdéseinkre értékelhető választ nem kaptunk tőle.

Becker András

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Megosztás